查看完整版本: [-- 不長進的小龍 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 不長進的小龍 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

dacky 2011-01-30 20:09

不長進的小龍

潛左水咁耐係時候浦頭la , post下條不長進的高背仔先 , 順帶影d經常出末ge琶仔同條野仔銀翡翠 ~

zoo 2011-01-30 20:18
食水魚         

機車28 2011-01-30 20:34

引用第 1 樓 zoo 於 2011-01-30 20:18 發表的 :
食水魚            

應該係食緊隻巴西龜喎!

肥仔 2011-01-30 20:48
牙帶魚......     

騙人布 2011-01-30 20:52

joaoao 2011-01-30 21:05
     以為你鬧河蟹tim [attachment=111640]

~~腳板魚~~ 2011-01-30 21:11
好靚的一條龍呀

dacky 2011-01-30 21:15
大拿拿八毫子隻水魚嫁.......  

亮仔 2011-01-30 22:17
條龍仔好靚呀@_@

阿B 2011-01-30 23:52
     ...

arrowtsang 2011-01-31 00:07
     悠然自得!     

釣魚痴 2011-01-31 00:26
..           

發記 2011-01-31 01:07
食水魚  

龙大 2011-01-31 08:40
不错不错!

ymtchris 2011-01-31 09:44
條龍好有勢呀.....   

總舵主 2011-01-31 11:14
條龍都幾好太,不過鱗心d色唔係好實,請問一日開幾耐燈呀?
條龍咁細唔好食咁多水魚同虫,因為會凸腸.指可以當小食.
多謝分享~~~

dacky 2011-01-31 17:08
引用第  15  樓  總舵主  於  2011-01-31 11:14   發表的  :
條龍都幾好太,不過鱗心d色唔係好實,請問一日開幾耐燈呀?
條龍咁細唔好食咁多水魚同虫,因為會凸腸.指可以當小食.
多謝分享~~~   

其實條龍唔係太大條25cm左右,  發色中 , 遲下可能會好d^^ , 我養龍尼講平均一日開5-6個鐘
喂食方面資訊我都了解 , 消化得唔好除左會突腸之外還有其如幾種徵狀, e+最主要佢係食蝦肉的 , 蝦肉還有助發色 , 小食方面就有脫殼大麥皮虫, 蟋蟀, 金蛙, 蟑螂, 喂得最小就係水魚同魚仔 , 我e+就兩日喂一次 , 龍係唔可以比飽飯佢食   , 比飽飯佢食佢會唔知足 , 同埋勁有性格 , 有時喂到真係火都黎 哈....  所以係人養魚唔係魚養人   餓下佢喂戈時都搶口d
總舵主都係你d龍靚d ^^

peter_218 2011-01-31 18:00
好靚呀     

財叔 2011-01-31 18:14
影得好靚         

chaofish 2011-01-31 19:14
缸野好精神又醒目靚呀

總舵主 2011-01-31 20:38
你都好比心機溫習功課,好可能你仲係我之上,有時間出多d post 大家睇下, 好多朋友都想睇下你係龍魚成長過程. (  唔單指唔可以比飽佢食,重要注意 PH)
(咁你幾時比個沙包佢)

dacky 2011-01-31 21:34
引用第  20  樓  總舵主  於  2011-01-31 20:38   發表的 回 16樓(dacky) 的帖子 :
你都好比心機溫習功課,好可能你仲係我之上,有時間出多d post 大家睇下, 好多朋友都想睇下你係龍魚成長過程. (  唔單指唔可以比飽佢食,重要注意 PH)
(咁你幾時比個沙包佢)   

舵主 , 你太客氣la , 小弟要跟你學玩至真 , 多多指教 , 日後可能還有好多野要請教舵主你
我條龍仔難登大雅之堂啊舵主 , 我缸PH全年長keep 6.5-6.8之間 , 暫時都算幾穩定 , d 賤龍的確係好犯賤 , 有飽飯食唔識知足 , 正一賤骨頭   , 不過我又覺得佢地幾有靈性同好醒目 , 佢成日都洽Q條野仔銀翡翠 , 我一放面糧比條銀翡翠食 , 條PK就好似唔抵得自己無得食咁用盡方法阻止佢食面糧 , 但平時係唔咬的 , 條PK一同我玩性格唔食野我就餓Q佢 , 所以E+改善左好多無岩岩初頭戈時咁高鬥... HE  ....

總舵主 2011-01-31 21:42
做得十分之好     
我都有一段時間要佢地食齋

dacky 2011-01-31 21:57
引用第  22  樓  總舵主  於  2011-01-31 21:42   發表的 回 21樓(dacky) 的帖子 :
做得十分之好     
我都有一段時間要佢地食齋

我戈條仲未肯食齋 ==" , 簡直望都唔望 , 遲下比D齋麥皮蟲食先 , 等佢地慢慢都有戈種味 , 再漸小漸小渾水摸魚咁比佢食 ~ ^^

再生強尼 2011-01-31 22:58
我都話你條龍真係錯家啦
!

dacky 2011-01-31 23:55
引用第  24  樓  再生強尼  於  2011-01-31 22:58   發表的  :
我都話你條龍真係錯家啦
!

係啊...真係錯嫁

魚力發電 2011-02-01 01:46
靚呀

查看完整版本: [-- 不長進的小龍 --] [-- top --]