查看完整版本: [-- 我終於搵到野做啦 --]

-> 數 碼 科 技 -> 我終於搵到野做啦 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

tony 2006-08-15 13:35

我終於搵到野做啦

我想想下咁多位,咩叫 RAM,ROM,CPU等等所以電腦ge野呀,我關於電腦ge野全部都想知,因為我搵到份賣電腦ge工做呀~~thx大家

tony 2006-10-23 20:33
係幸運x哥到嫁,大家多d幫襯啦

小龍 2006-10-23 21:03
買多d書睇~~~會有用~~

tony 2006-10-23 21:29
引用第2樓小龍2006-10-23 21:03發表的“”
買多d書睇~~~會有用~~

有冇d咩書可以推介下

小龍 2006-10-23 21:51
唔知點講好~~~如果唔係好熟電腦ge話買d介紹類哥d
~~~~~~~~~如果有一般認識ge話,就買d高階ge
做你尼行~~~~多d上網睇硬件
對一般軟件都要有一定認識
(小弟不才~~~~~~ )

tony 2006-10-23 22:01
好的,thx你

健尼 2006-10-24 00:53
如果電腦ge野睇書學到係新ge~
介紹d書畀你la~
香港書....電腦廣場...$16
大陸書....微型計算機....$8

健尼 2006-10-24 00:55
引用第0樓tony2006-08-15 13:35發表的“我終於搵到野做啦”
我想想下咁多位,咩叫 RAM,ROM,CPU等等所以電腦ge野呀,我關於電腦ge野全部都想知,因為我搵到份賣電腦ge工做呀~~thx大家

喂喂~ 邊間呀???買野有冇平呀???

小小強 2006-10-24 00:56
賣電腦買魚具

恭喜晒 .......但我係電腦白痴,真係幫你唔到

李好姨 2006-10-24 02:09
唯讀記憶體<ROM>
唯讀記憶體在出廠時,就已經將資料中讀取資料,而無法寫入新的資料.如BIOS在出廠時就已經燒錄在裡面,不會隨著電源的關閉而消失,就是一種最典型的ROM(Read-Only Memory)

隨機存取記憶體<RAM>
在CPU的快速運作過程中,需要這種記憶體作為暫時存放程度,指令或資料的地方,以提昇電腦整體的效能,一旦電腦不再供電,儲存在RAM 內的所有資料就會消失,直待下次開機時,必須再重新輸入資料.    RAM(Random Access Memory)

中央處理器<CPU>
CPU是Central Processing Unit的縮寫,它是電腦系統當中主要的元素,所以又稱電腦的心臟.CPU主要用來做算術,邏輯運算,解釋每個指令的意義,並可能包含了儲存〔最近常用〕資料的快取記憶體,中央處理單元同時也控制電腦系統中大部份的元件.通常在個人電腦當中CPU是一個超大型積體電路,而迷你級以上的電腦系統,CPU可能是一塊包含許多元件的電路板,甚至由許多電路板組合而成.一套電腦系統通常使用一個CPU,但是伺服器電腦或是較大型的電腦,則可能由多個CPU同時工作.

希望可以略略解釋到你,這資料未必準確,因是前2年所讀過的資料

車人 2006-10-24 02:23

李好姨 2006-10-24 09:52

攪兩攪 2006-10-24 09:59

lan 2006-10-24 10:46

李好姨 2006-10-24 12:28
其實d資料都唔知正唔正確,希望無講錯

魔鬼釣手 2006-10-25 11:30
到底係邊間做 je

查看完整版本: [-- 我終於搵到野做啦 --] [-- top --]