查看完整版本: [-- 法国靓女斩件变拼盘 食葡菜有古讲 --]

-> 澳門有什麼好玩 ! -> 法国靓女斩件变拼盘 食葡菜有古讲 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jackie 2006-10-18 16:58

法国靓女斩件变拼盘 食葡菜有古讲

濠江美食:法国靓女斩件变拼盘 食葡菜有古讲

香港人去澳门最钟意食葡国菜,不过我好记得有个地道澳门人同我讲过:“ 澳门,出名 葡国餐厅多数都名过于实。”所以一系唔介绍,要推介就不如拣间名不经传 。“家乐舍”老板娘本身系葡国人,做 系正宗葡国家乡菜,特色多士点解叫法国靓女?法国靓女斩件又点解会变成厨师拼盘?想知就边食边听老板娘讲古喇。

朋友鼓励开餐厅

■老板娘Manuela

澳门通街葡国菜馆,“家乐舍”有乜特别先?其实睇店名已略知一二,老板娘Manuela话:“我家乡 葡萄牙北部,餐厅做 菜式,多数系我外婆同妈妈做开 家常菜,我希望客人 呢度食 ,感觉就好似 屋企开饭,而唔系去餐厅食饭。澳门大部份葡国菜馆都地道化晒,迁就晒香港同澳门人口味,并唔系正宗葡国菜。”采访当天,Manuela有唔少朋友在场,其中一位朋友曾小姐话:“以前Manuela成日亲自下厨,请我 去佢屋企食饭,所以我 鼓励佢开间餐厅, 家终于梦想实现,可以将咁有家乡风味 葡国菜同大家分享。”

菜式一定要热食
讲 咁耐,究竟葡萄牙北部家乡菜食乜 呢?Manuela话:“葡萄牙北部乡村位于山谷位置,唔近海,所以当地人就食大地提供 资源,蔬菜、豆类同猪肉都系主要食材。”除食材外,食家乡葡国菜记得留意温度,乜菜式都好,一摊冻就唔好食,“因为山谷地方比较冻,所以菜式一定要热食先好味。”就 佢催速之下,我边将热辣辣大大件 特色多士吞落肚,边听佢讲每道菜 起源故事,呢餐个胃运动唔少之余,知识都增进唔少呀。

1.特色多士$75

Manuela讲古:“以前好多葡萄牙人过法国打工,同法国人生出 下一代混血儿好靓女。某次有班葡国人 酒吧讲起混血靓女,大厨突然话:‘我介绍个法国靓女你 识。’转个头就 呢个特色多士出 ,自此呢种多士就叫‘Francesinha’,葡文解‘法国靓女’。” 包夹住葡国肠同牛肉,面层铺芝士,配用啤酒同海鲜调校 酱汁食,少少辣好香口。

2.厨师拼盘$45

Manuela讲古:“‘法国靓女’好受葡国人欢迎,不过份量实在太大,后来有人用相同材料,但减少份量,就演变成呢个拼盘 。” 包切成一小件,上面依然铺番层芝士,而原本放 包入面 馅料亦切开细细件,食得更方便。

3.猪肚三角豆$75

Manuela讲古:“18世纪法国人侵略葡萄牙,抢晒我 食物,后来英国人帮我 赶走侵略者。我 想煮餐好 答谢英军,但食物被人抢晒,惟有用剩番落 猪内脏,同 豆煮埋一齐,答谢战友。”澳门一般葡国餐厅会用牛肚,但最正宗做法应该用猪肚煮三角豆,食落少甜,猪肚非常香口。

4.薯丝马介休$75

Manuela讲古:“住山谷,离海好远,好难食到新鲜鱼,所以腌过 马介休就系我 经常食 鱼,唔少葡国菜式都用马介休 !”马介休同薯仔切丝,加洋 、香草一齐炒,香味四溢,薯仔炒至 身反而更惹味。

5.鸡蛋布甸每件$25

Manuela讲古:“以前旧式葡萄牙家庭,朝早会做定呢个鸡蛋布甸,到 夜晚一家人分 食,好温馨 。”有如一贯欧洲式甜品,甜味好重口感好滑,嗜甜女生咪错过。

6.炭烧葡肠$30

Manuela讲古:“以前 乡村,我 冬天前会做定多 香肠,然后挂上天花板,备用过冬。”上碟,碟底有沾过火酒 棉花,挞火,烧至香脆就可以食喇,不过唔好烧太耐,好易烧 。

食客有Say

Selenge:“我老公系葡萄牙人,住 澳门4年,呢间系我试过最好食 。”

Anthony:“我系葡国人,呢度 菜式好有Homemade感觉。”

Tuya:“我系蒙古人,经常食葡国菜,觉得Manuela做 菜好健康。”

搵食攻略
家乐舍(853-753477)
地址:澳门皇朝广场罗马街 基花园第三座地下AE铺
营业时间:11:00am-3:00pm,5:30pm-11:00pm
座位:56个
交通:码头乘的士约$17
人均消费:$80-$100
最好卖:忌廉马介休

海狗 2006-10-19 00:53

lan 2006-10-19 17:16

犬齒鮪 2006-10-20 12:43
西餐~~

魔鬼釣手 2006-11-05 22:55
聽日去試下先~

查看完整版本: [-- 法国靓女斩件变拼盘 食葡菜有古讲 --] [-- top --]