查看完整版本: [-- 1125釣後感(巳加相) --]

-> 2007-第一屆樂釣盃 -> 1125釣後感(巳加相) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

海狗 2007-11-27 23:02

1125釣後感(巳加相)

好高興能夠參加今次咁大型既比賽.....有幸見識到咁多位高手.....我和好多在此參賽者一樣對釣場一點

認識也沒有.....非常陌生.....在高手云云當中能夠脫穎而出並非易事.....經驗尚淺的我能夠在咁多高手中取

得全場總重冠軍實屬僥倖.....多謝[釣行雙週]和[澳門漁樂網]一些工作人員默默耕耘的付出.....在此講解一

下本人比賽時候的過程........

比賽當日我和一魚叔--ericsuper1--亞虫及釣佬同一艘艇.....由於對釣場不熟識的關係.....只好聽從船家

的意見.....首先上釣位的是亞虫.....他選了一個咀位大獨石.....第2個上釣位便是釣佬.....他選了一個在靠亞

虫後面的直崖位.....第3個就是一魚叔和ericsuper.....最初我選了我的釣位給他們的.....但是比較斜.....他

們話很難上.....最後轉了旁邊的一舊不起眼的礁石上.....最後就梗係第7隊頭號隊長選位啦.....船家叫我往

前去釣內灣位......但是睇一下錶巳經是12點了.....巳經無有多餘的時間了.....於是選返那個斜斜的釣位....但

船家一而再再而三的叫我不要上.....要我去釣內灣位.....從我的經驗得知船佬越叫你去的地方越係唔好

去.....因為通常都係無魚釣的.....只係方便佢黎接你......又話水淺唔好釣.....但係我都堅持要上這個釣

位.....一心只係想上到去開好誘餌等2點再笠個位.....上到釣位後船佬竟然話呢個係好位係架.....仲叫我加

油.....難度呢個位你留左俾人地.....

上到釣位後睇下周圍咩環境先.....前面有舊7型的出水石.....但是流水漂流很多垃圾過來.....很難作釣的.....

便轉到左手邊有點內灣的釣位.....攪好誘餌開好竿巳經是12:45.....試一下水深竟然有一竹水.....前面出水

石也有4米多深.....都話左啦.....唔好聽船佬講呀.....

釣了1個多鐘.....一個似樣既沉波都無.....對講機不斷傳出邊個邊個中魚.....又話有幾多幾多斤等等.....

攪到我心裡羅羅亂.....不知轉唔轉位好.....此時流水開始有變.....前面的出水石巳經沒有垃圾了.....以我的

經驗有流水.....又有暗礁相扶.....再加上誘餌既幫助一定會有魚幫o親的.....所以都係唔笠位.....剛巧一魚叔

和eric都唔笠位.....心諗釣唔到魚都唔會怪自己.....蕉就蕉啦.....

過了半個鐘eric便傳來魚訊.....弓了30秒左右便上了一條約2斤的牛屎.....我們都興奮起來......一輪狂谷誘

餌之下.....誘餌粉便發揮了它的效用.....浮波傳來魚訊.....浮波緩緩下沉.....收緊虛絲.....待牠拉竹頭一

揪.....手上轉來有力的震動.....3兩下手勢上水.....斤頭貨色.....再過了一會一魚叔便中魚了.....目測一睇都

應該有2斤多了.....我們都興奮得不得了.....因為此時第7隊巳經有3條進帳了.....又過了一會我的浮波也傳

來魚訊.....又係緩緩下沉.....待拉竹頭一揪.....和之前那條力度差不多.....上水一看又係斤頭貨色.....之後釣

了很久再沒有魚訊了.....睇錶一看巳經4點40分了.....離收竹既時間餘下20分鐘分鐘吧.....唔通俾我釣多條

大既都唔得.....鈎下一條10多cm長的青虫.....心裡默默的想著.....俾條大既我我就收工喇.....放下去不久

便轉來魚訊.....又係緩緩的下沉.....竿頭一拉一揪.....這時手裡傳來久違了的手感.....魚像瘋狂了一樣左右

的沖.....我死頂.....收了2手打了2下8字魚上水了.....目測一看應該不少於3斤吧.....這時魚並沒有放棄逃

脫.....一直往我釣位下面的青口沖過去.....我便放了2手給它再弓.....一會兒就上水了.....上水一刻心裡在

說...[阿媽我得左喇].....到了4:55我和一魚叔他們一起收拾好東西靜待船家的來臨.....

上到岸後看看各位的釣獲都非常大.....也非常可觀.....看見大部份釣手都能釣到魚我都非常開心.....

到了磅魚的時候個個都很緊張.....唔知邊個會係冠軍呢.....邊個最大條呢等等.....但是結果出來卻令在座各

位目定口呆.....不是發夢吧.....海狗佢竟然.....竟然.....可以攞左總冠軍.....連我自己也不敢相信.....差點攪

到在座各位發生暴動.....哈哈.....成世仔最威都係今次喇.....

在此再次多謝所有幕前幕後一班不怕勞苦既工作人員.....多謝大會原善既安排.....讓各釣手都不會覺得今次

比賽係遊船河.....多謝晒咁多位........

釣竿:DAIWA ZERO 0號53

釣輪:LARISSA C3000D

釣絲:主YGK 3號...子"TODAY" 2號

釣鈎:GAMA真鯛 11號

浮波:0.5+4B水中...子線在鈎與浮波中間+粒B夾鉛

魚魚 2007-11-27 23:10

亞旦 2007-11-27 23:11
九爺的文彩現在露出水面了,精彩!

蒜子 2007-11-27 23:15
再次恭喜狗狗

亞神 2007-11-27 23:16
第一次見咁多中國字....

whero 2007-11-27 23:20
海狗大師,你把明年釣獲魚的額度都用曬了,明年你不是不用釣了

M.O.D.C. 2007-11-27 23:25
恭喜狗哥得獎

亞神 2007-11-27 23:26
引用第2樓亞旦2007-11-27 23:11發表的“”
九爺的文彩現在露出水面了,精彩!

打多2個8字上水,再同佢亞媽講佢個仔係得架。

sang 2007-11-27 23:27
收了2手打了2下8字魚上水了 c苦..........................................勁

小堡 2007-11-27 23:31
引用第8樓sang2007-11-27 23:27發表的“”
收了2手打了2下8字魚上水了 c苦..........................................勁

你信佢.........?
佢當時應該係死力拉條魚上水面再用石頭掟暈條魚

sang 2007-11-27 23:34
引用第9樓小堡2007-11-27 23:31發表的“”

打死都唔信...............條魚買  

小小強 2007-11-27 23:43
從來無見過狗爺打咁多字..........好感人

蛇屍鰻 2007-11-27 23:45

公子 2007-11-27 23:53
比心機!!

阿B 2007-11-27 23:57
點都好..恭喜晒你海狗....

見血方休 2007-11-28 00:01

小堡兄果然料事如神
1魚叔睇住佢釣,當時情況的確是小堡兄說的那樣

釣武者 2007-11-28 00:10
引用第14樓阿B2007-11-27 23:57發表的“”
點都好..恭喜晒你海狗....

公子兄‧有時間向海狗師父學下‧成日都蕉

钓佬 2007-11-28 00:11
船佬越叫你去的地方越係唔好 Bf.iRh0Q5
bZ_TW9mq
去.....
好经验!

ericsuper1 2007-11-28 00:34
狗爺好野...我支持你~~~ ^^

阿B 2007-11-28 00:44
引用第16樓釣武者2007-11-28 00:10發表的“”

公子兄‧有時間向海狗師父學下‧成日都蕉

邊戈係公子兄....

ckip 2007-11-28 01:03

kin 2007-11-28 01:16

dacky 2007-11-28 01:21
狗爺你篇野打得好有感情 ^^ , 睇錶一看巳經4點40分了.....離收竹既時間餘下20分鐘分鐘吧.....唔通俾我釣多條大既都唔得.....鈎下一條10多cm長的青虫.....心裡默默的想著.....俾條大既我我就收工喇.....
上水一刻心裡在說...[阿媽我得左喇].....
我都係第一次見狗爺你打咁多字 , 真係有D嚇左我一跳 , 不過點都好 , 恭喜哂

Honfer 2007-11-28 01:30
海狗睇泥將會成為釣界新一代名人......

海狗 2007-11-28 02:03

我會比心機架喇...         

沙立仔 2007-11-28 02:07
新一代名人海狗比心機

傑仔 2007-11-28 07:07
新一代名種狗...........價值?
歡迎配種
請電海狗電話123456789

奇一 2007-11-28 09:34

頂一下.....0號竹打八字....看來海狗有點升仙的感覺了..........恭喜晒.....

不是日本人 2007-11-28 09:43
引用第27樓奇一2007-11-28 09:34發表的“”

頂一下.....0號竹打八字....看來海狗有點升仙的感覺了..........恭喜晒.....

不是日本人 2007-11-28 09:44

勝者為王!!!海狗好野!!!

zoo 2007-11-28 10:30
狗狗呢等篇野係吾係你打架!

sang 2007-11-28 11:42
引用第26樓傑仔2007-11-28 07:07發表的“”
新一代名種狗...........價值?
歡迎配種
請電海狗電話123456789

名種狗賣幾多 我想買 隻打8字

kin8322 2007-11-28 12:05

海狗 2007-11-28 13:16
引用第30樓zoo2007-11-28 10:30發表的“”
狗狗呢等篇野係吾係你打架!

篇野我打左3個幾鐘呀..........

海狗 2007-11-28 13:18
引用第27樓奇一2007-11-28 09:34發表的“”

久違了的感覺.....爽...........

dacky 2007-11-28 13:30
引用第33樓海狗2007-11-28 13:16發表的“”

篇野我打左3個幾鐘呀..........

所以咪加你分 ^^

海狗 2007-11-28 13:31
引用第35樓dacky2007-11-28 13:30發表的“”

所以咪加你分 ^^

石頭 2007-11-28 14:07
海狗何這麽利害,一定吃了在電视買廣告的海狗丸,做勿我甘,勁

1魚 2007-11-28 15:45
有些懷疑 帳號是否被冒用~~

黑鯛之天敵 2007-11-28 18:57
一見到你呢個帖就諗起蔡楓華講過既個句說話~~~

傑仔 2007-11-28 23:54
引用第31樓sang2007-11-28 11:42發表的“”

名種狗賣幾多 我想買 隻打8字

幾錢只就唔知啦~有價冇市....不過話想買只識打8字ga....就有
仲係今期大熱....全網蕉點tim

barry 2007-11-29 11:05
天啊!

海狗 2007-11-29 11:44
引用第41樓barry2007-11-29 11:05發表的“”
天啊!

師父....下次到你幫我撈魚喇......

QWER 2007-11-29 16:19
連我這個東北的老釣客,都知道澳門有個師兄叫做海狗了~呵呵

海狗 2007-11-29 19:20
引用第43樓QWER2007-11-29 16:19發表的“”
連我這個東北的老釣客,都知道澳門有個師兄叫做海狗了~呵呵

肥仔 2007-11-29 19:38
海狗係名人 黎 ga!!!

海狗 2007-11-29 19:50
引用第45樓肥仔2007-11-29 19:38發表的“”
海狗係名人 黎 ga!!!

如果唔係點做你"c苦"呀........

肥仔 2007-11-29 19:51
引用第46樓海狗2007-11-29 19:50發表的“”

仲好講喎 , 又唔教我釣魚~~

sang 2007-11-29 20:02
引用第46樓海狗2007-11-29 19:50發表的“”

死淨把口.

海狗 2007-11-29 20:20
引用第47樓肥仔2007-11-29 19:51發表的“”

仲好講喎 , 又唔教我釣魚~~

你唔好玩我啦.......

查看完整版本: [-- 1125釣後感(巳加相) --] [-- top --]