查看完整版本: [-- 問吓問吓 --]

-> 潮 流 特 區 -> 問吓問吓 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

whero 2009-01-30 22:12

問吓問吓

澳門係吾係有條街叫............xx港督正北街..........那邊有間龍華茶樓......聽說是很傳統的飲茶
有無師兄去過的說一下

海狗 2009-01-30 22:15
請都唔好去....$15個茶位....$4x幾蚊個抄牛河....

又難食....     

沙立皇 2009-01-30 22:16
未聽過喎。     

whero 2009-01-30 22:16
引用第  1  樓  海狗  於  2009-01-30 22:15  發表的 :
請都唔好去....$15個茶位....$4x幾蚊個抄牛河....

又難食....     

吾係哇.......岩岩睇電視介紹....好似好有FEEL..............

沙立皇 2009-01-30 22:17
引用第  1  樓  海狗  於  2009-01-30 22:15  發表的 :

又難食....     

你同蚊蚊豬去過呀。

亞神 2009-01-30 22:19
佢個全名叫罅些喇提督市北街,以前龍華茶樓樓下有間漁具舖,而家唔知執左未,哥間茶樓好多人玩雀同打雀,最扑街唔比人食煙,同無待應,蝦攪燒賣要自己攞

海狗 2009-01-30 22:20
引用第  4  樓  沙立皇  於  2009-01-30 22:17  發表的 :

你同蚊蚊豬去過呀。

我同蚊蚊點會去d咁cheep既地方架....

梗係去d高級既日本料理先o親得起我地2個啦...

大舊飯 2009-01-30 22:20
引用樓主  whero  於  2009-01-30 22:12  發表的  問吓問吓 :
澳門係吾係有條街叫............xx港督正北街..........那邊有間龍華茶樓......聽說是很傳統的飲茶
有無師兄去過的說一下
果間茶樓不做澳門人生意,因澳門人

機車28 2009-01-30 22:22

又難食....     

老友:你做咩唔打開個荷包叫佢地自已?!

whero 2009-01-30 22:24
引用第  5  樓  亞神  於  2009-01-30 22:19  發表的 :
佢個全名叫罅些喇提督市北街,以前龍華茶樓樓下有間漁具舖,而家唔知執左未,哥間茶樓好多人玩雀同打雀,最扑街唔比人食煙,同無待應,蝦攪燒賣要自己攞

對對對....就是這奇怪的街名....裝修還是那種老式的....看起來很有Feel.............

高比 2009-01-30 22:25
引用第  5  樓  亞神  於  2009-01-30 22:19  發表的 :

戈間魚竿店我細個去買過子彈鉛同魚排架.....佢當然未執!!!

老細年時已高.係個阿伯...高興先會開一下舖賣下野咁...想買平靚正的子彈鉛,阿伯話:"咁就睇你有無緣份嗱~

高比 2009-01-30 22:26

戈間魚竿店我細個去買過子彈鉛同魚排架.....佢當然未執!!!

老細年時已高.係個阿伯...高興先會開一下舖賣下野咁...想買平靚正的子彈鉛,阿伯話:"咁就睇你有無緣份嗱~

上面有陽台間茶檔....不敢恭維了...

choi輝 2009-01-30 22:36

1魚 2009-01-30 22:55
我老爸老媽一年三百六十天風雨不改,都會早上去龍華茶樓喝茶   

dacky 2009-01-30 23:09
引用第  11  樓  高比  於  2009-01-30 22:26  發表的 :

.......

戈間釣魚鋪好有懷舊feel.....  

高比 2009-01-30 23:15
引用第  14  樓  dacky  於  2009-01-30 23:09  發表的 :

戈間釣魚鋪好有懷舊feel.....  

佢只係比間茶樓晚不到十年,早過均盛開檔,應該可以申請列入世界魚具店歷史遺產

zoo 2009-01-30 23:27
引用第  15  樓  高比  於  2009-01-30 23:15  發表的 :

佢只係比間茶樓晚不到十年,早過均盛開檔,應該可以申請列入世界魚具店歷史遺產

應該叫益記!]現在由佢個仔打理!

bb-x釣斑仔 2009-01-30 23:36
懷舊

FM 2009-01-30 23:50
七叔已經離開人世,茶樓由太子德打理,漁竹鋪就有七嬸打理   

1魚 2009-01-30 23:58
引用第  18  樓  FM  於  2009-01-30 23:50  發表的 :
七叔已經離開人世,茶樓由太子德打理,漁竹鋪就有七嬸打理   

我重記得七叔有一支綠色單頭棍,應該最少都有27呎以上長,用來在圓台仔(大約是現在的漁翁街工業區附近),或者新口岸的斷簊釣立魚

FM 2009-01-31 00:06
引用第  19  樓  1魚  於  2009-01-30 23:58  發表的 :

我重記得七叔有一支綠色單頭棍,應該最少都有27呎以上長,用來在圓台仔(大約是現在的漁翁街工業區附近),或者新口岸的斷簊釣立魚

以前我都好想買,不過開過黎睇,揸左5分鐘累到手都軟埋

那貓 2009-01-31 00:33

神哥你out   al.現在齊玩藝術+環保喎,,吸煙玩雀免進.

財叔 2009-01-31 00:52
引用第  3  樓  whero  於  2009-01-30 22:16  發表的 :

吾係哇.......岩岩睇電視介紹....好似好有FEEL..............

只是有一点点以前荼樓錦角。

chon 2009-01-31 13:43

細時去飲茶 ,自己攞點心 ....乂燒自己攞會四正d ....最驚係d杯佢地係唔洗 ,d客用完返轉放回枱上 .....下個客自己洗....

查看完整版本: [-- 問吓問吓 --] [-- top --]