查看完整版本: [-- 1125當天帶備參考 --]

-> 2007-第一屆樂釣盃 -> 1125當天帶備參考 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2007-10-08 20:12

1125當天帶備參考

請清點一下您當天所帶備的東西,是否如下

18呎主竿 (號數隨自己喜歡)   18呎備用竿 (號數隨自己喜歡)

後備竹頭   快乾膠   主絞   備用絞   撈網   釣餌   竿袋

誘餌袋   餌枃   餌枃失手繩   餌鏟   取水袋

止血鉗   子線(絲腳)   浮標(含夜光浮標)   螢光棒   子線夾

小剪刀   魚刀 手機(注意是否電量充足)   防水電話套

釣組小配件【咬鉛.太空豆.檔珠.棉線結.卡拉棒.轉環(擰圈)】

魚鈎   魚扣或養魚籠   太陽帽   太陽眼鏡   防晒油

救生衣   雨衣   釘鞋   備用內衣   釣魚手套   冰箱  

飲用水   少許乾糧   止血用藥物少許   頭燈或電筒(建議都帶備並檢查電量,因一定要用)

防蚊貼或防蚊液   身份證   回鄉證   錢   廁紙   筆   記事簿

毛巾(解魚用)  

(想到再增加)

小堡 2007-10-08 20:27
要帶過魚僮

last 2007-10-08 21:10
唔記得寫要帶漁絲呀!

見血方休 2007-10-08 21:24
帶定3kg夾铅

1魚 2007-10-08 21:25
引用第2樓last2007-10-08 21:10發表的“”
唔記得寫要帶漁絲呀!

有~子線(絲腳)

奇一 2007-10-08 21:25
最主要的.......生扣或魚籠...否則當冰鮮魚..........令人會出現怀疑的冠軍...........

1魚 2007-10-08 21:27
引用第3樓見血方休2007-10-08 21:24發表的“”
帶定3kg夾铅

我把釣組配件包在內~都多謝一下吧!

sang 2007-10-08 21:51
引用第1樓小堡2007-10-08 20:27發表的“”
要帶過魚僮

海狗

車人 2007-10-08 22:30
救生繩....

jc 2007-10-08 22:33
引用第7樓sang2007-10-08 21:51發表的“”

海狗

千萬不要抽到我同佢一船;唔係就

sang 2007-10-08 23:04
引用第9樓jc2007-10-08 22:33發表的“”

祝你好運

奇一 2007-10-08 23:08
上次你都唔想同佢一船....可惜.....

祝你今年好暈咯.......

海狗 2007-10-09 00:36
引用第9樓jc2007-10-08 22:33發表的“”

黑鯛之天敵 2007-10-09 03:12
海狗........

亞旦 2007-10-09 09:28

高比 2007-10-09 10:44
保鮮密實袋兩個

一個用來放電話.另一個用來放錢及證件.

建議大家出磯只帶足夠用的錢及證件,銀包就不要帶了.銀包裡面的片等什麼都用不著的

另外一個較大的膠袋,用來走時包合垃圾的.

iku 2007-10-14 22:37
喂,高比,一魚,唔知到時大會會唔會用Walkie,如果係的話,會用咩頻道方便大家聯絡啊。

1魚 2007-10-14 22:38
引用第16樓iku2007-10-14 22:37發表的“”
喂,高比,一魚,唔知到時大會會唔會用Walkie,如果係的話,會用咩頻道方便大家聯絡啊。

會用~到時會決定吧

海狗 2007-10-14 22:38
引用第16樓iku2007-10-14 22:37發表的“”

高比 2007-10-14 22:46
引用第18樓海狗2007-10-14 22:38發表的“”

仲可以偷聽邊到有魚中...哈哈~~

海狗 2007-10-14 22:46
引用第19樓高比2007-10-14 22:46發表的“”

仲可以偷聽邊到有魚中...哈哈~~

高比 2007-10-14 23:06
比賽前一星期會公佈頻...唔好話人知呀....唔係個個都走晒來我地比唔到賽嗱~~

iku 2007-10-14 23:17
好好

1魚 2007-10-16 19:06
引用第21樓高比2007-10-14 23:06發表的“”
比賽前一星期會公佈頻...唔好話人知呀....唔係個個都走晒來我地比唔到賽嗱~~

我澳門有兩部,不過唔係我既,但係可以借來用,係咪應該都可以用得.....?

iku 2007-10-16 19:15
如果係409機就得!

釣武者 2007-10-19 01:21
落船前一定要看鱼袋'竿袋ノ同船倉等ノ1魚叔這樣就萬毛1失‧(嚴禁作幣‧一世食蕉)

高比 2007-10-19 11:06
引用第23樓1魚2007-10-16 19:06發表的“”

我澳門有兩部,不過唔係我既,但係可以借來用,係咪應該都可以用得.....?

漁網這邊八九成人都有,最少超過廿部機,有幾個相熟的比賽前話會買埋!

有人仲特意買左新救生衣同防水衣為左比賽時靚仔D先....哈哈\

查看完整版本: [-- 1125當天帶備參考 --] [-- top --]