查看完整版本: [-- daikoh 新釣技一問 --]

-> 裝 備 討 論 -> daikoh 新釣技一問 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

junngai 2010-02-16 18:56

daikoh 新釣技一問

我想問下有冇師兄用過呀,對佢有咩評價呢,我爬左好耐文,都冇d實質既意見,
所以想問下大家點睇呢支竿???
因為見佢近排有特價,想買支daikoh玩下(之前未用過daikoh竿)
支竿已經係06 年出既釣竿,而且真係好輕,輕到1 號得175g,

所以想問下支竿既竿腰回彈好唔好,快唔快,
易唔易老化呢,

定係大家會建議我買新款釣竿呢???

文偉 2010-02-16 19:05
冇問題,     

機車28 2010-02-16 19:07

1魚 2010-02-16 19:15
http://www.f-daiko.com/iso/ue-tyougi_legend/spec-price.html
好玩,重量和標示的誤差非常少  
06年出的是應該是舊款釣技吧,現在新釣技比較重心更後移,手感更佳,喜歡玩魚的可以考慮一下,現在出的新釣技是多兩枚圈的,一共14粒,頂魚彎度漂亮,一號竿屬於46調,心臟衰弱的釣友要小心   

亞神 2010-02-16 19:18

大麻康 2010-02-16 19:31
OK架,,內用程度同,,,釣性,,都算唔錯~~!
但要懂得保養~~!

1魚 2010-02-16 19:45
引用第  5  樓  大麻康  於  2010-02-16 19:31   發表的  :
OK架,,內用程度同,,,釣性,,都算唔錯~~!
但要懂得保養~~!

上次回歸盃我就是用新釣技1.5號18呎,手板黃腳立飛左好多條上水,只有一條大約二斤多的黃腳才用撈網,1.5控魚感覺很順手,1號竿就不知

东海钓客 2010-02-16 19:56

服部半藏 2010-02-16 20:17

亞枝 2010-02-16 20:52
daikoh信得過 放心買

釣魚郎 2010-02-16 21:02

Sam_Sam 2010-02-16 21:06

f107 2010-02-16 21:06
daikoh竹有兩枝,几好用   

popo 2010-02-16 21:12
OK! 依個價錢系頂班!

DAIKO 所有竿都有口碑! 釣技價錢其他牌子無咩買得落手!

BBX $4XXX

GAMA  / DAIWA 有咩竿?

日新同DAIKO你會選咩?     

南水黑毛 2010-02-16 21:13

dickkuok 2010-02-16 21:15

homeboy 2010-02-16 21:27
Very very Good...     

junngai 2010-02-16 22:12
因為聽好多前輩講daikoh 竿以前真係好好用,但近年質數唔係咁好,
而我用開gama attender 同千又master model ,
自己attender 就好啱我既style,回彈十分好,好以用曬條腰,但佢又比返你知仲有仲有小小,仲有仲有既feel 你
但master model 就唔係咁啱自己,雖然會變調,但回彈就冇attender 咁好, 但腰一樣好靚, 所以放左比朋友
今次見daikoh新釣技,所以真係想問下佢又比到d咩 feel 比用過既師兄lei

引用第 3 樓 1魚 於 2010-02-16 19:15 發表的 :
http://www.f-daiko.com/iso/ue-tyougi_legend/spec-price.html
好玩,重量和標示的誤差非常少   
06年出的是應該是舊款釣技吧,現在新釣技比較重心更後移,手感更佳,喜歡玩魚的可以考慮一下,現在出的新釣技是多兩枚圈的,一共14粒,頂魚彎度漂亮,一號竿屬於46調,心臟衰弱的釣友要小心   

premium 2010-02-16 23:25

海狗 2010-02-17 00:23

路亞添 2010-02-17 00:39
daikoh用過最強千又0.6(好用)
紅魔四節1.75(好用)
和Super Royal salute1號(用過1次)
daikoh.新釣技
好處
1.是日本做的
2.用磨砂防撘線好處是最不撘竹(不好處是收竹時要小心餌粉在磨砂面.入竹身會花.)
14個圈弓魚時没有明顯的分別.
因為没有用同一支竹12和14個圈中同一條魚比較過.
(三大廠的頂班都是12個應該不會是成本和力學的問題)
不好的地方是
不是斜圈.又没有super  top
用舊¥價¥71,500*0.7*七折=$3,575(即除20)
用新¥價¥71,500*0.85*七折=$4,250
如果三千元右左好多選擇.如果2千元右左可考慮考慮
竹没有問題
重點是特價即是多少元
性價比對不對口.
日新的斜圈都是2千尾,自已多看一看.
三大廠都ok
"已上只是個意見."

路亞添 2010-02-17 01:22

區別是12個SiC圈有13個圈
iso13個SiC圈有15個圈(2個ring)
vip12個SiC圈有14個圈(2個ring).圈會強化竹身的圓柱體.起一定的幫助.
不過商業味道多d.
朱SIR精品文章10-- 物極必反--轉貼/磯釣的好文章集
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=33540

joaoao 2010-02-17 01:30
     絕对低用

路過... 2010-02-17 02:35
引用第 21 樓 路亞添 於 2010-02-17 00:39 發表的 :
daikoh用過最強千又0.6(好用)
紅魔四節1.75(好用)
和Super Royal salute(1次)
daikoh.新釣技
好處
.......

我覺得有d竹係因調性離加多加小!越係軟竹就係多d,e一樣係無錯ga!好似加馬個支瀨戶未有18個圈,線可以用到2.5!不過有一支00真係出小左個圈,吾指我一個講架!如果加左,可能線ga號數相對加大! (大家可以想想,舊中通鱗海0號點解可以用到3號線哩!)係未因為線同竹弧度一致哩!咁就要大家想想囉~

求.敗 2010-02-17 03:19

財叔 2010-02-17 03:31

PAN@U 2010-02-17 04:31

FM 2010-02-17 07:29

掌佬 2010-02-17 09:02

ymtchris 2010-02-17 09:52

peter_218 2010-02-17 10:05

junngai 2010-02-17 10:48
其實3千多元既竿都唔係太多選擇,我自己對日新竿麻麻地,
而本來都有打算諗下支新硬調黑調,拿個上手做工係靚過支daikoh
但唯一過唔到自己就係個價錢,支s 記都係5 萬幾,而daikoh 就7萬幾
自己覺得日本仔冇死錯人,日元高個支d 碳布一定比平個支好,
唯一可比就係個制竿技術,s記當然係好d la ....im guide 同taftec 頭芯
而雖然daikoh 的確係追唔上,但我又唔覺得有im guide 同強化左既頭芯對支竿既質數,碳布彈性有咩影響
,所以自己都15 16 緊.....

大舊飯 2010-02-17 11:07
引用第  13  樓  popo  於  2010-02-16 21:12   發表的  :
OK! 依個價錢系頂班!

DAIKO 所有竿都有口碑! 釣技價錢其他牌子無咩買得落手!

BBX $4XXX
.......

日新.

太子 2010-02-17 11:08
唔識!

1魚 2010-02-17 11:51
以我自己近期用新釣技頂魚的經驗,daikoh 新釣技的力點並非如下圖的弧度,下圖的魚竿著力點在藍色箭咀位置,而daikoh 新釣技是後移至紅色位置,可能廠商在測驗魚竿的最大拉力時,多次斷在較紅箭頭位置,所以為了加強該竿的力量,把那裡多加圈以作補強,畢竟daikoh 新釣技是一支非常輕手的竿,1.5號只有185g,應該廠商是這個原因吧

choi輝 2010-02-17 12:54

車人 2010-02-17 14:25

junngai 2010-02-17 14:57
14 隻guide 其實只係想佢guide 與guide 之間受力再平均一d,令起角既機會大大減少
至於受力時多兩隻guide 對力量分佈係唔係真係有好大幫助,呢樣野我就唔咁講,但肯定起角機會
比12隻GUIDE 既魚竿細.....由其死都向上舉既時候,就更明顯了

路過... 2010-02-17 14:57
引用第 35 樓 1魚 於 2010-02-17 11:51 發表的 :
以我自己近期用新釣技頂魚的經驗,daikoh 新釣技的力點並非如下圖的弧度,下圖的魚竿著力點在藍色箭咀位置,而daikoh 新釣技是後移至紅色位置,可能廠商在測驗魚竿的最大拉力時,多次斷在較紅箭頭位置,所以為了加強該竿的力量,把那裡多加圈以作補強,畢竟daikoh 新釣技是一支非常輕手的竿,1.5號只有185g,應該廠商是這個原因吧

多加有需要ga圈,可以幫助用曬支竹ga弧度

路亞添 2010-02-17 15:02
引用第  35  樓  1魚  於  2010-02-17 11:51   發表的  :

daikoh十分好!因為shimano出竹出得太快,好像換個塗層又一條竹.
斜圈自己有用,高sic可能一日三次搭線.斜圈可能一次.
super top 小心用一般有没有都没所謂.
shimano好多比賽和tv,廣告...羊毛出在羊身上.
dawia一下雨好搭竹.
g又好貴
新釣技1漁兄用過一定没有問題
如果價格合理可以考慮考慮

1魚 2010-02-17 15:29
嘩~我唔係daikoh代言人,炸竹唔好賴我呀!!   
之前入手新釣技時,都有考慮好多款, Attender,BBX-白竿,極翔等,BBX-白竿拿過,竿身輕挺,但我又不想用zoom竿,因已有其他雜牌二支,所以不再入BBX-白竿了,這支都是一支非常不錯的竿,比銀色那支zoom的竿,平衡方面好一些,Attender和新釣技性能很接近,但配竿節價錢方面,查過一些資料,新釣技是比較便宜些,而在保值功能上,daikoh竿是比較不保值的竿,如果有些釣友,常常換竿的話,建議不要入daikoh竿了,加馬的比較有保值,不過自己是那些要竿不要魚的門派,炸竿的機會不多,又不想去到釣場,和人家穿著製服一樣,但如果可以讓我重新選擇多一次,我會選1.2的五咪竿,可以更加舒服的渡過在沒有魚訊之下,長久持竿的痛苦
超過200g的竿,不會再考慮買來磯釣用了(個人環境因素問題)下一次的購竿計劃,是會考慮多入一支重火的台灣製zoom竿,出征打怪獸用   

路亞添 2010-02-17 15:34
引用第  41  樓  1魚  於  2010-02-17 15:29   發表的  :
之前入手新釣技時,都有考慮好多款, Attender,BBX-白竿,極翔等,BBX-白竿拿過,竿身輕挺,但我又不想用zoom竿,因已有其他雜牌二支,所以不再入BBX-白竿了,這支都是一支非常不錯的竿,比銀色那支zoom的竿,平衡方面好一些,Attender和新釣技性能很接近,但配竿節價錢方面,查過一些資料,新釣技是比較便宜些,而在保值功能上,daikoh竿是比較不保值的竿,如果有些釣友,常常換竿的話,建議不要入daikoh竿了,加馬的比較有保值,不過自己是那些要竿不要魚的門派,炸竿的機會不多,又不想去到釣場,和人家穿著製服一樣,但如果可以讓我重新選擇多一次,我會選1.2的五咪竿,可以更加舒服的渡過在沒有魚訊之下,長久持竿的痛苦
超過200g的竿,不會再考慮買來磯釣用了(個人環境因素問題)下一次的購竿計劃,是會考慮多入一支重火的台灣製zoom竿,出征打怪獸用     

不買豐田車....不要買日本仔的東西

魚力發電 2010-02-17 18:57

發記 2010-02-17 21:36

路過... 2010-02-18 00:49
引用第 41 樓 1魚 於 2010-02-17 15:29 發表的 :

junngai 2010-02-18 19:40
其实新钓技都出左3年多了,会唔会转款呢?
呢个都系担心既原因,好似gama 咁就算转左款,都有parts 配返
咁daiko 又系唔系咁ka lei ,定系好似s 记同d 记咁停左产一排就配唔返?

路亞添 2010-02-18 21:10
引用第  46  樓  junngai  於  2010-02-18 19:40   發表的 Re:daikoh 新钓技一问 :
其实新钓技都出左3年多了,会唔会转款呢?
呢个都系担心既原因,好似gama 咁就算转左款,都有parts 配返
咁daiko 又系唔系咁ka lei ,定系好似s 记同d 记咁停左产一排就配唔返?

$3500的最低機會成本是多少?$3500存人民幣10年3%=$4700
$3500的一買竹即變$2500                                        10年後 =$0
一年出10次.最多用5年, 又不是次次用.即25次.$3500/25.一次要$140元

如果你有好多竹不要買了,回頭是岸.
除非是好有錢,用三千五好像用$35 元一般.
要三思即不要買

當年最強千又0.6-530和四節的PRECIO
大特價都是$1500我才買了2支

1魚 2010-02-18 22:26
引用第  47  樓  路亞添  於  2010-02-18 21:10   發表的 Re:Re:daikoh 新钓技一问 :

$3500的最低機會成本是多少?$3500存人民幣10年3%=$4700
$3500的一買竹即變$2500                                        10年後 =$0
一年出10次.最多用5年, 又不是次次用.即25次.$3500/25.一次要$140元

.......

千金難買心頭好嘛
e家買心頭好就係要花不只千金了,可能要萬金以上了~
量入為出,適可宜止是對的

不要賭錢~不要幫賭場打工!!

arrowtsang 2010-02-18 22:58
       Royal         [attachment=88889] [attachment=88889] [attachment=88889] [attachment=88889] [attachment=88889] [attachment=88889]      

查看完整版本: [-- daikoh 新釣技一問 --] [-- top --]