查看完整版本: [-- 電台禁歌 膽小者勿聽a --]

-> 奇 趣 搜 錄 -> 電台禁歌 膽小者勿聽a [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

李好姨 2005-10-15 12:36

電台禁歌 膽小者勿聽a

傳說電台DJ有幾首歌唔敢播,皆因一播就鬧鬼!
其中一首係既麥潔雯:夜夜痴纏~

第一:呢首電台禁歌,點解會係禁歌呢?原因唔係意識不良,原來首歌每次一播都會有怪事發生,所以由支歌出事之後都無電台播,直至某電台有一個靈異節目(羅君左主持的),主持為了證實真相,某晚就播左呢支歌,點知‧‧‧佢地電台走廊有人見到有黑影,廁所又有人見到有野,d聽眾又話聽完首歌後比野壓之類,佢地即時知道出事了,事後主持人講左首歌架歌名同主唱者,原來係好多年前麥潔文在電影靈氣迫人的主題曲「夜夜痴纏」,聽閒係因為歌曲d音樂會招野到哥d野喎~

第二:而其中我所知道的一首禁播的歌曲,係屬於一位已經淡出樂壇的女歌手的一首舊作,呢首歌曲相信好多人都會聽過,因為這首歌曾經係80年代一齣電影的主體曲,更曾經紅極一時添。不過近年,呢首歌已經好少 DJ 會播。就算真係要播放都絕少會係深宵的節目裡面播放...........

其實個故事係一個做電台的朋友講俾我知道的。

話說當佢初入行的時候,佢係一個網上電台的見習,有一次佢handle個黃昏節目,負責揀歌的時候,搵返里首歌出來。起初我地冇乜人理佢做乜,以為佢只係播d普通流行曲。點知道當隻歌既intro一 奏起,個producer就好緊張咁闖入control room,問我個朋友做乜無端端播呢隻歌......

講真,我個朋友好少見呢個producer會緊張成咁。

事後,我好奇咁問佢做乜咁緊張。而佢話我知道原來好多年黎,電台裡面都有一d歌曲,係唔可以亂播既。就好似呢隻歌咁,每次播親都會有怪事發生,而佢初初入行的時候,試過有晚上做深夜節目,當時錄音室有幾個新人(包括呢位producer),佢地有人負責開咪,有人負責 on panel,有人就係度做錄音剪接的練習。

而當晚當呢首歌播放的時候,做錄音的同事,發現錄到d怪聲。佢係播新聞,叫埋另外兩個人一齊黎聽,原來裡面竟然錄到一把女人的聲音,個把聲音好慘,好似一路喊,一路跟住的旋律哼歌咁。最後佢地唯有將件事件同帶佢地既前輩講,個前輩就同佢地講,呢件事已經唔係第一次發生。只叫佢地以後盡量唔好再羅呢隻歌黎播,就應該冇事。

你地想聽下既可以download...不過我就5敢聽啦@@
http://bbs.jdz.jx.cn/ftp/helenso8000/15crown1.wma

ps. download得可能會慢d..

犬齒鮪 2005-10-15 12:39
咁就一定要聽啦~!

李好姨 2005-10-15 12:39
聽左後果自負~~~~

犬齒鮪 2005-10-15 12:41
哈哈哈~~都下載不到的~

jackie 2005-10-15 13:17
咁就直接講出歌名叫乖貓貓幫我地搵啦~~~~

犬齒鮪 2005-10-15 13:20
李好有乜咁驚啊?我地可以承認有鬼,但係都可以唔驚佢ga嗎。

Ar保 2005-10-15 13:23
我都想聽~!!可惜網址壞的~!!

磯民 2005-10-15 13:24
Re:把聲音好慘,好似一路喊,一路跟住的旋律哼歌咁。

好呀.!今晚有嘢睇.!
男鬼定女鬼呀.?
好想聽吓.嚇鬼咩..

Ar保 2005-10-15 13:42
網上傳聞有首歌叫黑色星期天,又話係禁播歌,又話個個人聽了都會無故自殺,個個網站講到似模似樣,又話咩聽者自付,戈首我以前都聽了,吾止覺得佢凄勵同悲哀,旋律仲非常之咁優美,作曲戈個人真係非常吾簡單,戈時我仲愛上了聽,聽完又聽咁去欣賞佢,聽了一排悶了先沒聽,戈時真係覺得這麼好的歌禁播?簡直謊唐,到了現在我還安好呀

李好姨 2005-10-15 13:50
叫乖貓貓找~~麥潔雯:夜夜痴纏
甘你地咪聽到

李好姨 2005-10-15 13:59
夜夜痴纏
-麥潔雯
-電影"靈氣迫人"主題曲

嗚....嗚...嗚...嗚
朦朧晚空 雨暮彌漫
夜已半躺窗紗間
在你臂彎裡慢長夜晚
有我的一張笑顏

祈求你可繼續留下
讓我愛多千幾翻
但我知道在晨暮裡
我將孤單 你將消失
像這一晚

唯求你知 此刻太短
請將此身 盡舖以吻
唯求你知 愛是難斷
橫垮一生淚痕

如臨再生於此世界
願再不需孤單
若我他生又重遇你
你可不可與我一起
渡每一晚

犬齒鮪 2005-10-15 14:05
若我他生又重遇你
你可不可與我一起
渡每一晚
咦耶~都不是恐怖歌來的.........

Ar保 2005-10-15 14:11
如能乘坐快車~~~但無人在架駛~~~亦無人能預計
這段流行曲歌詞都恐佈過佢啦

李好姨 2005-10-15 14:15

釣震兄 2005-10-15 18:40
我唔敢聽呀......

犬齒鮪 2005-10-17 16:08
有乜好驚啊﹖

查看完整版本: [-- 電台禁歌 膽小者勿聽a --] [-- top --]