查看完整版本: [-- 點樣可以去到台灣的綠島同蘭嶼自遊行? --]

-> 旅遊看世界 -> 點樣可以去到台灣的綠島同蘭嶼自遊行? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

釣魚小魔鬼 2009-12-11 00:25

點樣可以去到台灣的綠島同蘭嶼自遊行?

我想去呢二個地方自由行啦!請問有冇去過的朋友可能教我點去?點plan?應該坐飛機去台北定高雄比較好?係咪係台北坐高鐵去台東邊度坐船過緣島同蘭嶼呢?高鐵使唔使預訂?去綠島的船使唔使預定?同斑次密唔密,去緣島的船可以去到蘭嶼嗎請問?什麼月份去最好天氣與最少人去?我想優嫺遊呢! 1魚叔係台灣膽喎!

小小釣手 2009-12-11 00:27
    亞大你地头

活活 2009-12-11 00:27
     1魚叔~~

gret 2009-12-11 00:28
問1魚叔啦        

魚力發電 2009-12-11 00:34

seng3388 2009-12-11 00:43

鳥屎太郎 2009-12-11 00:46

wongchikit 2009-12-11 00:47

dickkuok 2009-12-11 00:49

千水 2009-12-11 02:17
一個係東一個係西wor好似
去綠島, 可以由台北或高雄轉火車or飛機去台東
你去之前上網聯絡好綠島民宿主人 佢會去機場接你去碼頭坐船過去
綠島係台灣最美地方之一, 好值得去~~   

豬兜冲@ 2009-12-11 02:39

問陳水扁同馬英九呀~~~~~~~

財叔 2009-12-11 02:56

tong9 2009-12-11 04:04
引用第  10  樓  豬兜冲@  於  2009-12-11 02:39   發表的  :

問陳水扁同馬英九呀~~~~~~~

問陳水扁就要去台灣市牢

FM 2009-12-11 07:14

1魚 2009-12-11 07:27
去年住了三天兩夜這一家~
http://www.eastisland.com.tw/index.htm   

ymtchris 2009-12-11 09:51

總舵主 2009-12-11 09:58

釣魚郎 2009-12-11 11:16
     1魚叔~~      

itit 2009-12-11 11:19
   魚叔

重炮手 2009-12-11 11:47
引用第 12 樓 tong9 於 2009-12-11 04:04 發表的 :

問陳水扁就要去台灣市牢

問馬英九

鱼翅鱼嘴 2009-12-11 14:21
1鱼叔:点解d字全部系乱码既,睇唔到喔,我都想八卦下。。。。。。     

chon 2009-12-11 17:01

服部半藏 2009-12-11 18:21

台灣仔 2009-12-11 21:17

南水黑毛 2009-12-11 21:17

發記 2009-12-11 21:23

釣魚小魔鬼 2009-12-11 22:46
引用第  9  樓  千水  於  2009-12-11 02:17   發表的  :
一個係東一個係西wor好似
去綠島, 可以由台北或高雄轉火車or飛機去台東
你去之前上網聯絡好綠島民宿主人 佢會去機場接你去碼頭坐船過去
綠島係台灣最美地方之一, 好值得去~~     

千水兄點先可以綱上預訂船飛同機票啦!

引用第 14 樓 1魚 於 2009-12-11 07:27 發表的 :
去年住了三天兩夜這一家~
http://www.eastisland.com.tw/index.htm   

Sam_Sam 2009-12-11 22:57
真係開心,有機會去旅行

梁爽 2009-12-11 23:01

1魚 2009-12-11 23:14
建議行程:

第一天~搭早機由澳門至桃園機場,坐機場巴士至台北市火車站附近(最好澳門機票+酒店,註明近火車站附近酒店住一夜),到酒店CHECK IN後,自由後

第二天~請搭早上6點45分開車的自強號火車,12點03分到達台東市下車,車程5小時18分(注意,台東不是終點,請下車,否則超過站了!!!!!),中午會有旅行社人在火車站接送至台東富岡碼頭,並坐客輪往綠島或蘭嶼

其他行程請先和旅行社問問詳情

東島旅行社 http://www.eastisland.com.tw/index.htm

火車查詢 http://new.twtraffic.com.tw/twrail/index.aspx
起程站(台北地區_台北)  到達站(台東地區_台東)

不要搭高鐵去高雄再到台東,沒有高雄至台東火車,只能坐大巴
http://www.kingbus.com.tw/down2.php?li_code=3L630200 

機乎沒有航班由綠島至蘭嶼,除非很多客人需求(包船)

下船前小時,記得先吞一顆暈浪丸(台灣叫暈船藥),最好澳門準備好,否則暈船浪就不好玩了!!

大舊飯 2009-12-11 23:42
     問安動樑.

千水 2009-12-12 02:37
引用第 26 樓 釣魚小魔鬼 於 2009-12-11 22:46 發表的 :

千水兄點先可以綱上預訂船飛同機票啦!

台灣內陸機有立榮同復興(小弟只知兩間)
我上次係台北飛台東, 不過唔方便, 相信高雄轉會方便好多
船唔使book 一日都好多斑船去
船時間唔太準就是了
記得帶魚杆呀

釣魚小魔鬼 2009-12-12 07:55
多謝一魚叔同千水兄啦!依家個方向清晰好多啦!   

查看完整版本: [-- 點樣可以去到台灣的綠島同蘭嶼自遊行? --] [-- top --]