查看完整版本: [-- 終於比我搵到兇手 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 終於比我搵到兇手 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2010-03-17 12:15

終於比我搵到兇手

早幾日無端端死咗條魚經法醫詳細檢驗後發現冇任何嚴重病徵導致佢突破死亡所以巡謀殺一線索去追查昨日兇手終於現形......

zoo 2010-03-17 12:26

蚊仙 2010-03-17 12:49

活活 2010-03-17 12:52
受害魚既然無嚴重病徵, 亦無表面致命傷痕. 我謹以辯方律師身份反對控方系理據不足之下對被告魚作出輕率指控!!!!

zoo 2010-03-17 13:10
引用第  3  樓  活活  於  2010-03-17 12:52   發表的  :
受害魚既然無嚴重病徵, 亦無表面致命傷痕. 我謹以辯方律師身份反對控方系理據不足之下對被告魚作出輕率指控!!!!

大夫你唔做醫生轉做律師?

活活 2010-03-17 13:16
引用第  4  樓  zoo  於  2010-03-17 13:10   發表的  :

大夫你唔做醫生轉做律師?

阿師姐成日話我專醫死人嘛.

FM 2010-03-17 13:21

機車28 2010-03-17 13:26
咁又係喎!莫非佢識七傷拳!     

achong 2010-03-17 13:28
自殺.............   

joaoao 2010-03-17 13:29

柑香茶 2010-03-17 13:53

小魔女SOS 2010-03-17 14:56
引用第  3  樓  活活  於  2010-03-17 12:52   發表的  :

因為經過兇案現場既細路電視錄得行兇者不停追住被害魚,所以;雖然被害魚係冇表面傷痕,但經過深入調查及其他證人指控,極有可能因為行兇者追殺過程導致受害魚心臟病發而死........因此;一致裁定被告有罪且判處死刑.基於澳門沒有死刑關係,依例判處終身監禁,削奪終身政治權利............

小魔女SOS 2010-03-17 15:06
引用第  5  樓  活活  於  2010-03-17 13:16   發表的  :

話你專醫死人哥個唔係我,係大股總裁呀

zoo 2010-03-17 15:17
引用第  11  樓  小魔女SOS  於  2010-03-17 14:56   發表的  :

因為經過兇案現場既細路電視錄得行兇者不停追住被害魚,所以;雖然被害魚係冇表面傷痕,但經過深入調查及其他證人指控,極有可能因為行兇者追殺過程導致受害魚心臟病發而死........因此;一致裁定被告有罪且判處死刑.基於澳門沒有死刑關係,依例判處終身監禁,削奪終身政治權利............

澳門冇"削奪終身政治權利"

小釣手 2010-03-17 15:30
   條魚死左  變左神仙

fishson 2010-03-17 16:05

小魔女SOS 2010-03-17 16:11
引用第  13  樓  zoo  於  2010-03-17 15:17   發表的  :

澳門冇"削奪終身政治權利"

動經理依樣我當然知啦,澳門法律我都好清楚架,我咁講即係等佢冇得反身~~~

財叔 2010-03-17 16:18
引用第  16  樓  小魔女SOS  於  2010-03-17 16:11   發表的  :

動經理依樣我當然知啦,澳門法律我都好清楚架,我咁講即係等佢冇得反身~~~

靚女,做人大方D。得搖魚處就榣魚那。

小魔女SOS 2010-03-17 16:26
引用第  17  樓  財叔  於  2010-03-17 16:18   發表的  :

靚女,做人大方D。得搖魚處就榣魚那。

財爺都要睇情況可能之前哥幾單都係佢做既,等索取埋佢既醫生心理報告先,如果證實行兇者有心理問題,當然都會酌情處理.......

鱗光一閃 2010-03-17 16:27

海狗 2010-03-17 16:56

忍者引魚 2010-03-17 17:21
   要做到咁詳細,都要好幾星期喎

achong 2010-03-17 17:27
引用第  11  樓  小魔女SOS  於  2010-03-17 14:56   發表的  :

師姐所提供之做案證物,只能說明受害魚曾經受到疑凶的追逐同騷擾,不能做為殺魚證供。
判被告有罪的證物同證供更是自相矛盾(  即然受害魚死於心臟病發.....就不可能為它殺 )
所以我認為被告罪名不成立。

同時被告由於為人長期禁錮,所以產生過激之行為也是可以理解的,可以加以心理輔導當庭
釋放......

再有本案也為我們提了一個值得大家關注的問題;
1. 生命體可否做為商品進行買賣同禁錮;
2. 没有人權的生命體可否做為商品進行買賣同禁錮;

小魔女SOS 2010-03-17 17:30
引用第  21  樓  忍者引魚  於  2010-03-17 17:21   發表的  :
   要做到咁詳細,都要好幾星期喎   

哩樣可以放心,我會搵屎上最有權威既"精神病病院"院長同院監大人,進行今次既精神科監定,兩日可以交到報告

ymtchris 2010-03-17 17:44
原來係佢.........       

DEO 2010-03-17 18:11
荷蘭鳳凰喔~~~^^
係中意追魚,但應該唔咬野架

阿B 2010-03-17 18:32

peter_218 2010-03-17 18:46
引用第 5 樓 活活 於 2010-03-17 13:16 發表的 :

东海钓客 2010-03-17 19:03

常滿 2010-03-17 19:10
法院見啦!!       

iaoiao 2010-03-17 19:13

那貓 2010-03-17 19:36
.....大眼梳欏都噤惡.   

肥仔健 2010-03-17 19:53

魚魚 2010-03-17 21:40
引用樓主小魔女SOS於2010-03-17 12:15發表的 終於比我搵到兇手 :
早幾日無端端死咗條魚經法醫詳細檢驗後發現冇任何嚴重病徵導致佢突破死亡所以巡謀殺一線索去追查昨日兇手終於現形......

我認識ge佢唔會咁做架>.<"

發記 2010-03-17 21:54

南水黑毛 2010-03-17 22:10

Sam_Sam 2010-03-17 22:44

咁最多都係誤殺姐
吾知點判呢

華仔 2010-03-17 23:32

barry 2010-04-09 15:00
法律补习班!

查看完整版本: [-- 終於比我搵到兇手 --] [-- top --]