查看完整版本: [-- 水草缸请教 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 水草缸请教 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

老秋 2010-12-24 13:02

水草缸请教

请問各位大C.對養水草鱼缸及設備.運水與過瀘.灯光和温度.謝謝
鱼缸約L290cmxD39cmXH90cm
[attachment=109477]  

釣魚郎 2010-12-24 13:09
    ......

chaofish 2010-12-24 13:16
高科技下位

catcah 2010-12-24 13:38
嘩~~~你煩囉
首先要去五金鋪買塊不瘦鋼0既網,之後要買火山石,基肥,同泥
燈果方面要買指定色溫~~6000k~~6500k左右,過瀘就要買瀘筒,水溫大約25~~28度
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_wrapper&Itemid=43

catcah 2010-12-24 13:40
自己去睇睇
http://www.uwants.com/forumdisplay.php?fid=1109

活活 2010-12-24 13:44
   。。。    總臺主~  

發記 2010-12-24 14:16
秋明   你問地震啦      

ymtchris 2010-12-24 14:45
唔識喎....   

總舵主 2010-12-24 15:26
玩水草缸之前要想清楚,因為養水草係要花好多心機同時間,仲要買好多設備,我之前同老婆玩個一缸,玩到頭都大埋,結果放棄.心得就冇,如果你真係想養我可以上網找d知料比你參考下....
我之前玩果缸....( 真係唔見咗幾支尾長)

財叔 2010-12-24 16:23
引用第  8  樓  總舵主  於  2010-12-24 15:26   發表的  :
玩水草缸之前要想清楚,因為養水草係要花好多心機同時間,仲要買好多設備,我之前同老婆玩個一缸,玩到頭都大埋,結果放棄.心得就冇,如果你真係想養我可以上網找d知料比你參考下....

總舵主我淋你講完佢唔玩都似。

有排攪...     

大麻康 2010-12-24 17:39
引用第  8  樓  總舵主  於  2010-12-24 15:26   發表的  :

你說得對,,!而佢個缸..90cm高,單係,,光都有排搞!
點止唔見咗幾支尾長,,重手尾長添呀!!!

joaoao 2010-12-24 17:44
草?!我玩唔起   

白鱲狂 2010-12-24 20:51
老秋草吳係泥索架咩!         

peter_218 2010-12-24 21:17
       .....

arrowtsang 2010-12-24 23:28
   又衰多範!   

老秋 2010-12-25 09:34
多谢指教   

老秋 2010-12-25 09:40
不是自己玩.而是工程項目之一.可能要10支G4費用.才可完成
谢謝

1魚 2010-12-25 09:44
我都玩緊草,不過唔係水草,係著草   

barry 2010-12-28 14:28
草缸的确好靓但真是要付出好大代价。想清楚先好。设备好多鱼店都有,一般来讲基肥(泥)、底沙,沉木、草灯、二氧化碳、液肥等等

查看完整版本: [-- 水草缸请教 --] [-- top --]