查看完整版本: [-- 肩周炎小心不要誤判 --]

-> 醫 療 保 健 -> 肩周炎小心不要誤判 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2011-05-12 22:38

肩周炎小心不要誤判

不少步入中年的人,會有肩周炎的困擾,但肩周炎只是一段時間的痛楚,慢慢經過調理就會痊癒,像我因為算是職業病的關係,不到四十歲就出現肩周炎了。
可是,有一個致命的殺手,會容易被人誤判是肩周炎,就是肝癌,肝癌是不容易在早期發現的,但初期腫瘤有時會擴散到右邊肩膀,令患者右肩痛,誤判以為是肩周炎,再下來會出現食慾不振,當肝位置覺得痛楚時,這時才發現已經太遲了。
平時經常捱夜,喜歡喝酒的朋友們,如果自已又是肝炎帶原者,當右肩出現類似肩周炎症狀時,請盡快詳細檢查,不可輕視。
我明天就要回澳門探視一位長輩,年齡只比我大沒幾年,半年前還很正常的來台灣旅遊,當時因為誤判右肩痛是患了肩周炎,後來發現肝癌時,已末期了...

joaoao 2011-05-12 22:41
肩周炎?!右肩痛?!!肝癌?!!         

Sam_Sam 2011-05-12 22:48
吾好忽略呀

小魔女SOS 2011-05-12 22:52
引用第  1  樓  joaoao  於  2011-05-12 22:41   發表的  :

丸姦大淫你咁既反應唔同你中晒....................

機車28 2011-05-12 23:09
嚇得我! .....肩周炎!
讀得快過頭添 !               

發記 2011-05-12 23:10
細細個會唔會有    

1魚 2011-05-12 23:20
引用第  5  樓  發記  於  2011-05-12 23:10   發表的  :
細細個會唔會有       

高發年齡段已從45歲-55歲提前到35歲-55歲

常滿 2011-05-12 23:44
     好彩我係左邊痛   

活活 2011-05-13 00:27
引用第  3  樓  小魔女SOS  於  2011-05-12 22:52   發表的  :

丸姦大淫你咁既反應唔同你中晒....................

丸姦大淫咩周炎都唔會怕既,最怕都應該系“妻管嚴”。

路過... 2011-05-13 01:13
引用第 7 樓 常滿 於 2011-05-12 23:44 發表的 :
      好彩我係左邊痛   

請教師兄邊面左,邊面右呀

魚珠魚寶 2011-05-13 01:49
我左右肩都成日會痛喎     

台灣仔 2011-05-13 03:03
真的要好好注意身體

悲情釣手 2011-05-13 06:09
引用第  10  樓  魚珠魚寶  於  2011-05-13 01:49   發表的  :
我左右肩都成日會痛喎        

小魔女SOS 2011-05-13 09:54
引用第  10  樓  魚珠魚寶  於  2011-05-13 01:49   發表的  :
我左右肩都成日會痛喎       

寶珠師姐唔洗驚又唔洗哩樣係35歲前既症狀屬正常............慢慢隨著年齡增長就會延伸至右肩!!!

釣魚郎 2011-05-13 11:25
   肩周炎?!右肩痛?!!肝癌?!!......我係左邊

itit 2011-05-13 11:54
引用第  7  樓  常滿  於  2011-05-12 23:44   發表的  :
     好彩我係左邊痛     

仲幣,  心臟病

忍者引魚 2011-05-13 12:47
     注重身體呀朋友 .......

ymtchris 2011-05-13 13:04
真係要小心防範呀....   

chaofish 2011-05-13 19:58
五,六年前有過,用物理治療已醫好....

arrowtsang 2011-05-13 20:42
引用第  1  樓  joaoao  於  2011-05-12 22:41   發表的  :

貌哥....,你常說有肩膊痛証,真是天妒英才......., 真是估不到你... .患上了肝癌! 放心吧! 有我和高比幫你扶 0,後事就交由我倆料理,一路好走啊! [attachment=115057]

joaoao 2011-05-13 20:47
引用第  19  樓  arrowtsang  於  2011-05-13 20:42   發表的  :

貌哥....,你常說有肩膊痛証,真是天妒英才......., 真是估不到你... .患上了肝癌! 放心吧! 有我和高比幫你扶 0,後事就交由我倆料理,一路好走啊! [attachment=115057]  

謝了...以後每年七月搞返個狐狸毛盃等我反嚟探下你地睇下你地玩就得了

另外後事方面我果三張信用卡D数就靠你了....仲有我欠落D蝦粉艇錢亦麻烦晒.....有你真好!!

[attachment=115058]

arrowtsang 2011-05-13 21:00
引用第  20  樓  joaoao  於  2011-05-13 20:47   發表的  :

謝了...以後每年七月搞返個狐狸毛盃等我反嚟探下你地睇下你地玩就得了

另外後事方面我果三張信用卡D数就靠你了....仲有我欠落D蝦粉艇錢亦麻烦晒.....有你真好!!

[attachment=115058]  

錢方面,高比必定搶擔,佢升職加人工嘛!高比..... 每年七月搞返個狐狸毛盃這個太單喇,應該等埋好兄弟高比,搞個狐狸菊皇盃才夠熱鬧呀! [attachment=115059]

亞神 2011-05-13 21:24
七月十四夜水鬼奶杯,我參加,報名先

奇一 2011-05-13 22:55
首領:你個帖會嚇親好多人.......................因為十個釣魚九個殘.....九成都系肩周病....

特別是爛釣一族....和一些退.忍.的高手.....     

高比 2011-05-14 10:03
引用第  19  樓  arrowtsang  於  2011-05-13 20:42   發表的  :

我都需要人扶喎

高比 2011-05-14 10:07
引用第  21  樓  arrowtsang  於  2011-05-13 21:00   發表的  :

錢方面,高比必定搶擔,佢升職加人工嘛!高比..... 每年七月搞返個狐狸毛盃這個太單喇,應該等埋好兄弟高比,搞個狐狸菊皇盃才夠熱鬧呀! [attachment=115059]  

院腸你睇.小弟因工作原因.一直都未能重返漁村,兩餐都成問題.年內粉腸菊花盃就有勞兩位繼續擔正

peter_218 2011-05-14 21:42
注意身體   

查看完整版本: [-- 肩周炎小心不要誤判 --] [-- top --]