查看完整版本: [-- [我的釣魚日誌] --]

-> 海 磯 釣 訊 -> [我的釣魚日誌] [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 8 total )

宮本 2005-08-05 23:53

[我的釣魚日誌]

hi~大家好
第一次來這個釣魚網做成員
看了很多喜歡釣魚的人po的文章
自己也post一下近期的釣況先

以下是新的索引方便大家 以后就不會看到眼花花了
--------------------------------------------------------------------------------

泥水中尋貴寶 10月01日

第32頁 解咒 ~ 還我中華鱘!!!

第27頁 西區秘密釣點

第26頁 巨物!!! 大雞......泡 ~"~...

第24頁 移動的礁石...

第22頁 獨行遇上三刀...

第17頁 夏侯赤立

第15頁 疾風中的將軍圍

第13頁 魔鬼大蝦...小孩制霸

第12頁 煙花的預感-名弓被割 后篇

第11頁 煙花的預感-名弓被割 前篇

第九頁 報仇之夜--龍弓力戰黃立鯧

第八頁 虎圍...苦圍

第五頁 激戰細鱗

第四頁 紅鮪快要吞掉旅遊塔了

第三頁 雷聲雨聲...螃蟹聲

第二頁 仲夏夜的紅樹灣

第一頁 新丁試打釣魚網

6-10 橫琴新塘
自己釣的2.x斤盲鬼

對面個大叔中的當日最大尾 8.x斤 星鱸

......待續

筏仔 2005-08-05 23:55
睇唔到.......

1魚 2005-08-06 00:02
ok喇!

宮本 2005-08-06 00:14
updata得幾快喎 3q 1魚大大幫傳
本來呢篇想聽日打的...

6-18 橫琴168
部份釣果

7.x斤的星鱸...唔小心比佢圈住左邊個水管...

... ...待續

赤鬼 2005-08-06 00:33
睇唔到相喎......佬友!

1魚 2005-08-06 00:49
測試過喇,您個相片位址唔對呀!睇一吓!

http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=1753&page=e

1魚 2005-08-06 01:05
宫本....發現左您應該要將您原本想post上黎的那個網址,先在您電腦內打開佢,之後就會出現一個網頁,包括中間會出現您相簿的圖片,而您要再在該相片上面按>>>右鍵>>>內容>>>出現對話方塊的那個網址,才是可以連接上我們論壇的真實位址,請再試試看....

犬齒鮪 2005-08-08 10:09
宮本兄,good catch oooooo~~~

四眼妹 2005-08-08 14:12
但是看不到你的樣子哦

jackie 2005-08-08 20:51
唔系每个人都喜欢亮相架~~

筏仔 2005-08-09 22:53
幾好收獲
個條鱸圈住個水管又點........
你都起到佢......

宮本 2005-08-10 22:32
下面是引用筏仔於2005-08-09 22:53發表的:
幾好收獲
個條鱸圈住個水管又點........
你都起到佢......

你都睇得幾細心喎
條魚圈住左...我朋友本來想放棄唔要; 因為95%以上都會斷線收場
不過比我搞左一陣 放長一點絲 想靠風力解左佢
點知比我發現條魚仲去緊絲 我就叫佢快點下水去解圈啦
佢仔仔見到都幫手叫埋一份 ...我再加一句"柸線去到底啦!!!....仲唔快D"
佢先落水游過去解圈后 收番條沒咩反抗力的星盧返來 ^O^

1魚 2005-08-10 22:39
哈~咁都得ar!

宮本 2005-08-10 23:02
下面是引用1魚於2005-08-10 22:39發表的:
哈~咁都得ar!

講起要落水先攞到魚上水的話
不得不提到教我釣魚的同學

佢在7~8年前釣到條2X斤的海盧
當時都系落水用衫包住魚先上到水咋

1魚 2005-08-10 23:07
宮本~您張相又唔對位址

....發現左您應該要將您原本想post上黎的那個網址,先在您電腦內打開佢,之後就會出現一個網頁,包括中間會出現您相簿的圖片,而您要再在該相片上面按>>>右鍵>>>內容>>>出現對話方塊的那個網址,才是可以連接上我們論壇的真實位址,請再試試看....

宮本 2005-08-10 23:09
在試緊 唔該 ^O^

宮本 2005-08-11 00:00
7-3 紅樹灣 夜水

夜景一流 得閒可以嘗下月 正!!!

可愛的小立魚

早上7點半的戰果...8條 9點走時 10條 嘿嘿 全隊人最多數量

1魚 2005-08-11 00:09
ok晒囉!

磯民 2005-08-11 01:06
宮本兄:啲相我原全睇唔到...
      是我個電腦有問題??

筏仔 2005-08-11 05:03
游過去解圈后..........
你地到底係去游水定釣魚

筏仔 2005-08-11 05:04
條鱸好大
不過好'帽'

barry 2005-08-11 09:10
哗!!红树湾又有鱼钓了!!心痒~~筏子兄你是珠海人吗?

1魚 2005-08-11 10:11
下面是引用磯民於2005-08-11 01:06發表的:
宮本兄:啲相我原全睇唔到...
      是我個電腦有問題??

他的相是從外面網站接入來的,有時速度慢時會打開得慢一些,但一定會睇到喇~~您部電腦冇問題呀!

1魚 2005-08-11 10:12
下面是引用barry於2005-08-11 09:10發表的:
哗!!红树湾又有鱼钓了!!心痒~~筏子兄你是珠海人吗?

傳相個係宮本呀~笩仔而家人在英國

肥仔 2005-08-13 22:31
第一貼同埋有黃圈那兩條都係青鱸 , 唔係星鱸~

宮本 2005-08-14 13:27
下面是引用肥仔於2005-08-13 22:31發表的:
第一貼同埋有黃圈那兩條都係青鱸 , 唔係星鱸~

...嗯 好多人都有不同的講法
不過都系大魚一條啦 ^o^

7-10 紅樹灣 夜釣
今天帶著女朋友一起去看夜景...所以機動力大減
加上成晚都有失雲雨 =.= ...唉
全晚6~10魚訊...4條上水 有3次被蟹甩掉 >"<

不過天光一下 一輪狂咬
密密的魚訊 終於可以消一下悶氣
今次魚穫其中一最大的一條大盲鬼 去絲打杆的聲音真是令我認不住來個狠狠的揚杆

之后 女朋友也醒來玩釣小螃蟹 @.@"

宮本 2005-08-14 13:45
嘿嘿~ 今晚又約左兩三個朋友去紅樹灣夜釣
希望有好收穫返來啦

阿叉 2005-08-14 21:34
利害...高手

宮本 2005-08-27 23:29
8-15的釣果待續

上回講到8-1日
...一位好久沒同佢釣魚(教我釣魚的中學同學)
本來約左7:30過關跟人去紅樹灣的順風車
...點知佢遲大到 @.@" 足足等左佢成個鐘
最后改為去168...點知過到橫琴關時佢仲大呼 "我沒帶証呀!!! "
當場比佢激暈 @.@"

后來佢成11點半先開到竹
不過佢用輕釣組遠投到塘中心打底釣 都有不錯的收獲...仲比佢約到史前的絲立跟黑沙立
... ...由於分頭行動 又急住走 忘了幫佢拍 = ="

以下是我自己的釣果

光頭死神 2005-08-27 23:40
wa ~~ 乜 168 咁多立魚釣 ga ~~

宮本 2005-08-27 23:41
8-7 紅樹灣

...唔知點解 特別鐘意去戈度釣魚
今日又去釣下魚

收獲平平 ...不過有條斤頭紅鮋都可以過下引
上水先知剛剛好鉤到上唇 ^^~

最搞笑的係...中途加插一場百鬼夜行的動物版
廿羊日跑

1魚 2005-08-28 13:02
睇唔睇到條紅鮋d牙幾尖~人工飼養的魚,牙齒都會比野生的長得尖銳,尤其是立魚

宮本 2005-09-02 15:55
8-14 紅樹灣

今天朋友阿旦又釣魚引起
我地就約好夜釣... 結果我由於身體不適 釣左一陣沒咩魚訊就休息 (三天后盲腸炎做手術住左一個星期醫院 = =)
... 不過佢就好似生日咁 釣到爆晒箱 3x條

友人甲的古怪七彩中非 @.@"

阿旦的大冰箱..."你都好爆吓喎"

宮本 2005-09-02 16:15
8-28 北閘

病好左又忍唔住手 跟隊長去一下北閘 順手做下有限度的運動
由拱北關口到釣場大約一少時車程 在京珠高速入口右轉再行一陣爛泥路就到
一到步場主就話近排沒咩立魚釣... 不過有4~5斤鮫魚釣... 但一定要用魚仔先釣到 @.@" (所以收30一人)
...總評
魚訊---1/hrs
魚種---立魚, 釘公, 冧哥, 馬友, 海鱸
拉力---1/10

好鬼黃腳的黃腳立!!!

收穫一般...不過有兩條馬友可以食下都好 ^^ yameyame

收工走人 等中秋后再來探一下軍情先 ^^

宮本 2005-09-05 01:28
9-1 紅樹灣-夜

放假的尾聲 沒去什麼地方旅行就一于再去釣魚啦
連好有人陪去釣夜水 兩個人又去左紅記釣魚了

今晚本來吹東南風 在決定好釣點后 又改吹了大東風...
東西放好了就不想再換位的情況下 就開始一支浮波生蝦 一支笩杆直感死蝦釣了好久...都沒咩魚訊
不過在半夜時...用浮波投到好開都沒咩魚咬...之后就拉回來三尺遠的位置放了一陣
都見它沒咩動靜; 就去睇下支笩杆仔啦...點知回頭一看 水面什麼東西都沒了
...慢慢拉起支杆...^^ 有魚訊了 一抽 絲即向左大力拉住...本來想用8字帶住條魚
點知 = = 帶到佢去右邊時佢又發力跳出水面同向外一下洗鰓... 整條魚絲都拉得緊緊之下
啪的一聲...斷左...仲連釣組一起回彈到我身上...好彩沒打中面 = = 不過都幾痛
唉... = =+
...成晚釣得三條魚 1x黃腳立 1x紅由 1x塘虱

天光后一換左位就好以上身一樣
兩個半鐘內 有1x多口魚訊 釣左7條上水
其中笩杆仔的釣組中最多魚...but 也走了幾條盲鬼...可能3號絲腳對負盲鬼有點吃力吧 = =

唔知大家用咩釣組釣盲鬼得食一點?

第一口中的是笩-塘虱 @.@"

第二口中的是浮波-生蝦

第三口就是立魚...全日10條魚上水 ^^ 可以交差

磯民 2005-09-05 01:38
點解咸水會有塘虱....??

1魚 2005-09-05 01:50
呢幅相好有創意~
坐在艇前面的哥哥們辛辛苦苦地去花錢,後面撐艇的伯伯辛辛苦苦地去賺錢!

磯民 2005-09-05 02:21
釣魚真的很辛苦...金錢不用說...精神和體力才最多

kk 2005-09-06 10:43
宮本哥.釣魚是不計金錢的.不過你的圖都好正.有齊我地一添人.你知我是誰嗎?

kk 2005-09-11 21:20

1魚 2005-09-11 21:24
下面是引用kk於2005-09-06 10:43發表的:
宮本哥.釣魚是不計金錢的.不過你的圖都好正.有齊我地一添人.你知我是誰嗎?

唔係吓~點樣猜呀???比d貼士先得唔得呀??

kk 2005-09-11 21:24

1魚 2005-09-11 21:25
個網址唔對呀~kk.......

kk 2005-09-16 00:30

1魚 2005-09-16 00:44
下面是引用kk於2005-09-16 00:30發表的:

都係唔明您咩意思呀kk大人!!

kk 2005-09-16 11:33

宮本 2005-10-11 12:48
10月10日夜水

一去到紅樹灣就聽到朋友中左一條紅魚
我仲以為係紅鮋 睇完先知原來唔系

(^^ 有新魚種落左喎) 就走去同老闆問下放左咩魚先
佢話早上放左 紅魚同.章紅.仲有細鱗

咁就嗱嗱聲開左杆釣左一陣
中左一口細鱗 ^^ 第一次釣到呢種魚

入黑后30分中內 魚大開口
附近的人都有中魚 ...一陣間就左邊大叫攞魚; 一陣又叫 吖~入左庄
跟住特然有一群魚雷在中浪的水面上畫過了一條條強而有力的水波

然后我追蹤佢地去到一個比較少釣友到的地方
由於第一次見呢種魚 事前又沒咩準備 什麼餌都試下它食唔食啦
~"~ 結果中左一口...
浮波被魚雷擊中 向左邊猛力一閃
去絲 ^o^ 我諗住忍一后先揪杆
點知放右口 ~"~ 收回來看才知道原來系浮波花左
跟住換假餌再試 未有動靜了...

只好回去釣紅魚了

再到天亮后有三隻白鵝飛左落水面
跟住好似把章紅赫到...成群好似F1起步咁衝到閘頭
成班釣魚佬都目定口呆(包括我#.#) 有人仲好似中左魚
佢一拉~響絞...跟住見佢用手想足住絞上面的主線...唔比佢入庄
點知拉力一到 手跟絲的磿擦力下 撐唔住斷左主線 (兩秒間的事)

健尼 2005-10-11 13:32
好似好正~
攪到我都想去夜釣~

dacky 2005-10-18 20:51
嘩................ 你都去得好密喎....... ^^

宮本 2005-10-18 23:29
下面是引用dacky於2005-10-18 20:51發表的:
嘩................ 你都去得好密喎....... ^^

被發現了 @.@"
鬼叫我得閒釣魚的時間有限
加上戈個釣場又幾正 可惜最近多左好多木樁 = =

查看完整版本: [-- [我的釣魚日誌] --] [-- top --]