查看完整版本: [-- 新牌仔 ^.^ --]

-> 車 天 車 地 -> 新牌仔 ^.^ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

黑鯛之天敵 2009-09-16 00:21

新牌仔 ^.^

小弟剛剛考取了650cc電單車牌, 仲考累緊買咩車.....各位兄弟有乜好介紹

小弟鍾意街車&巡航車

梁爽 2009-09-16 00:23
街車........

路過... 2009-09-16 00:25
   好野和黑蕉~r-1啦!型爆!

亞枝 2009-09-16 00:31
機車28

夜遊 2009-09-16 00:37
R6 喇

sioip 2009-09-16 00:40
引用樓主  黑鯛之天敵  於  2009-09-16 00:21  發表的  新牌仔 ^.^ :
小弟剛剛考取了650cc電單車牌, 仲考累緊買咩車.....各位兄弟有乜好介紹

小弟鍾意街車&巡航車

梗係CB400啦~~~~~~~~~~~~~~~

sioip 2009-09-16 00:42
CB400真係好型好型好靚仔           

dickkuok 2009-09-16 00:42

生仔 2009-09-16 00:54
R6

zenomak 2009-09-16 00:56
nk首選kawasaki   z750 or z1000......
r-1 ...r-6在澳門揸...部車太悪la...有咁ge術...都無咁ge路
400cc果d今時今日已經係買餸車la...

chon 2009-09-16 01:03
CB400唔夠型...

發記 2009-09-16 01:03
R6~

sioip 2009-09-16 01:09
引用第  9  樓  zenomak  於  2009-09-16 00:56  發表的 :
nk首選kawasaki   z750 or z1000......
r-1 ...r-6在澳門揸...部車太悪la...有咁ge術...都無咁ge路

本人只鐘愛CB400

大天二 2009-09-16 01:13
CBR600RR

毒一下師兄........Hornet
[attachment=78153]
[attachment=78154]
[attachment=78155] [attachment=78156]
[attachment=78157] [attachment=78158]
引擎型式:四行程水冷並列4汽缸 最高馬力:102ps/12,000rpm
總排氣量:599 cc 最大扭力:6.48kg-m/10,500rpm
內徑X行程:67.0 x 42.5 mm 車體:2090 x 740 x 1095mm
壓縮比:12.0 : 1 車體淨重:198kg/203kg ABS

baru 2009-09-16 01:14
開頭都考慮gsr600..z750...fz6同cb400,但最後都係買左cb400 revo,始終都係覺得佢個樣襟睇d,平凡得黎帶點跑味,性能唔錯,易操控,引擎聲好聽,坐得舒適,不過缺點就係....貴....行i冇abs都成mop71000,冇辦法,,千金難買心頭好...

sioip 2009-09-16 01:24
引用第  15  樓  baru  於  2009-09-16 01:14  發表的 :
開頭都考慮gsr600..z750...fz6同cb400,但最後都係買左cb400 revo,始終都係覺得佢個樣襟睇d,平凡得黎帶點跑味,性能唔錯,易操控,引擎聲好聽,坐得舒適,不過缺點就係....貴....行i冇abs都成mop71000,冇辦法,,千金難買心頭好...

同道中人~~~
雖然小弟我重係儲錢中

我一定會買CB400
我人生中  第一部愛車

sioip 2009-09-16 01:25
c師可以選呢部呀~~~~超人車~~~型爆

sioip 2009-09-16 01:31
4個輪~~包係型爆全澳~~

高比 2009-09-16 01:31
引用第  4  樓  夜遊  於  2009-09-16 00:37  發表的 :
R6 喇

真係識貨...十皮野呀!!!

有兩同事買左....喪速呀

sioip 2009-09-16 01:32
不過好似要13萬      之後睇書講過~~但又好似只係比超人揸

高比 2009-09-16 01:32
引用樓主  黑鯛之天敵  於  2009-09-16 00:21  發表的  新牌仔 ^.^ :

小弟鍾意街車&巡航車

我個牌考時好低....一考就係400cc

sioip 2009-09-16 01:34
引用第  21  樓  高比  於  2009-09-16 01:32  發表的 :

sioip 2009-09-16 01:34
引用第  21  樓  高比  於  2009-09-16 01:32  發表的 :

你考戈時係咩年代

再毒一下...R6
[attachment=78160] [attachment=78161] [attachment=78162] [attachment=78163] [attachment=78164]
2008/2009 YZF-R6

引擎 四衝程水冷並列四汽缸
DOHC鈦合金16閥門

排氣量 599cc

缸徑x 衝程 67.0 x 42.5mm
供油系統 YCCT電噴系統
壓縮比 13.1: 1
最大馬力 129ps/135ps/14,500rpm
最大扭力 6.71kg-m/7.05kg-m 11,000rpm
傳動方式 六前速濕式多片離合器,鏈傳動

點火方式 TCI
前掣動 310mm雙浮碟
配鍛造放射性四活塞卡鉗

尾制動 210mm單碟單活塞卡鉗
前避震 41mm倒立前叉、全功能調較受壓
及回彈可作高、低速獨立調較
前避震行程 115mm行程
尾避震 單筒避震全功能調較,120mm行程
受壓及回彈可作高、低速獨立調較
前胎 120/70-ZR17
後胎 180-55-ZR17
乾重 161kg 166kg
油缸容量 17.3公升
長 x 闊 x 高 2040 x 705 x 1100mm
前傾角/拖曳距 24.0° / 97.0mm
座高 850mm
最低離地距 130mm
軸距 1380mm

高比 2009-09-16 01:37
引用第  24  樓  藍玫瑰  於  2009-09-16 01:35  發表的 :
再毒一下...R6
[attachment=78160] [attachment=78161] [attachment=78162] [attachment=78163] [attachment=78164]

.......

我有兩個同事買左依部.....真係型到爆!十幾皮野真係唔同d

sioip 2009-09-16 01:38
R6太勁了~~扭大DD    就               

高比 2009-09-16 01:39
引用第  23  樓  sioip  於  2009-09-16 01:34  發表的 :

你考戈時係咩年代

2005年我戈時十八.剛好可以考車牌

sioip 2009-09-16 01:41
吹水~~~戈時點會最大得400CC考

高比 2009-09-16 01:42
引用第  24  樓  藍玫瑰  於  2009-09-16 01:35  發表的 :
再毒一下...R6

.......

我記得我戈時係TZR的年代....渣戈D兩沖衝真係好危險...拖錯波達死都似

而家D車好進.好似依部R6咁...又有電腦防鎖死控制,又係電腦計手計吉車比...

高比 2009-09-16 01:43
引用第  28  樓  sioip  於  2009-09-16 01:41  發表的 :
吹水~~~戈時點會最大得400CC考

唔係最大考400..係最細都要考400

sioip 2009-09-16 01:48
高比你揸咩車咁???

高比 2009-09-16 01:49
引用第  31  樓  sioip  於  2009-09-16 01:48  發表的 :
高比你揸咩車咁???

我渣開戈部勁到爆呀!!!!

我渣開TODAY  50CC

不過我好少渣電單車

台灣仔 2009-09-16 01:52

sioip 2009-09-16 01:53
   50仔方便

高比 2009-09-16 01:56
引用第  34  樓  sioip  於  2009-09-16 01:53  發表的 :
   50仔方便

其實都幾好...最多都係5~60米車.....有咩事放手跳都跳得切

如果渣開大車...依部真係玩具...我成部抬起佢泊位都可以

sioip 2009-09-16 02:01
引用第  35  樓  高比  於  2009-09-16 01:56  發表的 :

其實都幾好...最多都係5~60米車.....有咩事放手跳都跳得切

如果渣開大車...依部真係玩具...我成部抬起佢泊位都可以

如果係澳門街拍車50仔真係方便好多
如果揸大車重要拍街真係唔知點搵位

如果係我
如果真係一定要拍街
我就拍行人路算

PIERRE 2009-09-16 02:10

小弟鍾意街車&巡航車

我本人就沒有錢買
但我的朋友都有錢買
你如果買大車問意及價都會想起禮X麼托車中心
佢就只會叫你買川奇....因佢係代理
我本人R6......CBR6O○......CB400VT.......
我都揸過......
R6首8000rPm沒什麼了不起..只有不好揸的感角...起步底樓好差..好二起步控得唔好死火
﹔...自過8000rPm後野馬一樣好難揸....
仲有r6對新手不合之地方就係唔識拖波收唔到車.......因迫力唔夠收車
CBR600新手係最合揸.....因底樓好靚........起步容易....速度平均.....
不會太猛....仲有原裝電子防甩頭..........迫力又好.
但CB4○○就大聲無力又無速.......同勁戰125cc改180cc相差不太遠,速度....
Z75○因cc大他一定快....川奇亦是好操控出名...但買川寄只會被代理控制住.....難買零件
但似上車鍾買出買入價福度不會太大

outman 2009-09-16 02:34

sioip 2009-09-16 02:37
cb400會無力嗎???

achong 2009-09-16 02:39

活活 2009-09-16 03:10

choi輝 2009-09-16 03:18

機車28 2009-09-16 03:34
引用第  5  樓  sioip  於  2009-09-16 00:40  發表的 :

梗係CB400啦~~~~~~~~~~~~~~~

如果話400我會首選HONDACB400,
因佢有很多零件佩置!例如排氣管,避振,碟殺,都好大?化,但主要零件多!
其它因為新款,要找零件不是沒有!不過是.......$$$$$$$$$$$$$$$$................自已諗!
HONDACB400而且不一定是紅色,還有其它選擇!例如黃色也很美觀!
因上述圖示祇是記念版或叫復刻版!
但YAMAHA R6 不是不好,如果你有女朋友就辛苦,我講你駕駛時
但也有它的樂趣是當女朋友乘車時候的身體接觸!
馬力我唔講!到現在是你自已要型,還是休閒呢!
下回分解!
呀!還有一樣,HONDA最著名有是低摟,而YAMAHA無論怎麼樣都要KEEP轉數!
以上只是私人經驗,不算了吧!

機車28 2009-09-16 03:57
引用第  37  樓  PIERRE  於  2009-09-16 02:10  發表的 :

我本人就沒有錢買
但我的朋友都有錢買
你如果買大車問意及價都會想起禮X麼托車中心
佢就只會叫你買川奇....因佢係代理
.......

亞C兄!其實你有點誤解上述兩個車種!
R6同CB是兩個世界既車!一個是馬拉松,休閒既,一個是爆發力,死很過既!
但如果你說180戰勁可以比美CB400它,我一定反對!隨左細場!
一個輪距直徑只有12寸,而CB既輪距直徑起碼大過佢,但我唔知有多大!
試想想相同馬力,輪距大一定贏輪距少既!先生教既!因是物理定律,我唔知是否真定假!
喝多了!恕罪恕罪!

機車28 2009-09-16 04:07
引用第  9  樓  zenomak  於  2009-09-16 00:56  發表的 :

咦!亞C兄,你同亞潘尚禮很熟呀!

FM 2009-09-16 07:18

tomato 2009-09-16 07:35
如果剛考,就買部2手cb400玩下先,一買r6你可能會後悔,到時放車你就知道啦,我個fd有部紅白r6,11萬6買返來,9萬放出去,3個月車,玩左8次,仲有,新仔渣r6會好辛苦ga,你去禮記睇下d 2手cb400好過,我都有部v tec 3,係澳門都夠玩啦

財叔 2009-09-16 07:52
我鍾意125cc好行

亞旦 2009-09-16 09:13
恭喜!   

查看完整版本: [-- 新牌仔 ^.^ --] [-- top --]