查看完整版本: [-- 8月23日 特價探索黃泡團 --]

-> 相 約 釣 魚 -> 8月23日 特價探索黃泡團 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3   4  >>  Pages: ( 4 total )

光頭死神 2005-08-22 00:34

8月23日 特價探索黃泡團

8月23日 特價探索黃泡團 !!

時間 :8月 23日 上午5時至下午6時

地點 : 黃泡 或 廟灣外海 沈船排

玩法 : 隨你 , light jig為主

團費 : 每人 $400 澳門幣

出發地點 : 林茂堂遊艇會 , 坐根叔隻艇

有興趣報名既就要快手 la , 去的話請聯絡本人 -- tel no. 6887289

犬齒鮪 2005-08-22 10:50
明天喔~!
在此豬死神兄回北京前臨別爆釣黃泡~!
如有好成績希望能貼上澳魚網讓我們分享。

barry 2005-08-22 12:58
有得恨,,无得去!!!5555

wah 2005-08-22 12:58
祝你爆釣la

四眼妹 2005-08-22 13:27
加油~

1魚 2005-08-22 13:29
等待靚仔相

1魚 2005-08-23 14:24
唔知佢地而家係唔係拉魚拉到手軟呢?

犬齒鮪 2005-08-23 14:29
外海有刮風嗎?

1魚 2005-08-23 14:44
部 分 時 間 有 陽 光 , 局 部 地 區 有 驟 雨 。
風力只有2級~可算是風平浪靜...但海面太平靜的話,釣況也會跟著平靜

wah 2005-08-23 15:01
他可能現在和大懵仔挑戰中................

Ar保 2005-08-23 15:27
他們在調緊拉力,穿上滑水板,跟隨200KG怪物環遊外海呢!!!

光頭死神 2005-08-24 01:21
一去到5竿中三條魚 la ~~ 第一條就係 big eye tuna , 第二條就係煙仔 , 隔一竿之後就中懵仔 la , 80cm 級 , 之後再中一條 , 可惜甩左 , 超慘 ......
但今日全日黎計 d 釣況都好差 , 我足足訓左半日以上 , 實釣時間都好少 , d 煙仔係曬好遠打水 , d 青鶴就成日咬唔中條鐵板 , 鬼頭又唔係太大條 , 雖然中過一條80cm 既, 但又係甩左 , 無話可說 , 之後轉左撈牛孟 , 仲開心過釣 , 不過相就唔係我度 , 要等我 d 朋友貼上黎先得 ~~ ^^

光頭死神 2005-08-24 01:24
不過最開心係用枝2~4 磅既 shimano bass rise xt 2580-1 配個 certate 2508 淺杯, 2 號布線110 , 4 號碳腳 中到一條 兩斤左右既 big eye tuna 同 50cm 既鬼頭刀 ~~ 好好玩呀 ~

犬齒鮪 2005-08-24 11:37
光頭,照片何不p上來分享一下?

光頭死神 2005-08-24 13:06
D 相係我朋友度 , 要等我朋友上黎貼先得 ~~

1魚 2005-08-24 13:08
黃泡不愧為一個不會太遙遠的釣魚聖地~唔知釣沉底會否釣到巨型石班之類的底棲魚

犬齒鮪 2005-08-24 13:34
聽說你地今次發生了唔開心既事渦?

jackie 2005-08-24 13:39
系咩>>??讲黎听下~~

光頭死神 2005-08-25 01:24
黃泡既海床係泥底 , 所以無乜斑類既底物存在 ga , 不過我就淨係見過一條小小小小斑釣過上黎o者 , 我亦都試過敲底 , 但釣上黎既只係狗棍 , 所以只係釣中層至面層就夠 ~~

光頭死神 2005-08-27 22:33
唔知點解貼唔到相上黎喎.... 咁點算好 ???

wah 2005-08-27 22:35
咪你貼上來lor~ haha

1魚 2005-08-27 22:53
下面是引用光頭死神於2005-08-27 22:33發表的:
唔知點解貼唔到相上黎喎.... 咁點算好 ???

睇過晒,應該冇問題喎~可能係d相檔案太大~我改一改先,您再試一下!

光頭死神 2005-08-27 23:36
都係post 唔到呀.... 算 la , 唯有link 去我地個網度睇 la
http://www.qoos.com/bbs/viewthread.php?tid=1103133&fpage=1

1魚 2005-08-27 23:43
係d檔案過大,有3百幾k

光頭死神 2005-08-28 00:07
無計 , 我而家係北京 d 網吧 , 又無 photoshop可以改細 d 圖 ....

1魚 2005-08-28 00:37
我地而家呢個論壇有樣功能,就係將相片的網址貼上,就會自動偵測到檔案而打開相片ga la
即係輸入咁...
http://www.qoos.com/bbs/attachments/forumid_181/01_ak6nVVD3frEk.jpg

就會自動咁

光頭死神 2005-08-28 00:47
woo .... 要勞煩到1魚叔幫手貼相....

1魚 2005-08-28 01:01
貼左喇!我估您在北京上goos可能會速度好慢

光頭死神 2005-08-28 01:11
唔該曬一魚叔呀 ~~~~ 萬分感謝 ~~!!!

四眼妹 2005-08-28 11:59
好型bo~你地!!

dd 2005-09-09 12:41
价钱真得是好平呀.钓获还可以.不过跟我想像的远了.班友都几晒得咕.唔错.去得过.

光頭死神 2005-09-09 12:48
唔得呀,個日我地訓既時間係多過釣魚 ga ~~~ 同休漁期個時既釣獲差好遠 ~~~

犬齒鮪 2005-09-09 13:07
dd兄,睇黎都係你個邊既大條d,but 黃泡個度如果比新手玩或者近近一日遊就很不錯。

光頭死神 2005-09-09 13:10
最衰黃泡唔係石底... 係泥底 ..... 如果係石底就發達la ~~~

犬齒鮪 2005-09-09 13:20
像黃泡這樣的釣場在馬鮫季節來時,馬鮫應該也會靠的吧?

光頭死神 2005-09-09 13:54
八月個時有 d 鮫魚釣下 , 都係 5~8 斤 既 size ~~~ 好細條 ~~~

犬齒鮪 2005-09-09 13:56
3-5公斤,玩light都很不錯了~而且馬鮫還真的是好好吃呀......唸到都流口水。

光頭死神 2005-09-09 13:59
對住我地 d light jig架生,唔多覺佢有咩力, 用磯竿就好玩~ ^^

犬齒鮪 2005-09-09 14:03
我就喜歡用2500那麼大的絞,配一支8-17lb的假餌竿,放一只LIVE BAIT VIBE BLADE 44g來玩,很刺激!

光頭死神 2005-09-09 14:05
上次肥仔用過 44g 紅白既 vibe blade la ~~ 都唔咬既 ~~~~~

犬齒鮪 2005-09-09 14:09
佢用乜方法來玩啊?

光頭死神 2005-09-09 14:11
慢慢jig law , 淨收線都有試過

犬齒鮪 2005-09-09 14:14
用HOPPING的手法試一下,我都是用這個方法中的。HOPPING的方法是将假餌抛出,待它沉至水底,开始缓慢扬竿,快速收线,缓慢扬竿再快速收线,这时假鱼会以“N”字型上下前进。

光頭死神 2005-09-09 14:15
50 米深喎黃泡.... 仲要加埋塊閃片係尾添 .... 有排都未到底 , 已經沖到九里咁遠 lu

犬齒鮪 2005-09-09 14:21
e.....黃泡不是很多魚在上層水域活動的嗎?鬼頭,煙仔,鮫魚等。

光頭死神 2005-09-09 14:24
係呀 ~~ 就係唔咬 ~~ 吹咩 ~~ ^^
成日都睇到成群煙仔同花煙追住 d 鐵板返黎 ga ~~ 係都唔咬餌

突然醒起一個問題 ..... 成群1kg 左右既章雄 .... 係面層, 點釣好 ?? 又係得個追字唔食

犬齒鮪 2005-09-09 14:26
大型毛鉤可以試下,有一些鹹水毛鉤是模仿江魚仔的。

光頭死神 2005-09-09 14:27
邊有得賣丫................... 仲有冇第 d 方法

犬齒鮪 2005-09-09 14:29
自己做才行了,去外國的鹹水毛鉤釣網站看看。他們釣青甘也會用這類毛鉤的。其他方法我就不知,因為我也沒遇過章雄跑上水面來的情形。

光頭死神 2005-09-09 14:32
細條係水面 ga ~~~ 7,8月份,係捕章雄苗既季節 , 一斤至半斤個 d 全部係曬水面, 到大條 d 夠力頂流就會落底 ga la ~~

查看完整版本: [-- 8月23日 特價探索黃泡團 --] [-- top --]