查看完整版本: [-- 左手定右手頂魚? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 左手定右手頂魚? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

1魚 2010-02-18 21:13

左手定右手頂魚?

啱啱睇完呢套影片(http://tv.shimano.co.jp/movie/tv/daichang_85/),見到三位釣手都係左手拿竿頂魚,右手絞魚絲,但相對來講,也有看過不少是日本高手係右手拿竿頂魚,左手絞魚絲的,大部份人都是慣用右手的,如果一個是用右手的人,頂魚時用左手,會否控魚上比較遲滯一DD呢?但一個慣用右手的人,打餌又係用右手會比較準繩,如果打餌時用右手,控竿時又用右手~~咁....
有點亂了~~
究竟用右手拿竿,左手絞魚絲的人多,還是慣用左手拿竿,右手絞魚絲的人多d呢?請大家不妨講講自己心德.

唔好只係post個表情啦!!

1魚 2010-02-18 21:17
我係慣用右手拿竿及頂魚,左手絞魚絲o既!!    

打餌時唯有換一陣左手拿竿,本來好想練習用左手打餌,但都打得好差,所以到頭來都係放棄,除非打腳邊   

沙立皇 2010-02-18 21:19
我就左右都無問題。     

DEO 2010-02-18 21:21
因為唔想成日換手,所以開始勤練左手持竿,而且拎抄網又手又靈活好多.

勤練,勤練   

ef1887 2010-02-18 21:26
我由投釣到家吓...都係左手拿竿及頂魚,右手絞魚絲   

路亞添 2010-02-18 21:27
引用第  2  樓  沙立皇  於  2010-02-18 21:19   發表的  :
我就左右都無問題。       

高園滿   兩個鉸柄

joaoao 2010-02-18 21:35
  我都係慣用右手拿竿....頂魚就左右手都得,左手頂完交俾右手再頂.........最终左手收線......     

至於打餌方面都係多數用右手.....但其實慣性右手持竿兼打餌又冇乜唔方便....只要反应夠快就OK啦..............................................左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~                 

大麻康 2010-02-18 21:39
我?左定!右呢???左右左右??左左右右??邊到係左??邊到係右~~呢!

文偉 2010-02-18 21:41
用右手提竿,打餌時左手控竿,右手打餌,取魚時左右手都得         

機車28 2010-02-18 21:52
我右手持竿及抽魚!   
但郤是左手頂魚及右手絞魚絲取魚!   
無問題喎!最緊要是第一口抽中頂起馬上交比左手!     
註:如果有魚上釣的話!     

常滿 2010-02-18 21:53
引用第 1 樓 1魚 於 2010-02-18 21:17 發表的 :

打餌時唯有換一陣左手拿竿,本來好想練習用左手打餌,但都打得好差,所以到頭來都係放棄,除非打腳邊   

me  too

亞枝 2010-02-18 22:08
引用第  1  樓  1魚  於  2010-02-18 21:17   發表的  :

我都係

鱼翅鱼嘴 2010-02-18 22:16
我除左沉底,唔識其他釣法,所以每次中魚都是先用右手在前揚竿后,左手持竿右手絞魚絲。。。。。。。     

arrowtsang 2010-02-18 22:20
[quote]引用第  6  樓  joaoao  於  2010-02-18 21:35   發表的  :
  我都係慣用右手拿竿....頂魚就左右手都得,左手頂完交俾右手再頂.........最终左手收線......     

至於打餌方面都係多數用右手.....但其實慣性右手持竿兼打餌又冇乜唔方便....只要反应夠快就OK啦..............................................左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左............................................................

e魚 2010-02-18 22:31
左手拿竿,右手幫拖同抽魚(有魚中的話 ),右手絞絲,左右一齊弓

發記 2010-02-18 22:45

peter_218 2010-02-18 22:46
引用第 6 樓 joaoao 於 2010-02-18 21:35 發表的 :

至於打餌方面都係多數用右手.....但其實慣性右手持竿兼打餌又冇乜唔方便....只要反应夠快就OK啦..............................................左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~左交右~右交左~                        

chaofish 2010-02-18 22:52
我係慣用右手拿竿及頂魚,左手絞魚絲o既

itit 2010-02-18 22:57
引用第  1  樓  1魚  於  2010-02-18 21:17   發表的  :

me too

活活 2010-02-18 23:04
用右手拿竿及頂魚,左手絞魚絲. 最大問題就系驚無魚ja.      

小小釣手 2010-02-18 23:10
引用第  4  樓  ef1887  於  2010-02-18 21:26   發表的  :
我由投釣到家吓...都係左手拿竿及頂魚,右手絞魚絲     

我都係

不知怎的,一開始就是左手提竿頂魚,右手挍絲;打餌同揸撈箕.....買新鉸回來都要改由左柄到右柄...

DEO 2010-02-19 00:03
都係有魚頂先算,到時候用牙都拉佢上黎

高比 2010-02-19 00:38
我習慣用右手頂魚.....左手用左好耐時間練打投....最大問題就係要一邊打餌,如果成日左右互交....隨時飛波抽唔切

我覺得習慣右手拿竿最好左手訓練下打餌,,,咁就左右開弓啦.....   

路過... 2010-02-19 01:08
右手攞竹左手試緊打餌!學習中...............

發記 2010-02-19 01:22
一開始釣魚就係右手渣竿  頂魚    左手  交線 .,...

可能這是天生    

那貓 2010-02-19 01:46
我就清一色用左手,身體重心及腳都是傾向左,右手用泥做吓平衡同收吓線.因為系( 左又仔).

arrowtsang 2010-02-19 01:52
引用第  21  樓  藍玫瑰  於  2010-02-18 23:22   發表的  :
不知怎的,一開始就是左手提竿頂魚,右手挍絲;打餌同揸撈箕.....買新鉸回來都要改由左柄到右柄...

[attachment=88891]

掌佬 2010-02-19 02:39
我係慣用右手拿竿及頂魚,左手絞魚絲o既     

求.敗 2010-02-19 06:32
引用第 21 樓 藍玫瑰 於 2010-02-18 23:22 發表的 :

FM 2010-02-19 07:27
右手持竿   

ymtchris 2010-02-19 09:09
用慣右手.....   

东海钓客 2010-02-19 09:36

太子 2010-02-19 10:55
我就慣用右手持竿同打餌,打餌時都要換左手持竿,看了樓上咁多位師傅的發表,都係時候練吓左手打餌.
至於攻魚就用右手,左手收線.

看海 2010-02-19 11:04
引用第  21  樓  藍玫瑰  於  2010-02-18 23:22   發表的  :

Me too 如數錢亦用左手,我哥哥亦用左手的,是不是有少少遺存,但爸爸爸是用右手,平時是右手為主

小魔女SOS 2010-02-19 11:31
引用樓主1魚於2010-02-18 21:13發表的 左手定右手頂魚? :
啱啱睇完呢套影片(http://tv.shimano.co.jp/movie/tv/daichang_85/),見到三位釣手都係左手拿竿頂魚,右手絞魚絲,但相對來講,也有看過不少是日本高手係右手拿竿頂魚,左手絞魚絲的,大部份人都是慣用右手的,如果一個是用右手的人,頂魚時用左手,會否控魚上比較遲滯一DD呢?但一個慣用右手的人,打餌又係用右手會比較準繩,如果打餌時用右手,控竿時又用右手~~咁....
有點亂了~~
究竟用右手拿竿,左手絞魚絲的人多,還是慣用左手拿竿,右手絞魚絲的人多d呢?請大家不妨講講自己心德.

.......

我細細個跟屋企人去釣魚仔,佢地已經教我左手拿竿,右手絞魚絲,哩個習慣已經到現在了,出海攻魚唔會左右手因為唔識倒翻轉,打餌一樣用右手

VAN 2010-02-19 12:37
...都係左手拿竿及頂魚,右手絞魚絲     

billychan 2010-02-19 13:04
我係左手渣杆,同頂魚,右手絞!右手打粉,攞撈基!

premium 2010-02-19 14:14

華仔 2010-02-19 15:20
以前左現在右 左手打餌學習中   

四海红虫A 2010-02-19 16:37
引用第  12  樓  鱼翅鱼嘴  於  2010-02-18 22:16   發表的  :
我除左沉底,唔識其他釣法,所以每次中魚都是先用右手在前揚竿后,左手持竿右手絞魚絲。。。。。。。       

我都系呀。

leocheong 2010-02-19 16:38

me too

釣魚痴 2010-02-19 20:42
左右都可以.要看魚的走向   

Sam_Sam 2010-02-19 21:12
我都係用右手拿竿及頂魚,左手絞魚絲   

梁爽 2010-02-20 00:10
依家只識用右手

sankuan 2010-02-20 01:09
我就左手拿竿,而打餌,魚絞,撈魚等就交比右手做.其實最重要自己習慣左就左,右就右,千其不要唔左唔右,左右不分.嘻!嘻!

试水鸬鹚 2010-02-21 21:13
引用第  14  樓  e魚  於  2010-02-18 22:31   發表的  :
左手拿竿,右手幫拖同抽魚(有魚中的話 ),右手絞絲,左右一齊弓

釣魚郎 2010-02-21 21:19

我都係

豬兜冲@ 2010-04-28 03:40
左手拿竿及頂魚,右手絞魚絲~~~     

twg 2010-10-10 12:51
我习惯左手抓杆项鱼因为右手要打诱饵同食野       

查看完整版本: [-- 左手定右手頂魚? --] [-- top --]