查看完整版本: [-- 養金魚既人有福啦 --]

-> 奇 趣 搜 錄 -> 養金魚既人有福啦 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

千水 2010-09-09 10:08

養金魚既人有福啦

男子釣獲重30磅巨型金魚

拉斐爾與釣到的三十磅重巨型金魚合照(網上圖片)
    男子釣獲重30磅巨型金魚
    【本報訊】據英國《每日郵報》八日消息:一名男子在法國南部一湖內垂釣時釣到重達三十磅的巨型金魚,引來周圍不少垂釣者圍觀。男子拍照留念後,決定把這個珍寶重新放回湖內。
    現年三十歲的拉斐爾·畢亞基尼表示,他在法國南部垂釣期間與周邊的釣友聊天,他們指湖內有一條超巨型的橙色金魚,但六年來都沒有人能夠釣到。話音剛落,拉斐爾的魚竿就有劇烈反應,雖然當時尚未知道釣到甚麼,但肯定上釣的不是“蝦兵蟹將”。經過十分鐘的努力後,終於把魚獲拉上岸,釣到的正是這條傳說中的大金魚。金魚重達三十磅,亦即相等於一名三歲女童的體重。拉斐爾抱起魚獲拍照留念後,最終決定把牠放回湖內,讓其他釣友有機會享受這種“釣到大魚”的感覺。 (澳門日報)

唔知係屋企養一日要食幾多魚糧呢

ymtchris 2010-09-09 10:25
你唔係想養佢呀嘩......   

釣魚郎 2010-09-09 10:42
你都想轉釣金魚啊         

barry 2010-09-09 10:55
六福!!

機車28 2010-09-09 11:50
金魚..............     

itit 2010-09-09 11:53
釣金魚?????????????????   
不再做矶佬?????????????????

chansimon 2010-09-09 11:56
呢條金d

千水 2010-09-09 12:15
引用第 6 樓 chansimon 於 2010-09-09 11:56 發表的 :
呢條金d

彩色好靚呀
不過養得起佢家底都唔錯
真係幾靚,好彩佢生係外國,生係中國唔知會俾人拎黎做乜呀

chansimon 2010-09-09 12:37
引用第 7 樓 千水 於 2010-09-09 12:15 發表的 :

彩色好靚呀
不過養得起佢家底都唔錯

佢生係中國最大得2斤

釣魚郎 2010-09-09 12:43
引用第  7  樓  千水  於  2010-09-09 12:15   發表的  :

彩色好靚呀
不過養得起佢家底都唔錯

發揮我國精髓.....煎,抄,炆,焗,炸........,爆,燒,焯,燉,蒸

dickkuok 2010-09-09 15:08
勁呀     

魚珠魚寶 2010-09-09 15:39
唔知係屋企養一日要食幾多魚糧呢>>>>>>>>>>>>肯定食窮我 咪搞

發記 2010-09-09 15:46
實好大食  

大強 2010-09-09 19:40
好巨型     

peter_218 2010-09-09 20:44
在屋裡做個大大魚缸       

死牛 2010-09-09 20:49
大金魚       囉佢去拍賣可以賣到幾錢呢           

爆箱ok 2010-09-09 21:04
金魚     

好大條...

amun 2010-09-09 22:27
好肥   

Sam_Sam 2010-09-09 23:26
嘩,咁大條金魚,吾知佢一日食幾多嘢呢

viva 2010-09-09 23:51
           吓死人

看海 2010-09-10 00:39
     ..

发哥 2010-09-10 08:29
金魚佬。。。。。。。。         

joaoao 2010-09-10 09:54
養個阿二可能仲平D         

華仔 2010-09-10 18:42
       ...吹水

PAN@U 2010-09-13 09:27
     ....

查看完整版本: [-- 養金魚既人有福啦 --] [-- top --]