查看完整版本: [-- 廣東話講唔正之笑話 --]

-> 奇 趣 搜 錄 -> 廣東話講唔正之笑話 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

FM 2008-08-17 22:39

廣東話講唔正之笑話

1. 我曾聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ -取文件要"贈品" (正本)

2. 食屎路...(石屎路 )

3. 先生……我地玩〝失蹤〞骰盅囉……

4.一個內地女人想叫前面D人讓條路佢行,所以佢\沿途係咁話:kiss me,kiss me
但其實佢想講excuse me……excuse me……

5. A:嘩!你陰莖呀?B:-_-' ﹝講咩呀?﹞ 原來A 係想話:嘩!你咁勁呀?

6. 廣東話唔正的人到茶餐廳飲野:〝唔該同我射d精〞﹝唔該同我寫d drink﹞

7.有個女人問路:"先生,請問 " 侏儒村"係邊呀?.."先生都唔識答佢
(原來〝侏儒村〞=G2000 )

8. o係一個巴士站,眾人都等緊巴士,有個內地女人問另一人:"先生唔該,請問你有冇〝生痔瘡〞呀?"個男人頭都痕埋..(原來個女人係想問佢有冇散紙唱)

9.一班內地女人傾計,話: "我地不如做雀仔呀媽lor?".......(腳底按犘ar)

10.大陸揼骨妹對男客說:"攤直射"好好玩架".....男客:"咩野「攤直射」呀? 點玩架? :揼骨妹"我教你玩丫~~ (跟住拿出Nokia手機一部),呢個咪「攤直射」啦!".....(攤直射=貪食蛇)....吹長。

11. 睇一套歷史式話劇,來自大陸既女演員話:「我唔係一個普通既女人,我係一個call機」 - 其實佢想話:「我係一個歌妓」

12. 係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞、〝牛演〞、〝?而演〞同〝支肉演〞

13. 係我個friend話我聽ga,話說有日佢同佢\亞姨去買野,佢亞姨睇中左條類似頸巾既物體,跟住有個女人走過去同佢\亞姨講:〝呢條唔只可以做頸巾,仲可以用黎做衛生巾﹝圍身巾﹞〞此話一出當堂搞到我個friend呆左,佢諗好耐先領悟到呢句咁高深既說話!

14. 尋晚去食潮州野,〝ling〞住個menu在想滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端端答嘴:
〝哩個老鼠拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞

15. 同事:更日晏晝個乳頭好好味! **魚頭**

16. 話說N年前有朝早我去麥當勞好有禮貌咁同個賣包既女人講:〝唔該豬柳漢堡丫〞
個女既同我講:〝要蛋呀〞個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:〝唔要蛋喇唔該!〞
個女人好勞氣咁講:〝你要蛋喎!〞
我開 始無乜耐性,我答:〝我唔要蛋喇,我只係要豬柳漢堡咋!〞
個女人更加勞氣咁話: 〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀……〞

17. 我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞……

哈哈兒 2008-08-17 22:44
有好多係聽過 ~~

1魚 2008-08-17 22:45
您地幾時畜牲嫁

zoo 2008-08-17 22:50
身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞……
你句正!

FM 2008-08-17 22:52
引用第3樓zoo2008-08-17 22:50發表的“”
身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞……
你句正!

之得打一句啦

高比 2008-08-17 22:54

白立 2008-08-17 23:54

小魚兒 2008-08-18 00:05

東澳人 2008-08-18 00:10

海狗 2008-08-18 00:27

tong9 2008-08-18 00:47
甘醫生村..同益生菌......

阿B 2008-08-18 02:16

青木 2008-08-18 04:39

jame575 2008-08-18 08:18
你要蛋喎

機車28 2008-08-18 08:27
經常遇到

黑鯛之天敵 2008-08-18 08:42

ymtchris 2008-08-18 15:56
引用第10樓tong92008-08-18 00:47發表的“”
甘醫生村..同益生菌......

阿tong9呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ming2008 2008-09-01 18:19
广州人家有一集都是讲D甘噶

kuai 2008-10-04 03:35

服部半藏 2008-10-24 05:02

sonickit 2008-11-30 12:20

白头浪 2008-12-18 18:21

查看完整版本: [-- 廣東話講唔正之笑話 --] [-- top --]