查看完整版本: [-- 分辨雌雄鬥魚同我ge繁殖鬥魚心得........... --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 分辨雌雄鬥魚同我ge繁殖鬥魚心得........... [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

dacky 2005-10-12 22:19

分辨雌雄鬥魚同我ge繁殖鬥魚心得...........

如果你有玩開鬥魚ge , 就應該分得到 雄性 and 雌性 , 如果岩岩學玩ge
都無問題 , 可以教你分 .........

雄性 : 大多數雄性鬥魚都係d 鰭長d , 但係有d例外 , 將軍鬥魚就係一個好好
ge例子 , 簡公ge時候 , 要睇條鬥魚ge 背鰭 , 尾鰭 , 腹鰭/臂鰭 , 3條鰭都會
偏長 , 好明顯傢 , 胸鰭 都會長d
雌性 : 雌性ge鬥魚d鰭岩岩就同雄性相反 , 背鰭 , 尾鰭 , 腹鰭/臂鰭同胸鰭
都會比較短 , 尾鰭就會呈圓形 , 而冠尾ge雌性鬥魚尾鰭就會起叉ge ,
而成熟ge鬥魚女個肛門到會有粒白色ge輸卵管凸出尼

如果想散鬥魚 , 首先要準備一對以成熟ge鬥魚 , 我戈種方法就有小小唔同 ,
唔洗準備咩6寸x6寸ge缸 , 只要用一個鬥魚缸 , 兩格ge , 將一雌一雄各放
係鬥魚缸一邊 , 放入小量ge水草 , 記得唔好咁多 , 小小得傢啦 , 目的係方
便雄性鬥魚穩固個泡巢, 之後等雙方見識下對方 , 培養下感情先 , 兩日之後
我就會拉開中間塊玻璃 , << 我咁樣唔係e+要佢地交配 >>, 而係要佢地雙
方身體接觸一下 , 大約5-10分鐘就ok啦, 只係等佢地認識對方多d , 之後就
分番開佢地 , 之後就每日觀察佢地ge動態 , 如果雄性起左個泡巢係佢戈邊
以經成功左5成 , 之後就要睇條雌性鬥魚動靜點啦 , 如果佢都係無咩動靜
ge , 繼續觀察 , ps : 如果係想產量豐富d , 你就要係交配前一個星期開始喂
佢地食豐年蝦 , 因為豐年蝦好高營養同蛋白質 , 對個胎好傢 ^^
直到你見到條雌性鬥魚有動靜啦 , 一未向住中間塊玻璃望住個泡巢一未游,
好似發左酵咁 ^^ , 咁你就嚐試囉開中間塊玻璃 , (記得係嚐試)
之後睇住佢地 , 有小小打鬥情況係正常傢 , 唔洗擔心 , 如果打左好耐都仲
未交配ge就再分開佢地 , 如果佢地打左一陣就開始搞野 , 咁就靜靜地坐係
到睇住佢地搞野 , 有cam ge 拍底佢日後囉尼睇都幾好傢 , 最衰我戈時無cam
係屋企 , 唔係都拍左 ^^, 兩條鬥魚會好似兩個u字交叉插住左咁 , 雄性會用
身體刺激雌性 , 令到佢排卵 , 之後兩條會籃住沉左落底 , 雌性鬥魚排完第
一次卵之後 , 雄魚會過去將缸底ge卵子用口含住 , 再游上個泡巢上放底 ,
雙方會重複ge個動作十多次 , 交完配後 , 要立即囉走條雌魚 , 因為雄魚會
驚雌魚交配後肚餓會過食卵 , 所以雄魚會不斷追打雌魚 , 直到重傷 , 所以
一定要囉走雌魚 , 重要喂一d好ge食物等佢補身 , 如果身體有傷就要浸黃
粉 , 講番d卵先 , d卵會係兩日後左右出世 , 出世戈時會係一條透透地明 ,
有小小黑色ge魚仔 , 戈時都唔洗喂食物住 , 因為d鬥魚仔會有個營養囊 ,
一個星期內都唔洗喂 , 等一個星期後魚仔將囊內d養份吸收哂 , 戈時就可以
囉走條雄魚 , 將魚仔轉去一個大缸到養 , 大約23x13x16(寸)個缸到養
就得 , 記得要打氧 , 之後喂ge食物我就同人地ge有d唔同 , 因為鬥魚bb
真係好細條 , 細平時出世ge魚仔起馬一倍 , 首先要係一個月前用一個透明
ge缸 , 膠或玻璃都得 , 最好大個d , 因為要足夠一個月d鬥魚bb食用 ,
放係露台曬佢 , 等佢生滿哂青台就 very good 啦 之後用野掛哂d青
台落尼 , 記得掛得乾淨d , 每一日係戈桶青台水到搞暈後先好氟落去比佢
地食 , 用氟洗衣粉戈個兜仔 , 每日氟兩兜落去比佢地食 , 早一次晚一次 ,
le 個方法係我自己發明出尼 , 咁樣喂ge話 , d魚仔會好快大 ^^....
d魚仔大到有5mm就可以轉用"助" 碎ge豐年蝦比佢地食 , 大到1cm就
可以轉喂紅蟲 , 喂番豐年蝦都得...........     直致養到有咁上下大 ,
佢地ge天性又開始尼ge時候 , 咁就當然係打啦 ^^ he he   ........
得可以開始進行分開養 .................   就係咁... 如果有地方唔明可以問

barry 2005-10-13 09:56

dacky 2005-10-13 12:58
咪笑我啦......... ^^

Ar保 2005-10-13 13:06
大春,我有野吾明呀!?究竟點樣可以將鬥魚養到識飛呀?

犬齒鮪 2005-10-13 13:20
我既要求冇咁高,只想知道如何養到可以同10KG多曼打架就行了~

dacky 2005-10-13 13:40
下面是引用攻略王於2005-10-13 13:06發表的:
大春,我有野吾明呀!?究竟點樣可以將鬥魚養到識飛呀?

le位朋友 , 你.............. le 個問題問得非常之好................  
得ge話你返尼戈時比條你玩啊......^^ he he ~~

dacky 2005-10-13 13:45
下面是引用犬齒鮪於2005-10-13 13:20發表的:
我既要求冇咁高,只想知道如何養到可以同10KG多曼打架就行了~

咁我唯有派出10kg ge 食人倉應戰啦 ^^

犬齒鮪 2005-10-13 14:50
唔得,我要既係鬥魚啊~~可以同10KG多曼打架既鬥魚啊~~

barry 2005-10-13 16:14
街市买菜啊?

dacky 2005-10-13 22:47
救命呀................ 去邊到搵條10kg ge 鬥魚應戰呀...... 我今暈輸硬啦...  

犬齒鮪 2005-10-14 10:05
識飛既鬥魚你都搵得到,一定有辦法既~

barry 2005-10-14 10:09
下面是引用dacky於2005-10-13 22:47發表的:
救命呀................ 去邊到搵條10kg ge 鬥魚應戰呀...... 我今暈輸硬啦...  

教你一个方面或许可以:
拿去核变!!

Ar保 2005-10-14 10:10
用生化飼料~~

dacky 2005-10-14 13:10
我試下喂佢食激素啦 ^^

四眼妹 2005-10-16 23:52
春春對繁殖鬥魚原來係咁有心得架~~我養個d魚最多係半年喳~~

四眼妹 2005-10-16 23:58
全部都好快死左啦~

犬齒鮪 2005-10-17 16:04
你害死那麼多魚啊﹖可憐的魚.......

四眼妹 2005-10-17 16:42
我不想的~~~是牠不知為何就死去了~

dacky 2005-10-17 20:55
下面是引用leia於2005-10-16 23:52發表的:
春春對繁殖鬥魚原來係咁有心得架~~我養個d魚最多係半年喳~~

我總之對魚我都有興趣 , 唔理係咩魚........   我細細過11   2 歲就有le種興趣 ,
行親街每見到魚我都會對佢有興趣 ..........

dacky 2005-10-17 20:58
下面是引用leia於2005-10-17 16:42發表的:
我不想的~~~是牠不知為何就死去了~

你一定係養得唔好 , 開頭就紅心壯志咁去買 , 買左返尼就三分鐘"越"度......
咁就死得啦 ..

四眼妹 2005-10-17 22:50
下...唔係架~~~~~半年個次我呀爸一買就買左九條..話長長久久WO~點知真係最長命架....
D魚身上面好容易有D唔知係咩黎GE野..跟住好快就會死晒架啦~~次次都係咁架!!

dacky 2005-10-18 13:47
咁就一定係d 水質問題 , 你打理得唔好 , 令到佢地身上面生白點 , mo菌 等等............

四眼妹 2005-10-18 13:51
我用自來水架喳bo~

dacky 2005-10-18 13:53
咁我問你 , 有邊個養魚唔係用自來水傢.........   ?

四眼妹 2005-10-18 13:56
咁咪係落~~有咩問題呀咁~~

犬齒鮪 2005-10-18 14:17
好像要隔夜的自來水水才可以吧﹖還要放一些藥水才能放魚下去吧﹖

barry 2005-10-18 14:53
最简单的就是除氯,通气。令水质稳定。

四眼妹 2005-10-18 16:26
除氯係咩意思呀!

犬齒鮪 2005-10-18 16:35
就是放抗氯劑呀~因為自來水中有很多氯﹐對魚當然不好。氯是淨化水的化學物。

dacky 2005-10-18 18:53
下面是引用leia於2005-10-18 16:26發表的:
除氯係咩意思呀!

barry 講得岩 , 要除去水中ge氯氣 , 係換完水時滴入一d除氯氣劑 ,
如果唔想滴ge , 就換完水唔好放魚落去住 , 打氧 , 過瀘一晚 , 先落魚
因為氯氣會自自然然揮發走.......

四眼妹 2005-10-18 19:55
哦~~原來如此..下一次會再俾多d心机落去架啦~

dacky 2005-10-18 20:28
係先好講........  

四眼妹 2005-10-18 22:12
一定會!!!!!!!!!!!

dacky 2005-10-19 16:28
聽住先............  

犬齒鮪 2005-10-20 10:30
係呀~~聽住先............可能講就天下無敵,做就無能為力~

barry 2005-10-20 11:28
你地唔好甘话她啦!!
我相信她会慢慢地做到的!!
但同时我也相信要多一点茫魂来支持她!!

犬齒鮪 2005-10-20 11:34
茫魂????

dacky 2005-10-20 14:44
係啦 , 解咩.....

四眼妹 2005-10-20 18:11
春春~有冇一個叫李楚玲(唔係里個玲但係同音)的男老師教你呀?

dacky 2005-10-20 18:34
無呀 , 點解咁問 , 你講埋佢教咩科可能答到你........

四眼妹 2005-10-20 18:34
中史~~~~~

dacky 2005-10-20 18:38
我唔識呀 , 可能有我唔知唔出奇 , 因為今年都有好多新仔 , 我讀理科ge , 你問我文科..... ^^

四眼妹 2005-10-20 18:40

Ar保 2005-10-20 18:41
下面是引用barry於2005-10-20 11:28發表的:
你地唔好甘话她啦!!
我相信她会慢慢地做到的!!
但同时我也相信要多一点茫魂来支持她!!

佢既意思係4眼妹還要養死好多魚先會識得養呀!!咁死既魚咪係比經驗佢既茫魂囉

四眼妹 2005-10-20 18:43
下~~城哥仔你讀理科架~~~聽佢地講你讀好叻架bo~~

dacky 2005-10-20 18:50
緊係讀理科啦 , 歷史地理咁難入腦 , 生物化學物理戈d 思考就得 , 都唔洗點溫......

我好蠢傢....................

dacky 2005-10-20 18:51
四眼妹 : 有野問呀 , 你總共養過幾多個茫魂呀... ^^

四眼妹 2005-10-20 18:58
細個個陣養個兩條細魚..無打氧個种~~之後缺氣死左...之後大個用魚缸養不過用左d橙養佢地佢地又食之後咪死左..

最後一次係一個月之前我學緊釣魚..之後屋企養左九條魚..我響唸黑沙村d魚都食麵包唔知佢食唔食呢咪放左小小麵包落去啦~之後就瓜左啦~~到e+都未養過~~

dacky 2005-10-20 19:17
下面是引用leia於2005-10-20 18:58發表的:
細個個陣養個兩條細魚..無打氧個种~~之後缺氣死左...之後大個用魚缸養不過用左d養佢地佢地又食之後咪死左..

最後一次係一個月之前我學緊釣魚..之後屋企養左九條魚..我響唸黑沙村d魚都食麵包唔知佢食唔食呢咪放左小小麵包落去啦~之後就瓜左啦~~到e+都未養過~~

你點用個橙養佢地呀.... ^^

四眼妹 2005-10-20 22:24
我個陣太約十二歲..呀爸請我食橙,....咁我咪食埋d魚食落~我點知佢會死姐~~

查看完整版本: [-- 分辨雌雄鬥魚同我ge繁殖鬥魚心得........... --] [-- top --]