查看完整版本: [-- 有感冒和咳吃雞的後果 --]

-> 醫 療 保 健 -> 有感冒和咳吃雞的後果 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2010-04-26 15:33

有感冒和咳吃雞的後果

如題:有感冒和咳吃雞的後果信不信由你因為始終中西醫學說法各有不同

今次唔係什麼轉貼既真人真事來,而係我本人親身經歷的後果簡直死去活來事原:星期六有事過香港回程既時候因為船上冷氣太凍回家覺有少少不妥即係拍咗兩粒感冒藥打打低,星期日起身覺得只係有少少喉嚨痛聲沙諗住都沒什麼問題,跟住就出發東區,出面都吹起東風5級,出到去我已經選擇一些避風位上礁,成日就係咁打咗拉爆冇執過位直至收竿走人,返離當然約埋釣友食晚飯啦,其中一味餸就係雞,我食咗兩件細細件,即刻有個曾經又係奶過野有經驗既師兄就話...你有感冒,咳仲食雞你聽朝起到身返工離搵我啦我心諗都食咗唔通扣喉嘔番出離咩況且都係兩件細細件姐應該唔會咁靈掛時間差不多食飽散band走人返屋企倒頭大睡唉~~~今朝起身出事了~我真係起到身呀~不過唔係返工而係去鏡湖急診喉嚨痛到出唔到聲,鼻塞,個頭痛到爆炸,雖然平時都試過頭痛但都唔係咁痛法,痛到成個人都企唔穩四肢冇力,仲咳到白泡咁濟,去到醫院標晒冷汗好彩唔洗輪籌第一個已經到我否則........醫生見我喊晒口叫頭痛第一時間幫我檢查,叫我即刻食藥幫我打止痛針等頭痛完全消晒先可以走,足足就係醫院磨咗4粒鐘先出得返離

所以話唔到我唔信囉!!!下次不論見雞見龜都怕怕,奉勸喜歡吃雞的朋友有感冒和咳都係食少餐好D

活活 2010-04-26 15:41
     中醫睇症以望.聞.問.切為基本., 我聽你咁講既病情, 狗成狗唔關食雞既事, 十成十系因為打龜後既并發症.

zoo 2010-04-26 15:41
早幾日感冒食左一碟雞! 不過好彩冇咩事!

achong 2010-04-26 15:41

財叔 2010-04-26 15:42
胃食之个。小心身體亞,話左叫你好番先去釣魚,你又唔信,哩出左事就知驚,寄得小心小心           

小魔女SOS 2010-04-26 15:42
引用第  2  樓  zoo  於  2010-04-26 15:41   發表的  :

動經理你身子好.....我就

小魔女SOS 2010-04-26 15:44
引用第  4  樓  財叔  於  2010-04-26 15:42   發表的  :
胃食之个。小心身體亞,話左叫你好番先去釣魚,你又唔信,哩出左事就知驚,寄得小心小心             

都話咗下次見雞見龜都要識得say no......

機車28 2010-04-26 15:46
我又感冒,又打龜!還想食雞!     

活活 2010-04-26 15:50
引用第  7  樓  機車28  於  2010-04-26 15:46   發表的  :

強烈建議你將你d老友送曬過去香港恭x堂.....做曬龜苓膏. 以後就出唔到黎搞你.

zoo 2010-04-26 16:04
引用第  7  樓  機車28  於  2010-04-26 15:46   發表的  :

阿公你想食 咁使唔使幫你叫呀?

gary1984 2010-04-26 16:06

小魔女SOS 2010-04-26 16:07
引用第  9  樓  zoo  於  2010-04-26 16:04   發表的  :

阿公你想食 咁使唔使幫你叫呀?

動經理你幾時轉咗行做埋咩咩咩架.......

小魔女SOS 2010-04-26 16:10
引用第  1  樓  活活  於  2010-04-26 15:41   發表的  :
     中醫睇症以望.聞.問.切為基本., 我聽你咁講既病情, 狗成狗唔關食雞既事, 十成十系因為打龜後既并發症.

大夫你今次斷錯症呀我冇

活活 2010-04-26 16:33
引用第  12  樓  小魔女SOS  於  2010-04-26 16:10   發表的  :

大夫你今次斷錯症呀我冇

仲大鑊, 可能系打龜前既徵兆.

小魔女SOS 2010-04-26 16:37
引用第  13  樓  活活  於  2010-04-26 16:33   發表的  :

仲大鑊, 可能系打龜前既徵兆.

唔係掛~~~我仲要去搵介獸架

dickkuok 2010-04-26 18:07
引用第  2  樓  zoo  於  2010-04-26 15:41   發表的  :

食燒雞都5叫埋我

青木 2010-04-26 19:10

FM 2010-04-26 19:39
引用第  1  樓  活活  於  2010-04-26 15:41   發表的  :

arrowtsang 2010-04-26 20:12

joaoao 2010-04-26 20:23
     唔蟹瓜   

春魚 2010-05-17 20:39

查看完整版本: [-- 有感冒和咳吃雞的後果 --] [-- top --]