查看完整版本: [-- 有關房屋問題,希望知道的大佬解答一下 --]

-> 法 律 諮 詢 -> 有關房屋問題,希望知道的大佬解答一下 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

tomato 2011-03-30 15:18

有關房屋問題,希望知道的大佬解答一下

甲和乙一齊係澳門投資買樓,乙是已婚人仕,將來放樓的話,需要甲和乙的簽名,但要不要乙的太太簽名呢,不知道澳門的法律是怎樣的,在大陸乙的太太也要簽名先可以放樓,但澳門的法律吾知道相同嗎?

財叔 2011-03-30 15:32
以前两公婆都要

釣魚郎 2011-03-30 16:03
   係婚後共產就要......   

小魔女SOS 2011-03-30 16:10
如果你沒有簽定任何協議,一般婚後都係共同財產制   

muito 2011-03-30 16:25
乙之配偶(太太)是否需要出來簽名, 要視乎乙與其配偶之婚姻財產制度而定,

舉例說, 假如乙之婚姻財產制度為取得共同財產制或一般共同財產制, 乙之配偶必須簽名或透過授權他人簽名有關交易方產生效力,
假如乙之婚姻財產制度為分別財產制或財產分享制, 這時, 乙一人之簽名, 已產生效力.

小魔女SOS 2011-03-30 16:53
引用第  4  樓  muito  於  2011-03-30 16:25   發表的  :
乙之配偶(太太)是否需要出來簽名, 要視乎乙與其配偶之婚姻財產制度而定,

舉例說, 假如乙之婚姻財產制度為取得共同財產制或一般共同財產制, 乙之配偶必須簽名或透過授權他人簽名有關交易方產生效力,
假如乙之婚姻財產制度為分別財產制或財產分享制, 這時, 乙一人之簽名, 已產生效力.

阿漁網悔大狀其實好多人都分唔清咩<<取得共同財產制>>,<<一般共同財產制>>,<<分別財產制>>,<<財產分享制>>........啫係簽完紙都唔知自己制唔制

ymtchris 2011-03-30 17:22
引用第  5  樓  小魔女SOS  於  2011-03-30 16:53   發表的  :

阿漁網悔大狀其實好多人都分唔清咩<<取得共同財產制>>,<<一般共同財產制>>,<<分別財產制>>,<<財產分享制>>........啫係簽完紙都唔知自己制唔制

就係囉....

muito 2011-03-30 17:25
引用第  5  樓  小魔女SOS  於  2011-03-30 16:53   發表的  :

我POST左D簡介啦. 有時間可以去參考參考, 睇下自己是屬哪一種制度.
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=38633

發記 2011-03-30 17:39
我沒有車沒有樓  

arrowtsang 2011-03-30 18:46

muito 2011-03-30 22:37
引用第  8  樓  發記  於  2011-03-30 17:39   發表的  :
我沒有車沒有樓  

但你有的係青春, 青春無價呀. 發記,

小魔女SOS 2011-03-31 11:51
引用第  7  樓  muito  於  2011-03-30 17:25   發表的  :

我POST左D簡介啦. 有時間可以去參考參考, 睇下自己是屬哪一種制度.
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=38633

我自己更係清楚啦因為當時哥個人解釋完一大輪之後,我都唔知佢up乜剩係知佢話,揀乜就收幾錢手續費,揀物又收幾錢手續費最後一句係揀分產就唔洗收

查看完整版本: [-- 有關房屋問題,希望知道的大佬解答一下 --] [-- top --]