查看完整版本: [-- 10月03日 澳頭艇釣 --]

-> 外地釣友交流區 -> 10月03日 澳頭艇釣 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

史提芬 2010-10-05 12:32

10月03日 澳頭艇釣

2010年 10月 03 日
地點 : 澳頭一帶
天氣 :  吹東北風 4 級, 早上天陰有 D 陽光 + 下午陽光普照
水質 : 綠水, 不太濁

成個月前訂了的艇期點知吹東北風 4 級都繼續出發啦, 原本約 7 個朋友上澳頭,最後其中 1 個
朋友因發燒所以只有 6 人繼續行程, 上午天氣只係陰天但好彩冇雨,由於大風出唔到外面唯有
在內塘釣下立仔, 唔知係咪死流的關係, 釣左成個上午都係得幾斤魚仔, B 艇的朋友決定出外面博下有冇 D 好野,
咁又比佢地搵到班班喎, 下午見 d 風收左小小我地都轉到斧頭門一帶試下有冇 D 新景象啦,
一出去到就感受到 d 風 & 浪湧有幾大,唉, 最慘釣況都唔太理想, 間中先有 D 魚仔玩下,
又撞唔到 d 大野,最終我地捱到 5:00 就一齊返碼頭收工食飯.

總結 : A 艇得 2 條磅頭黃小姐,  30 幾條黑沙仔 +沙立(幾兩裝),
       5 條沙鑽 + 1 條磅頭細倫. + 1 條牙點 6 - 7 兩
       B 艇有 2 條青班仔,  10 幾條火點 6 - 7 兩,
       10 幾條黑沙仔 + 沙立 + 小量石汀(幾兩裝)

食埋飯每人都有帶 D 返屋企.
以下是 A 艇的收穫.,

以下是 B 艇的收穫.,

釣魚郎 2010-10-05 12:39
(幾兩裝)

hongma 2010-10-05 13:02
食埋飯每人都有帶 D 返屋企      澳頭是macau?     

zoo 2010-10-05 13:21
你睇下樓主係邊度發貼!

魚珠魚寶 2010-10-05 13:23
都好啦........立立什什一大堆     

活活 2010-10-05 13:55
下次釣多d釣大d.    

ymtchris 2010-10-05 14:22
收獲唔錯呀...   

財叔 2010-10-05 15:12
我唔理大細。有魚食就正         

小魔女SOS 2010-10-05 15:33
細就細咗d不過蕉起上離有d細細地玩吓都好冇咁悶,不過一般都會放生   

發記 2010-10-05 15:41
細細地/.....過手引岩灑  

joaoao 2010-10-05 18:00
           爆傷

忍者引魚 2010-10-05 19:02
     ......好

peter_218 2010-10-05 19:09
澳頭响边   

chaofish 2010-10-05 20:12
都叫做成盤野仲兩盤OK啦

leocheong 2010-10-05 21:35
d大野仲沒返來

路過... 2010-10-06 00:46
利是仔~香港真多利是!!

虎哥 2010-10-08 20:50
好多啦   

史提芬 2010-10-23 12:42
引用第 15 樓 路過... 於 2010-10-06 00:46 發表的 :
利是仔~香港真多利是!!

C 兄, 我們不是在香港水域釣到架

jk1965 2010-10-24 01:39
收獲都唔錯!     

查看完整版本: [-- 10月03日 澳頭艇釣 --] [-- top --]