查看完整版本: [-- 暗藏風險的圍釣 --]

-> 圍釣 塘釣 台釣 -> 暗藏風險的圍釣 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2007-12-04 19:57

暗藏風險的圍釣

上週應一位多年無一起成行的釣友,一同去珍珠圍夜釣,當晚氣溫非當寒冷,我沒有怎樣釣,在車內睡了好幾個鐘頭,早上4點多才開始作釣,看到有一群內地釣友,很勤勞的站在閘頭,當時正是出水中,釣況尚算可以,偶爾看到閘頭有中魚,其中一條最大的大陸斤差不多10斤,後來這條魚賣給閘頭某人,可能是老闆收購吧。  看到閘頭湍急的流水,而釣客卻視若無睹,萬一不慎掉下,相信白天也是會九死一生,而晚間一定十死難生了,閘頭是一些水泥建築物,每日經過激流衝刷,絕對會有崩塌的一天,不知到時那位人兄倒楣了...釣魚只求享樂,如此拼命實在不值得
留得青山在~那怕沒柴燒
奉勸我們網站友人,請勿貪求一時快感,抱憾終生~為自己著想,為家人著想!

bto78 2007-12-04 20:00

sang 2007-12-04 20:01
收到.安全第一

whero 2007-12-04 20:03
更多情況是一堆人擠在閘頭,你擠我我擠你....更是危險

東澳人 2007-12-04 20:27
安全第一

1魚 2007-12-04 20:37
我聽當地人說,掉下去一分鐘內,會被水流擠壓,眼睛鼻孔會立即噴出血漿,當場死亡

Honfer 2007-12-04 20:57
出水真係一落即死

kin8322 2007-12-04 21:23
我聽講珍珠2圍上個星期拉水入時~~~有個小朋友掉下水   一去不返了~~~~所以要小心呀大家~~~~

好得人驚=0=

蛇屍鰻 2007-12-04 21:40

阿B 2007-12-04 21:46

路亞添 2007-12-04 23:37
我自己都有下水的惡夢,哪天沒有救生衣,比一個滑倒的釣友"推下水"好在沒有開閂,否則.......................
千真萬確,名人的文dee都在埸
下次我要穿救生衣,應該不會比人笑吧!

傑仔 2007-12-04 23:46
我不嬲都唔中意同人big!!!

那貓 2007-12-05 00:28
引用第0樓1魚2007-12-04 19:57發表的“暗藏風險的圍釣”
上週應一位多年無一起成行的釣友,一同去珍珠圍夜釣,當晚氣溫非當寒冷,我沒有怎樣釣,在車內睡了好幾個鐘頭,早上4點多才開始作釣,看到有一群內地釣友,很勤勞的站在閘頭,當時正是出水中,釣況尚算可以,偶爾看到閘頭有中魚,其中一條最大的大陸斤差不多10斤,後來這條魚賣給閘頭某人,可能是老闆收購吧。  看到閘頭湍急的流水,而釣客卻視若無睹,萬一不慎掉下,相信白天也是會九死一生,而晚間一定十死難生了,閘頭是一些水泥建築物,每日經過激流衝刷,絕對會有崩塌的一天,不知到時那位人兄倒楣了...釣魚只求享樂,如此拼命實在不值得
留得青山在~那怕沒柴燒
奉勸我們網站友人,請勿貪求一時快感,抱憾終生~為自己著想,為家人著想!

曾經見過釣友隊了兩杯土炮,站在閘頭散尿,鍾了落水,好彩無閞郿閘頭,

tony 2007-12-05 01:34
好想去圍到試下釣~但係好似咁危險咁~

海狗 2007-12-05 03:22

achong 2007-12-05 12:45

黑鯛之天敵 2007-12-05 13:50
安全至上~~~真係唔好搵命博~~~

任我行 2007-12-05 17:05
引用第5樓1魚2007-12-04 20:37發表的“”
眼睛鼻孔會立即噴出血漿,當場死亡

嘩.........眼睛鼻孔會立即噴出血漿,當場死亡 好得人驚

kin8322 2007-12-06 01:05
就因為通常個閘都好多人~~~~所以唔中意係閘頭到同人迫~~~

高比 2007-12-09 17:31
釣圍我只釣閘頭掃住邊....

有些圍真的好殘舊.連石屎都爛埋,有少少郁郁地.真係小心d好
大出水時一定自己二定唔會釣.太危險.去釣閘邊好過!

都係戈句,千萬小心,太危險的位就唔好企!

Monster 2008-01-10 17:16
人多到都行唔到,,,但d人都係咁大踏步走來走去,黑嘛嘛,都咪話唔驚.....怕怕

青木 2008-02-17 23:19
我上年去珍珠圍4閘 見過有澳門人跟國內人士因爭位大打出手
同埋4閘個老細好鬼串 所以一向小去

mrloon 2008-08-29 23:32
大力支持!!
千萬不要樂極生悲

15苦蛛 2008-08-29 23:40
安全第一,我比較中意去人少D塘,不過去塘危險指數都唔低,我都有過踩到腐爛的木板掉入塘的經歷,念起都心惊惊~~~     

珠海黑鬼 2008-08-31 16:06
我钓围好少同人争闸头,油其系开闸.安全第一麻.几年前听讲在十围就发生类似事件!!!

茄蕃仔 2008-09-12 20:58

寶記 2008-09-24 19:01

leocheong 2008-11-18 13:39

好恐怖呀 !

chon 2008-12-22 07:27

新丁 2009-02-15 00:30

疯钓友 2009-03-13 18:44
谢谢提醒

發記 2009-03-13 18:46

强千又 2009-04-02 16:04

sam2047 2009-06-01 08:21

kamwong 2009-06-01 19:23

BAN.LUIS 2009-06-17 16:00

kitty0209 2009-07-20 18:09
想問下大西湖安唔安全架

路亞添 2009-08-21 23:18
引用第  37  樓  kitty0209  於  2009-07-20 18:09  發表的 :
想問下大西湖安唔安全架

ok.因為入水問題不大.出水時都有下一個安全網.我釣過好多的地方只有西湖有

Sam_Sam 2009-10-04 11:07
但願不會發生慘劇

周星星 2009-10-15 22:53
d咁危險ga地方 我先唔要去~~~

paulkun 2009-11-21 09:21
謝謝!!!!!!!!!!     

龜仙人 2010-04-16 12:06
引用第  40  樓  周星星  於  2009-10-15 22:53   發表的  :
d咁危險ga地方 我先唔要去~~~   

但願不會發生  

wyman 2010-04-16 12:33
釣魚跟本就是一項危險的運動......只要做到小心二字就可,意外只可聽天由命,如太過己人憂天,就留在家中等死算了,可能可以食到1000歲的...............

wyman 2010-04-16 12:35
被網網住一定死,被沖出大海還有生還機會

longtime12 2010-05-11 17:35

稻草人 2010-05-11 18:31
多謝提點,安全第一,勿去為上     

春魚 2010-05-11 18:48

自由戰士 2010-10-20 14:50
無網比有網好,仲出去,可能有一線生機,在網內,die hard   

查看完整版本: [-- 暗藏風險的圍釣 --] [-- top --]