查看完整版本: [-- 請教台南高雄的行程見議? --]

-> 旅遊看世界 -> 請教台南高雄的行程見議? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

再生強尼 2010-05-02 01:22

請教台南高雄的行程見議?

今年六月想去台南高雄玩一次,因第一次遊玩想請問各位,如果我有六日的時間,想去台東的綠島同清境高雄等?應該怎樣plan呢?是先去綠島還是清境先呢?那個行程會比較順一點呢?因我知道一個係台中一個係台東,所以相隔很遠,但我又很喜歡這二個地方?怎辦?
還有我想問一下如果我要坐高鐵或火車,用不用預先購票呢?還是到台灣了才到站頭買票呢?會否客滿沒票買?如果由高雄去台中清境坐高鐵,或高雄坐火車去綠島呢?預計行程會係6月中!
我知很長編,但請教!
其實六日去呢二個地方會唔會太趕,d時間會唔會浪費晒係交通度呢?仲有去清境時我地會租車自駕的?大家有咩好提議呢? 仲有我頭尾會晚機去早機返!因票假問題,前后加埋8天!

海狗 2010-05-02 01:43
係票價唔係票假.....票假就大獲........     

我今個月尾過台北........     

鱗光一閃 2010-05-02 07:27

ymtchris 2010-05-02 08:26

發記 2010-05-02 08:54

蚊仙 2010-05-02 09:01
一魚叔 出來!

1魚 2010-05-02 09:07
【清境+廬山+合歡山】二天一夜大眾運輸建議旅遊行程

◎第一天:
 中午後搭車抵達清境,可先至民宿check-in後,
 請民宿派車送你至青青草原,
 然後以步行方式一路順遊以下路線:
 青青草原(14:30青青草原綿羊秀/趕羊秀)→→觀山牧區→壽山園生態區→

步步高昇步道→清境國民賓館(榮民文化館)→統一清境商場。
 詳細路線可參考「清境旅遊導覽圖」:

http://www.cingjing.com.tw/map/map_08_trip.asp

晚間可以品嚐清境知名的雲之南擺夷風味餐。
 晚餐後請民宿安排接駁車送你至廬山溫泉泡湯,
 再回到清境民宿觀星、住宿。

◎第二天:
 參加民宿的合歡山套裝行程,
 或請民宿安排接駁車送你至合歡山,
 可以考慮步行合歡山的主峰或石門山步道,
 走完合歡山步道後,
 中午在合歡山松雪樓(台灣最高海拔餐廳)用餐,
 午餐後下山。

【搭乘大眾運輸工具到清境,可以有下列幾種方式】

(一)從台北搭乘「台灣觀光巴士」直達清境。(每日一班車)

http://www.cingjing.com.tw/cja/newscj/newsview.asp?nsid=888

(二)從台北搭乘「國光客運」或「豐榮客運」到埔里,

再由埔里轉乘「南投客運」到清境。

http://www.cingjing.com.tw/traffic/bus.asp#04

(三)從高雄搭乘「總達客運」到埔里,

再由埔里轉乘「南投客運」到清境。

http://www.cingjing.com.tw/traffic/bus.asp#04

(四)搭乘「高鐵」至台中烏日站,再搭「南投客運~高鐵快捷」至埔里,

然後轉搭往清境的班車(南投客運)。

http://www.cingjing.com.tw/cja/newscj/newsview.asp?nsid=729

(五)搭乘火車、公車至台中(火車站),

再由台中「干城車站」搭乘「全航客運」或「南投客運」至埔里,

然後轉搭「南投客運」往清境的班車。

1魚 2010-05-02 09:08
高雄其實沒有特別旅遊熱點,如您一定要去當然可以,否則,建議您
第一天晚機,先住台北
第二天至清境,夜宿清境
第三天返回台北
第四天零晨出發,坐火車至綠島
第五天住綠島(如要釣魚,需要留綠島多住一天,但您們來旅行,帶裝備不方便,還是不要釣好喇!)
第六天回台北市或桃園市
第七天搭機回澳門

(去綠島坐船前一小時,記得先吞一顆暈船藥,否則可能不好受~盡量坐船尾!)

whero 2010-05-02 09:45
六月去高雄,綠島....會變燒豬   

1魚 2010-05-02 10:07
引用第  8  樓  whero  於  2010-05-02 09:45   發表的  :
六月去高雄,綠島....會變燒豬     

所以我建議不要釣魚了,中暑機會很大!

achong 2010-05-02 10:48

春魚 2010-05-02 11:20

財叔 2010-05-02 12:48
揾人吹雞             

服部半藏 2010-05-02 17:00

Sam_Sam 2010-05-02 18:00
引用第  7  樓  1魚  於  2010-05-02 09:08   發表的  :
高雄其實沒有特別旅遊熱點,如您一定要去當然可以,否則,建議您
第一天晚機,先住台北
第二天至清境,夜宿清境
第三天返回台北
第四天零晨出發,坐火車至綠島
.......

騙人布 2010-05-02 19:04

白羊座 2010-05-02 19:33

活活 2010-05-02 20:32
首領     

南水黑毛 2010-05-02 20:43

peter_218 2010-05-02 21:18

小小強 2010-05-02 21:39
強尼記得揾魚叔請佢食返餐飯喎

1魚 2010-05-02 21:46
引用第  20  樓  小小強  於  2010-05-02 21:39   發表的  :

或者我都會去清境農場一趟~觀賞一下這個台灣好美的景點
...兩隻老虎兩隻老虎跑得快,跑得快!!

再生強尼 2010-05-02 22:28
多謝晒一魚叔,好有用啦d資料!但我己訂左高雄來回機票啦!太早訂機票我地啦!冇法子為有局住去高雄玩!下次先去得台北! 我想問下點匯錢去台灣的銀行戶口啦?佢地要收訂先至留房好煩!又唔接愛信用卡!

再生強尼 2010-05-02 22:29
引用第  20  樓  小小強  於  2010-05-02 21:39   發表的  :

小小強,上星期己訂左高雄來回機票,冇得去台北啦!所以下次先有機會找一魚叔啦!hhahahah

1魚 2010-05-02 22:41
引用第  22  樓  再生強尼  於  2010-05-02 22:28   發表的  :
多謝晒一魚叔,好有用啦d資料!但我己訂左高雄來回機票啦!太早訂機票我地啦!冇法子為有局住去高雄玩!下次先去得台北! 我想問下點匯錢去台灣的銀行戶口啦?佢地要收訂先至留房好煩!又唔接愛信用卡!

比詳細資料我,我幫您匯住先,您到台灣後,見到有郵局就入去寄回給我郵局的戶口...
您唔會訂總統套房掛~太多錢我就

arrowtsang 2010-05-02 22:59

蚊仙 2010-05-02 23:31
我地係光明 都有曬足一日 哈哈

再生強尼 2010-05-03 23:25
引用第  24  樓  1魚  於  2010-05-02 22:41   發表的  :

比詳細資料我,我幫您匯住先,您到台灣後,見到有郵局就入去寄回給我郵局的戶口...
您唔會訂總統套房掛~太多錢我就

會唔會好麻煩啦1魚叔,我驚攪到你喎!我都唔使匯好多呢!hahah

查看完整版本: [-- 請教台南高雄的行程見議? --] [-- top --]