查看完整版本: [-- 立魚繁殖生態 --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 立魚繁殖生態 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

1魚 2009-02-22 10:50

立魚繁殖生態

過去好多釣魚網站都一直提倡小魚要放生,不夠尺寸的魚不帶走!

經過連日搜集很多關於立魚的繁殖資料,現在提供大家參考~

立魚是一種變性魚,初生先為雄性,後再轉變為雌性,雌魚經過與雄魚交配後,才會受精,再產卵,是一種可多次產卵的魚種,在台灣人工魚池飼養研究所得資料,養活一年的立魚,全部為雄性,二年魚有6.8% 已完全轉變為雌性,93.2% 仍為雄性表現,但其中34.1% 已具有性轉變現象,三年魚已有38.9% 完全轉變為雌性,10.6% 均為兩性, 50.5% 為雄性。日本方面之資料不太一致,一年魚全部為雄性,三年魚大部分為兩性型,三年魚半數以上仍帶有成熟精巢,性別已分離者雄魚較多,四年魚多數為雌雄異體,雌魚多數已成熟,五年魚以上雌雄大部份已分離,但如以體重來比較,日本方面一年魚55g,二年魚205 g,三年魚360 g,四年魚470 g, 五年魚570 g ,而台灣所養殖的立魚則三年魚之體重已超過日本五年魚之體重。 立魚每次產卵數量大約7~52萬粒,最適宜水溫是22~25度,鹽度為25~33,產卵期為一月至四月,最盛期為二月。

綜合各種資料所得:
1~1公斤以下的大部份是雄性魚
2~2公斤以上的大部份是雌性魚
3~立魚每次產卵數量大約7至52萬粒
4~產卵期為一月至四月,最盛期為二月

(由以上數據,我們可以知道,平均一公斤以下的立魚,無論您釣多少,吃多少,都不超過一條產卵魚,她的可以生生不息地繁殖的影響之大)

財叔 2009-02-22 10:54
明白       

高比 2009-02-22 11:00
原來係咁.....咁結論係我地拿了兩斤以上的大魚,其實多數都係拿左大肚婆或者立魚小姐嗎?

1魚 2009-02-22 11:11
引用第  2  樓  高比  於  2009-02-22 11:00  發表的 :
原來係咁.....咁結論係我地拿了兩斤以上的大魚,其實多數都係拿左大肚婆或者立魚小姐嗎?

機會率比較大

下一年會內賽真的要研究一下,好不好改到5月

高比 2009-02-22 11:21
引用第  3  樓  1魚  於  2009-02-22 11:11  發表的 :

機會率比較大

下一年會內賽真的要研究一下,好不好改到5月

應該啊~不過五月好熱...

不如構思一下去廟灣比賽!
紅尾冬1分,大沙鯭2分,白毛3分,大衣4分,大班5分,青磯6分,吞拿7分,大白立8分,石鯧9分,海龜10分,海狗11分....

全部要過25CM....

財叔 2009-02-22 11:25
引用第  4  樓  高比  於  2009-02-22 11:21  發表的 :

.......

你有冇咁多船去呀

高比 2009-02-22 11:30
引用第  5  樓  財叔  於  2009-02-22 11:25  發表的 :

你有冇咁多船去呀

我講緊坐大船去廟灣碼頭一字排開比賽

係喎~~大尾魷11分....海狗12分先啱!

1魚 2009-02-22 11:49
我以後都要灌徹大C精神,每年一至四月不用粗度超過0.8號的魚絲,魚鈎用無倒刺的袖鈎了   

高比 2009-02-22 11:53
引用第  7  樓  1魚  於  2009-02-22 11:49  發表的 :
我以後都要灌徹大C精神,每年一至四月不用粗度超過0.8號的魚絲,魚鈎用無倒刺的袖鈎了   

zoo 2009-02-22 12:04
引用第  7  樓  1魚  於  2009-02-22 11:49  發表的 :

大c精神吾係十出九龟咩!

釣魚痴 2009-02-22 12:11

高比 2009-02-22 12:18
引用第  9  樓  zoo  於  2009-02-22 12:04  發表的 :

嘩~~依位大師兄對於大C的精神理解,真係有見地,見解又鬼咁獨到!學習學習!

唔怪之後可以做到動物園主人!佩服佩服

1魚 2009-02-22 12:34
引用第  9  樓  zoo  於  2009-02-22 12:04  發表的 :

您們有所不知,大c是故意打8字都要把1公斤以上的魚割走,看到這種精神,真令人引以為傲,所以我最近幾年,都只設定目標魚是手掌大的魚

高比 2009-02-22 12:49
引用第  12  樓  1魚  於  2009-02-22 12:34  發表的 :

您們有所不知,大c是故意打8字都要把1公斤以上的魚割走,看到這種精神,真令人引以為傲,所以我最近幾年,都只設定目標魚是手掌大的魚

要故意去割又真係幾難,帶條魚衝去暗礁.....

服部半藏 2009-02-22 13:28

活活 2009-02-22 13:33
引用第  4  樓  高比  於  2009-02-22 11:21  發表的 :

紅尾冬1分,大沙鯭2分,白毛3分,大衣4分,大班5分,青磯6分,吞拿7分,大白立8分,石鯧9分,海龜10分,海狗11分....

全部要過25CM....

.......

中到11分戈d, 邊度要過25CM??

bobbylaw 2009-02-22 13:33

活活 2009-02-22 13:35
引用第  11  樓  高比  於  2009-02-22 12:18  發表的 :

嘩~~依位大師兄對於大C的精神理解,真係有見地,見解又鬼咁獨到!學習學習!

.......

師兄, 乜唔系狗出十三龜咩?

活活 2009-02-22 13:38

.......

嘩~唔得wor, 廟彎肥豬肉試過釣到過百條紅尾東wor? 手軟.....

高比 2009-02-22 14:14
引用第  17  樓  edward68  於  2009-02-22 13:35  發表的 :

師兄, 乜唔系狗出十三龜咩?

同音四字....但點講都好....意思都是一樣!!!!

見同你咁老友,嗱....攞去印佢出來,燒左佢,沖返杯水即日服用,早晚一次,咁就可唔無事,印多兩張貼在冰箱竿袋效果更為顯著!啦啦淋呀師兄!

achong 2009-02-22 16:38

FM 2009-02-22 16:39
引用第  6  樓  高比  於  2009-02-22 11:30  發表的 :

.......
海狗11分

亞神 2009-02-22 18:07

沙立皇 2009-02-22 18:09

sang 2009-02-22 18:23
收到     

活活 2009-02-22 18:32
引用第  19  樓  高比  於  2009-02-22 14:14  發表的 :

見同你咁老友,嗱....攞去印佢出來,燒左佢,沖返杯水即日服用,早晚一次,咁就可唔無事,印多兩張貼在冰箱竿袋效果更為顯著!啦啦淋呀師兄!

.......

多謝高師兄關照~不過我都系決定剩系貼冰箱就算咯

引用樓主  1魚  於  2009-02-22 10:50  發表的  立魚繁殖生態 :

立魚是一種變性魚,初生先為雄性,後再轉變為雌性,雌魚經過與雄魚交配後,才會受精,再產卵,是一種可多次產卵的魚種,在台灣人工魚池飼養研究所得資料,養活一年的立魚,全部為雄性,二年魚有6.8% 已完全轉變為雌性,93.2% 仍為雄性表現,但其中34.1% 已具有性轉變現象,三年魚已有38.9% 完全轉變為雌性,10.6% 均為兩性, 50.5% 為雄性。日本方面之資料不太一致,一年魚全部為雌性,三年魚大部分為兩性型,三年魚半數以上仍帶有成熟精巢,性別已分離者雄魚較多,四年魚多數為雌雄異體,雌魚多數已成熟,五年魚以上雌雄大部份已分離,但如以體重來比較,日本方面一年魚55g,二年魚205 g,三年魚360 g,四年魚470 g, 五年魚570 g ,而台灣所養殖的立魚則三年魚之體重已超過日本五年魚之體重。 立魚每次產卵數量大約7~52萬粒,最適宜水溫是22~25度,鹽度為25~33,產卵期為一月至四月,最盛期為二月。
.......

joaoao 2009-02-22 18:38
引用第  6  樓  高比  於  2009-02-22 11:30  發表的 :

.......

引用第 19 樓 高比 於 2009-02-22 14:14 發表的 :

同音四字....但點講都好....意思都是一樣!!!!

.......

印張用嚟趕走d 氣先.......

1魚 2009-02-22 19:02
更正~不小心打錯了字
日本方面之資料不太一致,一年魚全部為性,三年魚大部分為兩性型

海狗 2009-02-22 19:19

大鸥 2009-02-22 19:31
     知道点做啦     

魚力發電 2009-02-22 19:34
引用第  29  樓  1魚  於  2009-02-22 19:02  發表的 :
更正~不小心打錯了字

arrowtsang 2009-02-22 19:43
引用第  13  樓  高比  於  2009-02-22 12:49  發表的 :

要故意去割又真係幾難,帶條魚衝去暗礁.....
可見大C個人係幾咁用心良苦,一個ニ個話佢係咩打龜王,白果精,其實係大家對大C呢一份捨己為魚既高尚情操唔了解罷了。

黑貓 2009-02-22 19:59
好資料,下次釣到大肚魚要放生   

高比 2009-02-22 21:24
引用第  15  樓  edward68  於  2009-02-22 13:33  發表的 :

中到11分戈d, 邊度要過25CM??

都幾難有25cm

小小釣手 2009-02-22 21:27

白头浪 2009-02-22 21:29
明白了!下次知到立鱼有一斤以上,我是不紧钓上来的!现在相信经常割线的应该都是大肚婆所为,以后就算割了线也应想到为了下一代便是!     

choi輝 2009-02-22 23:21

宮本 2009-02-22 23:25
引用樓主  1魚  於  2009-02-22 10:50  發表的  立魚繁殖生態 :

立魚是一種變性魚,初生先為雄性,後再轉變為雌性,雌魚經過與雄魚交配後,才會受精,再產卵,是一種可多次產卵的魚種,在台灣人工魚池飼養研究所得資料,養活一年的立魚,全部為雄性,二年魚有6.8% 已完全轉變為雌性,93.2% 仍為雄性表現,但其中34.1% 已具有性轉變現象,三年魚已有38.9% 完全轉變為雌性,10.6% 均為兩性, 50.5% 為雄性。日本方面之資料不太一致,一年魚全部為雄性,三年魚大部分為兩性型,三年魚半數以上仍帶有成熟精巢,性別已分離者雄魚較多,四年魚多數為雌雄異體,雌魚多數已成熟,五年魚以上雌雄大部份已分離,但如以體重來比較,日本方面一年魚55g,二年魚205 g,三年魚360 g,四年魚470 g, 五年魚570 g ,而台灣所養殖的立魚則三年魚之體重已超過日本五年魚之體重。 立魚每次產卵數量大約7~52萬粒,最適宜水溫是22~25度,鹽度為25~33,產卵期為一月至四月,最盛期為二月。
.......

重量上系咪打少左個位

5年先得570g?  咁3kg有幾年魚?

vic 2009-03-03 22:18

忍者引魚 2009-03-29 14:45

小魚兒 2009-03-29 15:02
呵......明白.....   

vai叔 2009-04-06 10:17

大强 2009-06-14 10:04
     又俾钱落我袋啦。

outman 2009-07-03 13:04

鱼翅鱼嘴 2009-07-03 14:34

kongkong 2009-07-03 15:19

有渔有米 2009-10-03 09:17

生仔 2009-10-03 10:03

查看完整版本: [-- 立魚繁殖生態 --] [-- top --]