查看完整版本: [-- 香港都是$350元船錢 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 香港都是$350元船錢 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

路亞添 2009-02-12 22:30

香港都是$350元船錢

話說新年我座澳門船出海在澳門對開的葡台島釣魚,我狂中十幾條(有大有小),有一個香港的釣友在旁吃焦雈,他突然問我澳門出船要多少錢,我說不要蝦粉要$350元.他笑一笑串了串我說:"怪不得澳門水域有魚釣.因為香港到澳門的葡台島夜水都是hk$350..哈哈."
大家評一評理.為什麼會有這個怪現象?[
s:94]
有冇香港友人求証一下

路亞添 2009-02-12 22:34
不如好像十年前去hk出船釣魚.去氹仔坐"50元"來回的船,在香港出一水 北 尖釣一水

小堡 2009-02-12 22:34
點會敢平?

joaoao 2009-02-12 22:44
有冇咁平呀     

佢地大船好似可以坐16個人架 而且係唔執位掉七低D人就第二日先返架啦 所以知点解D港人要爬到四樓咁高啦.....所以16×350=5600元.......
                                而細船坐6個人 情况都係一樣   6×350=2100元   唔候艇 唔安全 所以平唔得去邊

小小釣手 2009-02-12 22:46

zoo 2009-02-12 23:06
橫琴深井去三沙!大約十分鐘船程!盛惠250人仔!

路亞添 2009-02-12 23:16
引用第  5  樓  zoo  於  2009-02-12 23:06  發表的5 :
橫琴深井去三沙!大約十分鐘船程!盛惠250人仔!

高欄出南庫磯3分鐘250元

chon 2009-02-12 23:20

路亞添 2009-02-12 23:21
引用第  3  樓  joaoao  於  2009-02-12 22:44  發表的 :
有冇咁平呀     

佢地大船好似可以坐16個人架 而且係唔執位掉七低D人就第二日先返架啦 所以知点解D港人要爬到四樓咁高啦.....所以16×350=5600元.......
                                而細船坐6個人 情况都係一樣   6×350=2100元   唔候艇 唔安全 所以平唔得去邊

但出黃芧才$350  去遠d又貴d...遠d又貴d...遠d又貴d...
金融海潚

kin 2009-02-12 23:36

海狗 2009-02-12 23:36

亞神 2009-02-12 23:36
金剛出荷包都要400,最離普執一次位都要150,侯船仲要70o呀,服務態度仲好差

joaoao 2009-02-12 23:37
引用第  8  樓  路亞添  於  2009-02-12 23:21  發表的 :

但出黃芧才$350  去遠d又貴d...遠d又貴d...遠d又貴d...

其實而家D船錢又真係貴左好多嘅............唉~........鬼叫自己爛釣咩

去遠d又貴d...遠d又貴d...遠d又貴d...係因為油要燒多D  呢樣都可以接受嘅

不過澳門出又的確係舒服好多好多呢..........一.唔使冲關 二又唔使濕身 三更唔怕尾龍骨受罪 我年初二六七級風回程時都訓住坐返澳門架

arrowtsang 2009-02-12 23:40
引用第  3  樓  joaoao  於  2009-02-12 22:44  發表的 :
有冇咁平呀     

貌師父,你啱,我好認同,不過我襯機都講個題舛話,某D林茂艇一樣失控,唔係平,又唔抹咀,物以罕扮貴,放飛機,收左訂又講其它借口,仲想唔回水,我澳门街好多兄弟都試過,

路亞添 2009-02-12 23:44
我都沒有在珠海出n年,因為腰有d事
不過是一個惡性循環,因為船錢貴了,出海的次數少,所以要貴d才可以有$收,保養都少d錢.
如果可以減50元應該差不多

arrowtsang 2009-02-12 23:47
引用第  15  樓  路亞添  於  2009-02-12 23:44  發表的 :
我都沒有在珠海出n年,因為腰有d事

沙立皇 2009-02-12 23:47

joaoao 2009-02-12 23:55
引用第  14  樓  arrowtsang  於  2009-02-12 23:40  發表的 :
貌師父,你啱,我好認同,不過我襯機都講個題舛話,某D林茂艇一樣失控,唔係平,又唔抹咀,物以罕扮貴,放飛機,收左訂又講其它借口,仲想唔回水,我澳门街好多兄弟都試過,

我都領過佢野好幾次啦  仲好很貴tim  但之前有單野佢就做左英雄 受萬人敬仰~不過就冇乜品德啫 詳情我就唔講啦

arrowtsang 2009-02-13 00:00
引用第  18  樓  joaoao  於  2009-02-12 23:55  發表的 :

我都領過佢野好幾次啦  仲好很貴tim  但之前有單野佢就做左英雄 受萬人敬仰~不過就冇乜品德啫 詳情我就唔講啦
無計,我同你都係求方便同埋一樣野.................爛釣。

路亞添 2009-02-13 00:09
好在我放下屠竹,回頭是岸..
澳門出船還有個好處,國內的同胞不會和我們搶奪出船.
要不言黃芧可能要$500

joaoao 2009-02-13 00:18
引用第  20  樓  路亞添  於  2009-02-13 00:09  發表的 :

但似乎你果個都係遙遠嘅彼岸呢...................  釣海無崖呀!! 阿添~

路過... 2009-02-13 00:24
     只有升吾會落,e隻古都吾錯!

itit 2009-02-13 00:24
不如先坐船去HK,再坐钓船去蒲台钓呀笨

路亞添 2009-02-13 00:27
引用第  23  樓  itit  於  2009-02-13 00:24  發表的 :
不如先坐船去HK,再坐钓船去蒲台钓呀笨

蒲台在hk  小蒲台在macau 去蒲台當然要香港出
你可以試下先..如果要出都放大假時回香港後才出燈塔

財叔 2009-02-13 01:39
言知有理         

PIERRE 2009-02-13 01:47
引用第  20  樓  路亞添  於  2009-02-13 00:09  發表的 :

我令原玩搖控車都少左釣

achong 2009-02-13 02:32

玖零壹參 2009-02-13 04:15
太暴利了,添哥攪番隻船,做福釣界。

FM 2009-02-13 07:38

車人 2009-02-13 09:54
東區D船佬都叫做好少少,西區某D仆街船佬船費貴不凸只,吳侯艇,態度又差

幾爆釣都係假,雖然有錢唔係大晒,但我都係消費者

釣魚郎 2009-02-13 11:17
引用第  18  樓  joaoao  於  2009-02-12 23:55  發表的 :

同感

ymtchris 2009-02-13 11:35
可唔可以平d呀, 經濟巳經轉差, 又有cut人手,
d油都平番唔少, 人工都平咗喎, 點解船錢無平過呀....   

釣魚郎 2009-02-13 12:01
引用第  30  樓  車人  於  2009-02-13 09:54  發表的 :
東區D船佬都叫做好少少,西區某D仆街船佬船費貴不凸只,吳侯艇,態度又差

正所謂樹大有枯枝,西區船佬正乞衣,一船多團不特业止,執位仲要加錢添

釣魚郎 2009-02-13 12:01
引用第  30  樓  車人  於  2009-02-13 09:54  發表的 :

正所謂樹大有枯枝,西區船佬正乞衣,一船多團不特止,執位仲要加錢添

求有魚 2009-02-13 12:50
引用第  34  樓  釣兒郎當  於  2009-02-13 12:01  發表的 :

正所謂樹大有枯枝,西區船佬正乞衣,一船多團不特止,執位仲要加錢添

路亞添 2009-02-13 18:50
無計.香港的船主有d是魚排的排主,釣魚出船都是兼下.d船又改左工業柴油內燃機.又有一定的競爭...

白粉個貴又害人  , d人都要買都要食.....無計上癮

忍者引魚 2009-02-13 19:48
引用第 3 樓 joaoao 於 2009-02-12 22:44 發表的 :
有冇咁平呀     

支持

車人 2009-02-13 20:17
引用第  33  樓  釣兒郎當  於  2009-02-13 12:01  發表的 :

正所謂樹大有枯枝,西區船佬正乞衣,一船多團不特业止,執位仲要加錢添

講得好

chan 2009-02-17 12:20
引用第  28  樓  玖零壹參  於  2009-02-13 04:15  發表的 :
太暴利了,添哥攪番隻船,做福釣界。

因為我們是港澳同胞,所以國內同胞會畀好多特別不同的收費畀我地,你去大陸旅行都知道

康渔 2009-02-17 14:04

TUNA 2009-02-18 10:46

香港係國際性用美金。

你係唔係同香港西門吹雪講呀。

TUNA 2009-02-18 10:47

香港係國際性用美金。

你係唔係同香港西門吹雪講呀。

幻想爆釣王 2009-03-20 19:04
因為而家澳門既消費物價指數已經高過香港啦...
除左樓同交通之外..平均一般日常既野澳門已經過左頭啦..

路亞添 2009-03-23 22:41
引用第  43  樓  幻想爆釣王  於  2009-03-20 19:04  發表的 :
因為而家澳門既消費物價指數已經高過香港啦...
除左樓同交通之外..平均一般日常既野澳門已經過左頭啦..

只要比較收入中位數.香港d野好多平過澳門,香港有公屋,我都住過,澳門比五千元你,你要食自己

路亞添 2009-03-23 22:53
引用第  41  樓  TUNA  於  2009-02-18 10:46  發表的 :

香港係國際性用美金。

.......

下面是香港釣魚人綱的資料  http://www.asiafishing.com/
注意事項 : 穿著個人安全裝備(救生衣及磯鞋),自備照明、防蚊、防曬用品、足夠糧水、衣物、釣餌及誘餌粉。
意外保險 : 沒有第三者或意外保險
活動日期 : 2008年4月13日
地區 : 東水
釣場 : 蒲台、橫灡、宋崗一帶
可用釣法 : 磯浮釣、重磯、投釣
可用釣餌 : 任何
對像魚 : 任何
糧水 : 請自備足夠糧水
參加條件 : 只限會員
活動分數 : 40
參加費用 : 普通會員: $285 / VIP會員: $270
費用包括 : 基本項目
基本項目  
船費  
6kg南極蝦(4蝦)
攜同親友費用 : 每位 $285.00
成行人數 : 6 人起
參加人數 : 不限(以先付款者為先)
參加會員 : 龜仙人, Tony, 阿何, 老魚, wyman, 魚痴, 高佬明
已付款人數 : 7 (已滿)
集合地點 : 08:00譚公廟,08:05三家村  
集合時間 : 08:00
回程時間 : 17:30
接駁交通 : 不適用
帶隊 : 龜仙人
聯絡電話 : 98311480
注意事項 : 穿著個人安全裝備(救生衣及磯鞋),自備照明、防蚊、防曬用品、足夠糧水、衣物、釣餌及誘餌粉。
意外保險 : 沒有第三者或意外保險
補充資料 : 沒有

朱記.hk 2009-04-13 23:13
蒲台、橫灡、宋崗一帶在香港水域之內,由譚公廟(筲箕灣)或三家村((筲箕灣對岸之鯉魚門)坐磯艇出礁去該處,風平浪靜時只需20分鐘.
另外,如果由香港屯門內港碼頭一帶出去澳門葡台,有艇家是收$350.如果由荃灣碼頭出,就可能會收$400~$450.因為由荃灣到屯門內港,船程都已經約20~30分鐘.

outman 2009-04-14 01:06

路亞添 2009-04-18 22:38
引用第  46  樓  朱記.hk  於  2009-04-13 23:13  發表的 :
蒲台、橫灡、宋崗一帶在香港水域之內,由譚公廟(筲箕灣)或三家村((筲箕灣對岸之鯉魚門)坐磯艇出礁去該處,風平浪靜時只需20分鐘.
另外,如果由香港屯門內港碼頭一帶出去澳門葡台,有艇家是收$350.如果由荃灣碼頭出,就可能會收$400~$450.因為由荃灣到屯門內港,船程都已經約20~30分鐘.

有名人朱sir証明,我無吹水

查看完整版本: [-- 香港都是$350元船錢 --] [-- top --]