查看完整版本: [-- 提升標準 --]

-> 2007-第一屆樂釣盃 -> 提升標準 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

iku 2007-10-13 21:54

提升標準

1魚兄,強烈希望可唔可以張標準提升到25CM並控制計分條數,例如最多每個魚種5條。

從而借尼個機會希望各會員以後張較小的魚穫放生(如果連在抱卵,或在繁殖季節的魚穫放生,就真係功德無量啦,試想一條大魚可生產成千上萬的小魚),並放棄濫殺行為。

如果Budget許可,可否每年舉行一次放生行動(如在休魚期,因魚民被禁止捕魚,相信所放魚苗有較大的存活機會),但時間,地點及魚種一定要經細心研究,以免對生熊造成負面的影響,從而導致好心造壞事。雖然心知各釣手在釣魚活動上付出了難以估計的金錢,但大海從未有因此而得到益處,希望借此等活動對大海作出回饋。

多謝各位

小小強 2007-10-13 22:08
強烈支持釣後放

成日見到許多慘不忍暏的釣獲貼通通都全部大大小小都攞返屋企,一佰幾拾條都係咁攞

無錯閣下的釣技相當不錯....但係食唔晒攞黎晒咸魚,不如放佢地一條生路,大家為生態作出小小貢獻吧

奇一 2007-10-13 22:20
支持當天沒過斤的全部放生..........樹立比賽的一种新模式...........

蒜子 2007-10-13 22:21
支持啊

尾長 2007-10-13 22:46
引用第2樓奇一2007-10-13 22:20發表的“”
支持當天沒過斤的全部放生..........樹立比賽的一种新模式...........

提升標準

高比 2007-10-13 22:51
章程內文已說明,不合資格的魚獲必須放生.立魚類內叉25cm以上做標問題不大,放生的事可以研究.

多謝iku兄的建議,這次比賽會盡力做好安全和環保的工作.再次感謝!

肥仔 2007-10-13 22:52
好好好!!!
好耐冇見過咁正 ge 貼 la
終於有人出黎講野 la , 睇見平時 d 貼連手板立仔都貼出黎晒命 , 真係冇陰公

iku 2007-10-13 23:03
引用第6樓肥仔2007-10-13 22:52發表的“”
好好好!!!
終於有人出黎講野 la , 睇見平時 d 貼連手板立仔都貼出黎晒命 , 真係冇陰公

其實我每次見到尼D貼(成地手板,樹葉立仔)都想插佢 ,不過又唔想咁得罪人。

小堡 2007-10-13 23:04
原來有敢多人同我一樣想法........但又唔想撩起火頭而一直吞聲忍氣

車人 2007-10-13 23:15
引用第8樓小堡2007-10-13 23:04發表的“”
原來有敢多人同我一樣想法........但又唔想撩起火頭而一直吞聲忍氣

大家咁話

車人 2007-10-13 23:19
引用第6樓肥仔2007-10-13 22:52發表的“”
好好好!!!

佢自己仲以為好叻

石頭 2007-10-13 23:40

龟先人 2007-10-13 23:48
章程早已規定了,又發一個帖

iku 2007-10-13 23:56
哥哥,之前見到係20cm架。

1魚 2007-10-14 00:00
比賽無問題,支持提高漂準,樹立良好榜樣
至於放生魚苗,相信要政府單位的力量介入才有用.....我們釣友能做到真的很有限

鯛魚殺手 2007-10-14 00:00

龟先人 2007-10-14 00:15
支持將標準提升到50cm

iku 2007-10-14 00:16
唔好意思,1魚兄,麻煩晒你!如果因此帶來不便,請見原諒!

高比 2007-10-14 00:33
引用第16樓龟先人2007-10-14 00:15發表的“”
支持將標準提升到50cm

章程的修改時間上的可以令一些釣友誤會,造成的不便小弟深表歉意.

但總的原則不變,支持放生小魚和環保作賽.

50cm的話~~ 又日水......邊個可以上到秤小弟私人再補送獎品!

1魚 2007-10-14 00:34
50CM恐怕變成白果團

高比 2007-10-14 00:36
引用第19樓1魚2007-10-14 00:34發表的“”
白果團

11月底話唔埋,年年白先生都早到!嘿嘿~~我就好有信心!,不過係50cm除二!

ckip 2007-10-14 00:44

傑仔 2007-10-14 07:37
乜唔係一早就係話內叉25cm up先當係參賽魚獲..其他一律放生的嗎???

細偉 2007-10-14 07:53
放呀!!!!!!!!!!!!

查看完整版本: [-- 提升標準 --] [-- top --]