查看完整版本: [-- 澳門有咩釣魚地方好?同埋有冇師兄教教我同埋新手fd玩釣魚 --]

-> 釣 點 介 紹 -> 澳門有咩釣魚地方好?同埋有冇師兄教教我同埋新手fd玩釣魚 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

yoona520 2011-08-02 11:27

澳門有咩釣魚地方好?同埋有冇師兄教教我同埋新手fd玩釣魚

我地成班新仔裝備都齊全,亦有去過大陸果d地方釣下魚,不過每次都成果不大
亦有上网爬文,但睇泥睇去都系差吾多之類既文章,知識實在有限
而且又正正暑假,如果有師兄澳門釣下魚希望帶埋小弟同埋fd一齊去
可以指導下我地尼班新仔,同埋對於澳門可以釣魚既地方實在知得少之有少.
希望有人能夠告知多d消息同埋希望有人可以帶埋我地指引一下,

小魔女SOS 2011-08-02 11:39
引用樓主yoona520於2011-08-02 11:27發表的 澳門有咩釣魚地方好?同埋有冇師兄教教我同埋新手fd玩釣魚 :
我地成班新仔裝備都齊全,亦有去過大陸果d地方釣下魚,不過每次都成果不大
亦有上网爬文,但睇泥睇去都系差吾多之類既文章,知識實在有限
而且又正正暑假,如果有師兄澳門釣下魚希望帶埋小弟同埋fd一齊去
可以指導下我地尼班新仔,同埋對於澳門可以釣魚既地方實在知得少之有少.
希望有人能夠告知多d消息同埋希望有人可以帶埋我地指引一下,

澳門可以話沒有地方是合法釣魚的,如果你去過大陸哥d地方魚塘釣魚,每次成果都不大既話,你係澳門更加唔洗釣........因為冇咩魚你釣比你爬熟D文章都冇用始終都要自己去摸索,釣吓釣吓就會識

yoona520 2011-08-02 11:51
我吾系釣魚塘魚,去過魚塘一次,的確釣好多既,但成功感吾大= =...
咁澳門有邊d地方比教好,?

爆箱ok 2011-08-02 12:13
無地方係合法,你可以夜晚去釣下西灣湖。

小魔女SOS 2011-08-02 12:13
引用第  2  樓  yoona520  於  2011-08-02 11:51   發表的  :
我吾系釣魚塘魚,去過魚塘一次,的確釣好多既,但成功感吾大= =...
咁澳門有邊d地方比教好,?

你要成功感就要好似我咁出海搏一搏,講吓都搏咗3年幾先感覺到有少少成功感如果你想係澳門試吓先,一係過路環威斯汀不過要小心,一係澳門橋底試吓......唔包有

1魚 2011-08-02 12:28
一係過路環威斯汀不過要小心

點解去威斯汀要小心,係唔係好多怪物
講出黎可能冇人信,我以前係威斯汀釣過一條3.03公斤立魚

小魔女SOS 2011-08-02 12:37
引用第  5  樓  1魚  於  2011-08-02 12:28   發表的  :

點解去威斯汀要小心,係唔係好多怪物
講出黎可能冇人信,我以前係威斯汀釣過一條3.03公斤立魚

首領因為哥到比較靜又偏僻小心係叫佢地注意自身安全姐講以前澳門好多地方都有魚釣,黑沙,竹灣,譚公廟,龜背石.......依加d三毛船落網落到連3.03公分既立都冇呀,一係就填海起賭場........澳門就離望唔到海

yoona520 2011-08-02 12:45
尋晚去過西灣夜釣,.....魚仔行埋岸邊一大堆= =.
遠拋直頭無動靜= =

yoona520 2011-08-02 12:51
仲有系威斯汀邊個位置左右啊?我剩系知一大間酒店- -

小魔女SOS 2011-08-02 12:53
引用第  8  樓  yoona520  於  2011-08-02 12:51   發表的  :
仲有系威斯汀邊個位置左右啊?我剩系知一大間酒店- -

呀!!!我唔識點講你聽點行喎,等一陣睇吓有冇其他師兄答你

悲情釣手 2011-08-02 13:45
我都想知澳門有咩釣魚地方     

蚊仙 2011-08-02 13:52
引用第  1  樓  小魔女SOS  於  2011-08-02 11:39   發表的  :

澳門可以話沒有地方是合法釣魚的,如果你去過大陸哥d地方魚塘釣魚,每次成果都不大既話,你係澳門更加唔洗釣........因為冇咩魚你釣 比你爬熟D文章都冇用始終都要自己去摸索,釣吓釣吓就會識   

係竹灣 龍爪角唔得架咩0.0

釣魚郎 2011-08-02 13:54
   黑沙龍爪角水清都有牛屎黃腳    要打餌

財叔 2011-08-02 14:02
黑沙海灘右边直出,都有D魚仔玩下,但小心安全。(弋到好多時有事發生)﹞小心、小心、

~WENG~ 2011-08-02 14:13
其實友誼喬 底下面 或左面 間唔中都有野釣下... 過到洛去釣就比較方便
但都要小心安全  

yoona520 2011-08-02 16:44
黑沙龍爪角系點去架??有冇d清楚d既位置講解啊?吾該各位

小魔女SOS 2011-08-02 16:50
引用第  15  樓  yoona520  於  2011-08-02 16:44   發表的  :
黑沙龍爪角系點去架??有冇d清楚d既位置講解啊?吾該各位

黑沙龍爪角.......佢地所指應該係落到黑沙海灘前,右手邊D別墅直入到尾,不過要行一段路入去過咗個停.................

yoona520 2011-08-02 16:59
@@咁我好似有d印像,11~12年前我跟親戚去釣魚記得有個咁既地方
系吾系別墅果到行到最盡,過圍牆,落去d海岸石,由海岸石沿右手面行,
一直行到過左個涼亭啊?

小魔女SOS 2011-08-02 17:06
引用第  17  樓  yoona520  於  2011-08-02 16:59   發表的  :
@@咁我好似有d印像,11~12年前我跟親戚去釣魚記得有個咁既地方
系吾系別墅果到行到最盡,過圍牆,落去d海岸石,由海岸石沿右手面行,
一直行到過左個涼亭啊?

聰明哦不過好多時都好大風又抄晒浪好難釣................

ymtchris 2011-08-02 17:15
去九澳都可以喎...     

joaoao 2011-08-02 17:21
青洲出水排     

yoona520 2011-08-02 17:27
九澳邊到可以釣啊@@?

yoona520 2011-08-02 17:40
話說青州出水排d魚食得架咩._.

海浪 2011-08-02 19:11
澳門新釣點,科學館對出,聽講有D野釣吓,係米魚就唔知,蝦蟹一定有!     

CKC 2011-08-02 19:16
師兄係澳門釣魚唔係注重魚獲係享受過程,澳門有什麼地方生太係好,已新手泥講有生太地方唔太適合新手釣魚,唔係有齊裝備就安全,小弟釣魚多年,有得出發以好滿足     

PoU 2011-08-02 19:47
     去橫琴塘交學費

小魚兒 2011-08-02 20:03
引用第 4 樓 小魔女SOS 於 2011-08-02 12:13 發表的 :

你要成功感就要好似我咁出海搏一搏,講吓都搏咗3年幾先感覺到有少少成功感 如果你想係澳門試吓先,一係過路環威斯汀不過要小心,一係澳門橋底試吓......唔包有

師姐咁你幾時帶我出海搏一搏.......

BrianLam 2011-08-02 20:08
黑沙戈個水上活動中心格離戈d別墅直入!!

arrowtsang 2011-08-02 20:53
澳門有咩釣魚地方好?冇!

金渔佬 2011-08-02 20:54

yoona520 2011-08-02 21:36
話說咩澳門大,細湖,...分別系指邊到??岩岩上其他网見到.但又無寫明確位置

蚊仙 2011-08-03 11:12
引用第  30  樓  yoona520  於  2011-08-02 21:36   發表的  :
話說咩澳門大,細湖,...分別系指邊到??岩岩上其他网見到.但又無寫明確位置

0.0 觀光塔個兩個湖

西灣= 大?
南灣 = ???

yoona520 2011-08-03 12:04
@@.我見D人講細湖釣D魚好似好正咁,想去玩下練習下

無旺管 2011-08-03 20:21
澳門水域受污染太大.
(所从請各位C兄拾回自己的垃圾確保持環境清潔..5該!)  

悲情釣手 2011-08-03 21:34
帶定300蚊釣魚錢     

yoona520 2011-08-04 09:28
我見d人話港澳碼頭有魚釣,大約系咩位置啊???
系米假鉺都釣到?

19962240 2011-08-06 00:10
去媽閣個海

粉友 2011-08-08 12:12
去大陸啦,澳門冇魚釣架..

漁友 2011-11-29 17:16
其實澳門都有,不過要計水流,潮汐,風向。

alexchio 2012-11-15 22:19
魚毛仔都會有ge~~龍爪角間中都有幾口中~~~

jy5486 2012-11-24 00:57
澳門有就有,,,要睇好多野,,睇水,,睇流..睇風
路環碼頭要就水度凍...細風(向咩風都得)...要大水(釣9鱔除外)
龍爪角最好東北風(但要細風~中風)勁多鱔同畫仔
威士丁同龍爪角一樣風...但比較多黃腳立
南灣湖咩風都得"""(因為好多釣點....專搵背風位就得)

查看完整版本: [-- 澳門有咩釣魚地方好?同埋有冇師兄教教我同埋新手fd玩釣魚 --] [-- top --]