查看完整版本: [-- ~ 終於大功告成 ~ --]

-> 會員寫真館 -> ~ 終於大功告成 ~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

dacky 2009-03-16 22:57

~ 終於大功告成 ~

諗番起上年2008年齊娃娃一齊去大馬玩真係開心,可以同四個智同道合既朋友一齊出國釣魚,遠離繁囂既都市盡情吃喝玩樂可以稱得上一件賞心樂事,距離e+都已經半年有多

好幸運地當日可以在白嶼島釣上一隻18KG  GT (大馬方言以隻為單位^^),因為較早前己和大馬朋友方面傾過全數放生問題,得知原來這個船長是全大馬最有經驗的船長,他一向極力反對放魚,(聽大馬朋友講,有人試過在佢面前親自放生,即刻比船長罵到狗血淋頭),但這個船長比我地感覺並不是這樣,有講有笑有時還懂得搞下氣氛,是一個不錯的船長,但不知為何會有這種咁緊要既怪癖^^ ,我們商討過後決定都是就一就船長意思,怕如果強行放魚可能會影響到今次旅程,以免有不愉快事情發生,為大局著想都是順一順船長意思吧,上岸之後回到風間的餐廳整理魚穫,我就同風間講可唔可以幫我蒸熟個GT頭拿8塊骨出來比我番澳門做牙拓^^ ? 風間一口應諾左我無問題我叫伙計幫你,真係唔該哂呀風間^^,經和風間一輪交談後我就應成風間拿他的13KG  GT牙骨番澳門整,整好後下次過尼大馬帶比你或寄比你,之後唔記得邊個提出說不如拿埋條尾番去,條尾幾靚傢做左標本,因為下一站要去肯逸湖條尾不知放在那裡才好,之後華哥就同我講,我拿番去幫你曬乾佢,你回程時就過來拿,華哥之後再教我怎樣處理,怎樣防止生蟲,華哥真係唔話得又夠細心
~ 白嶼島告一段落 ~ 

之後我亦都好幸運可以係肯逸湖釣上一隻6KG多曼(大馬方言以隻為單位^^) 上水後我正準備放魚之際個船佬就同我講 (I want I want…) 當時我們以為船長落了order 食多曼,誰知回到船屋船長話:“無咁ge事只係d馬拉仔家庭環境唔係咁好,見你放魚覺得好哂所以叫你囉,下次唔洗理佢照放得傢啦”==’’ 咁條多曼都死左,心諗將錯就錯不如拿佢個首級偷偷地帶番澳門^^,之後即刻將個頭做防腐以免發臭,包好再放落雪櫃,回程時前一晚在酒店拿個多曼頭出來再整理一下佢,方便放入行理箱,因為怕過不到x光機所以我刻意把牠放到最底,再用其他實物放在旁邊睇可唔可以遮人耳目,在機場準備過機時因為人流太多迫得水洩不通,過機時我刻意留意電腦,果然途不過x光機的法眼,貌似子彈形的首級十分明顯,幸好人多職員太忙途過一劫,總算有驚無險^^ (反面教材唔好學)

因GT牙比較大庫ge關係,先將GT牙清洗好再放入煲裡慢火煲15-20分鐘,因為牙比較大庫關係需要煲的時間長小小,才可以將大部分骨裡的油份設底迫出,煲好後拿出來用牙刷刷乾淨骨頭的細緻位,刷好後將骨頭拿去浸雙氧水,因為雙氧水有殺菌和漂白作用,大約兩個鐘頭左右就可以拿起風乾,千萬不要煲太耐和浸太耐因為會導致甩牙影響美觀,風乾後再用膠水一件件“痴”好,之後再噴上光油那就完成啦~

詳情: http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=24874

因近日發現有網絡小偷偷取貼子的相片到自己的網站 , 特意做點後其製作 , 大家不便之處請見諒 ^^

~葉m雞~ 2009-03-16 23:00

機車28 2009-03-16 23:01

ef1887 2009-03-16 23:03

无极 2009-03-16 23:04

我要学 教我

路過... 2009-03-16 23:04
條魚尾點做架!同學仔~

路亞添 2009-03-16 23:05

青木 2009-03-16 23:05

yoyohoi 2009-03-16 23:05

那貓 2009-03-16 23:10

四眼華 2009-03-16 23:20

魚力發電 2009-03-16 23:21

^星辰剑^ 2009-03-16 23:25

ken..... 2009-03-16 23:30

阿七 2009-03-16 23:32
犀利..   

山貓 2009-03-16 23:37

chon 2009-03-16 23:38

1魚 2009-03-16 23:41
好有心機整喎~下次整副鯊魚牙試吓     

小小釣手 2009-03-16 23:42

小龙王 2009-03-16 23:43

OldCat 2009-03-16 23:46

simonkiss1 2009-03-16 23:51

aprildog 2009-03-16 23:52

大天二 2009-03-17 00:08
睇过先     

uncle 2009-03-17 00:14

paulo 2009-03-17 00:16

dacky 2009-03-17 00:26
引用第  4  樓  无极  於  2009-03-16 23:04  發表的 :

我要学 教我

下次見面說 ^^

釣爆箱 2009-03-17 00:32

dacky 2009-03-17 00:33
引用第  5  樓  路過...  於  2009-03-16 23:04  發表的 :
條魚尾點做架!同學仔~

我ge好同學仔^^ : 華哥係大馬開頭點幫我曬就真係唔知 , 不過我估計應該都係大同小異 , 華哥教我先清洗好 , 放在陽光下曬 , 因為回來做的時候正好是9月尾10月剛剛有北風到 , 吹了一個星期表面大約乾了 , 期間2天要噴一次蚊怕水, 因為最重要目的是驅趕蒼蠅於頭裡產卵 , 之後都放左露台吹了兩三個月北風 , 確保內外完全乾透 , 最後就要噴上光油 , 不要一次噴太多 , 要分好幾次簿簿的噴上去 , 一次乾透後再噴上一次 , 幾次之後出來就會好靚 ^^  

dacky 2009-03-17 00:35
引用第  18  樓  1魚  於  2009-03-16 23:41  發表的 :
好有心機整喎~下次整副鯊魚牙試吓     

最慘我咁大個仔都未釣過鯊魚呀魚叔 ^^ , 如果真係釣到我諗會試下 ~  he he ~

小魚兒 2009-03-17 00:43
我想問下個透明箱係邊到有得買...?

好大浪 2009-03-17 00:44

Johnnych 2009-03-17 01:02

dacky 2009-03-17 01:02
引用第  31  樓  小魚兒  於  2009-03-17 00:43  發表的 :
我想問下個透明箱係邊到有得買...?

是在玻璃鋪度尺寸做的 ~

大天二 2009-03-17 01:28
咁都带到反来澳门,劲

achong 2009-03-17 01:52

尾長 2009-03-17 02:00

bfd 2009-03-17 02:00

財叔 2009-03-17 02:36
西利      鬼斧神功         

choi輝 2009-03-17 02:44

sing 2009-03-17 03:14

肥田競技 2009-03-17 04:06
SEE............

亞神 2009-03-17 04:12
華哥之後再教我怎樣處理,怎樣防止生蟲,華哥真係唔話得又夠細心

咁條尾有些肉連住哥喎,就咁曬下就可防腐?
吹北風做就乾屍原理,睇圖片d肉又唔怕縮,

FM 2009-03-17 04:15

服部半藏 2009-03-17 06:02

croissant 2009-03-17 07:22

小小強 2009-03-17 07:46
有小偷偷相

强千又 2009-03-17 08:11

XT_1993 2009-03-17 08:11

查看完整版本: [-- ~ 終於大功告成 ~ --] [-- top --]