查看完整版本: [-- 大家好! --]

-> 法 律 諮 詢 -> 大家好! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

muito 2008-03-29 00:21

大家好!

各位澳門漁樂網的兄弟, 姐妹你地好, 我叫muito呀
由今日開始小弟剛榮升呢個區的版主.

我本身都從事法律工作差唔多十年啦. 抱著四海之內皆魚友.
服務廣大釣友之心, 希望常駐於此, 為各位漁樂網的兄弟, 姐妹
解答日常生活遇到的法律問題. 答得唔好請多多包涵, 答得滿意
就俾两下掌聲啦! 謝謝.

小堡 2008-03-29 00:27
多謝你先

在澳門打海狗有幾大罪?

muito 2008-03-29 00:32
你點打佢呀..
傷人. 要分輕傷同重傷. 故意或無心的
係澳門刑法典137-142有規定的..
少則1個月, 重則15年..

釣魚痴 2008-03-29 00:49
恭喜、恭喜、點解你中文這么利害.

服部半藏 2008-03-29 00:56
引用第0樓muito2008-03-29 00:21發表的“大家好!”
各位澳門漁樂網的兄弟, 姐妹你地好, 我叫muito呀
由今日開始小弟剛榮升呢個區的版主.

我本身都從事法律工作差唔多十年啦. 抱著四海之內皆魚友.
服務廣大釣友之心, 希望常駐於此, 為各位漁樂網的兄弟, 姐妹
.......

師兄..請看...幫下手..萬分感謝
各位師兄...小弟我前幾日成功地考取了私家車牌....但係有个問題..希各位幫手...
小弟我係揸張臨時駕照因為我05年中超速到年尾不小心撞倒人(佢无事.吾追究)同我賣架电單比个朋友..点知佢成年都5轉名,最後比交通捉了..而我身受其害,,个呀sir話我要過法院交个1500蚊无保险罰款..收左我張正式牌比張臨時駕照我...話等上庭交...我用張臨時駕照引品考C+車...
我就係怕如果上庭个官判我停牌2个月(电單車)甘我个C+車牌會否受影響(如今次c+車考試作廢呢?)
个牌我好用心同努力去考..我怕个牌會取消呀..

吾該各位師兄幫幫手
                  小弟萬分感謝 thx X 1000

muito 2008-03-29 00:56
中文利害..

服部半藏 2008-03-29 00:58
引用第5樓muito2008-03-29 00:56發表的“”
中文利害..

師兄你色法律..幫下手解答

muito 2008-03-29 01:06
引用第4樓服部半藏2008-03-29 00:56發表的“”

師兄..請看...幫下手..萬分感謝
各位師兄...小弟我前幾日成功地考取了私家車牌....但係有个問題..希各位幫手...
小弟我係揸張臨時駕照因為我05年中超速到年尾不小心撞倒人(佢无事.吾追究)同我賣架电單比个朋友..点知佢成年都5轉名,最後比交通捉了..而我身受其害,,个呀sir話我要過法院交个1500蚊无保险罰款..收左我張正式牌比張臨時駕照我...話等上庭交...我用張臨時駕照引品考C+車...
我就係怕如果上庭个官判我停牌2个月(电單車)甘我个C+車牌會否受影響(如今次c+車考試作廢呢?)
.......

原本你呢個帖要重新開一個新的帖, 先方便我答你.
不過由於我新來的. 就隨道答下你啦.
1. 你話之前將部電單車買左俾朋友 有無證據, 單據等等. 咁你朋友佢認唔認你的所講的野.
2. 你有無收到檢察院或都法院的通知書呀.
3. 你朋友成年唔轉名. 俾交通捉. 你捉的意思. 係咩意思, 係通緝你部車. 定係你朋友被查車時捉到?
4. 你用臨時牌考車. 如果民署接受的話麼無問題囉. 第二時停牌的話. 係兩個牌一齊停的. 唔會你停
  你電單車車牌, 俾個私家車車牌你揸的. 因為兩類車輛的牌都係一個駕駛執照的.

muito 2008-03-29 01:06
引用第6樓服部半藏2008-03-29 00:58發表的“”

師兄你色法律..幫下手解答

答左啦...

服部半藏 2008-03-29 01:12
引用第8樓muito2008-03-29 01:06發表的“”

答左啦...

因為係朋友..係口頭上承諾賣買
我未收到法院的通知書
佢係查車時被發現无保险
我怕法庭訂我牌
吾該師兄

muito 2008-03-29 01:18
引用第9樓服部半藏2008-03-29 01:12發表的“”

因為係朋友..係口頭上承諾賣買
我未收到法院的通知書
佢係查車時被發現无保险
我怕法庭訂我牌
.......

口頭承諾都係有效的
咁你朋友被查到無保險時. 佢點同d交通講呀.
係認部車係佢的, 定你的.
仲有如果佢認係佢的. 問題應該唔大. 最多係佢去交罰款.
咁就會唔關你事的.
仲有我有一問題. 一般來講. 無牌駕駛都只會係交通部交左錢就算
你朋友又會搞到上法院咁大件事的.

pocou1985 2010-05-20 00:01

有事要請教..
         幾年前本人犯了傷人罪,在差館錄了口供,直到上年收到法院寄來的信,個口供版本同真實的不同,犯的是刑法第137條,當期時我的確係有打到原告,(輕傷),但期後佢又比人打,(仲住左5日醫院),咁都唔可以入埋我數架!我知道打人唔岩!年少時無知!
        我想請問可以罰款了事的嗎?  (孩子剛滿一歲,不可以坐監的)
                  唔該幫幫我

查看完整版本: [-- 大家好! --] [-- top --]