提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
vivianlei 離線
級別: VIP會員
發帖: 96
漁樂幣: 385 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
75樓  發表於: 2010-01-23   
回 60樓(但求一敗) 的帖子
其实都吾可以怪点船佬的,因为铜鼓的船佬都吾钟意钓鱼、吾识得钓鱼的,《只有少部分的船佬会钓鱼》,每次他的客系一个地方钓到鱼,接住他更是同其他客讲边度边度有鱼钓,但他都吾知鱼系会游走的,流水同天气都系好重要的,加上船佬系吾识得睇位的,客人话去边就他就执你们边度啦!
有时钓鱼都有耐性的,慢慢等下可能大鱼就会来啦!
其实有好多客就算吾系坐我们的船都会打电话来问:有没鱼钓或系天气情况的!一般我们的如实讲你们听的,天气吾好或没咩鱼钓就算你们来到钓吾到鱼都吾系太好啦,甘远来到怎可以一无所获呢?
大舊飯 離線
級別: 資深會員
發帖: 1231
漁樂幣: 22656 元
76樓  發表於: 2010-01-23   
引用第  12  樓  黑仔華  於  2010-01-22 15:32   發表的  :
個別船佬唔願執位,食幾家茶禮,船細馬力細.     

我重參有次到達铜鼓,船佬來電話壞船還說對不起,其後才知早一日車大陸有錢人去釣夜水,真無職業道德.
釣魚真是很辛苦亞.
77樓  發表於: 2010-01-23   
引用第 57 樓 不是日本人 於 2010-01-22 20:46 發表的 :
去得山咀出多数釣2日以上架la~~一係去上川島釣沙堤個辺、一係去下島、去下川就呉会係铜鼓出、釣2日以上沙堤個辺都呉会係铜鼓出!、呉係話所有铜鼓艇老都有問題、係一半、呉係、応該係話大部分都有服務問題、少部分害群之馬重一日食2~3家茶礼、一半数以上執多ge次位就話要加銭兼面黒、大家知呉知点解d艇老最鐘意車去上川頭特別話比d新仔知上川頭多魚釣、因為上川頭最近最慳油重付近有個馬頭仔上面有間木屋、好多艇老車完d客上石就会去間木屋到飲茶吹水、、所以叫執位成半個鐘先來。 3年前上川頭的確好多魚釣、不過魚越来越少釣客就不再那麼嵐狂、艇老要改善的話、可以学下人地加個氷箱幫d客打定d氷、比多20蚊、99%釣魚老都願意、下次都約返你、又可以学下人地下川阿勇、師父仔、一早幫d客開好粉搬痲落艇、、、、、、、、、、            

好多谢你宝贵的意见,我们会尽量做到最好的!如果系需要冰的,可以提前讲声我们听,我们会尽量帮你搞掂的。另外虾粉方面我们可以提早帮你拿出来解冻的,帮你拿到船去都无问题,不过我们暂时未有办法同你们开好粉,因为吾够人手捞仔出佐船就只有我自己系度啦!我又吾多识,讲声吾好意思先!!哩方面我们已经系度跟进紧啦!
78樓  發表於: 2010-01-23   
回 76樓(大舊飯) 的帖子
哈哈,只系个别者,如果系我们自己的话就吾会出哩种情况,就算真是坏佐船,我们都会帮你安排其他的船比你出的。
79樓  發表於: 2010-01-23   
回 59樓(高比) 的帖子
我本人都知铜鼓真系好多点甘样的船佬,哎、、、真系比他们破坏整个铜鼓船佬们的形像啊!搞到我都吾好意思再讲落去啦!
活活 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 9384
漁樂幣: 41778559 元
80樓  發表於: 2010-01-23   
引用第  68  樓  藍玫瑰  於  2010-01-23 08:20   發表的  :

好野,錦又差唔多齊腳啦...

加埋我就齊腳.
精神病院中醫大夫
離線

發帖: 10863
漁樂幣: 26668899 元
貢獻值: 500 點
娛樂金幣: 500 元
81樓  發表於: 2010-01-23   
引用第 80 樓 活活 於 2010-01-23 15:41 發表的 :

加埋我就齊腳.

錦最後就等郎郎團長定日子啦....跟住去見"高初戀"............呀唔係,釣魚至真

82樓  發表於: 2010-01-23   
补充下先!昨晚我接到一位钓友的来电,原来好多朋友都仲未知我们的新店开系边度来的!真系吾好意思啦!我没讲清楚!
地址:来铜鼓方向右手边,铁船餐厅停车大概过50米左右,就会见到《新海岛餐厅欢迎你》哩个招牌的右下角就有我们店的招牌:(铜 鼓 渔 具)哩四个大字啦!我们的店就系码头边来!好方便大家上落船!见有停车位就可以停车啦!
釣魚郎 離線

發帖: 11606
漁樂幣: 21209904 元
83樓  發表於: 2010-01-23   
引用第  81  樓  藍玫瑰  於  2010-01-23 15:46   發表的  :

錦最後就等郎郎團長定日子啦....跟住去見"高初戀"............呀唔係,釣魚至真

咁就一於郎活高玟

活活 離線

84樓  發表於: 2010-01-23   
Re:回 59樓(高比) 的帖子
引用第  79  樓  vivianlei  於  2010-01-23 15:32   發表的 回 59樓(高比) 的帖子 :
我本人都知铜鼓真系好多点甘样的船佬,哎、、、真系比他们破坏整个铜鼓船佬们的形像啊!搞到我都吾好意思再讲落去啦!

樹大有枯枝, 呢個情況度度都有ga啦. 不過其實想一下, 無左果d唔負責任既船佬又點會特顯到其他肯負責任而又好服務既船家同鋪頭wor. 呢d就系商機啦, 如果阿vivian同撈仔真系想用心及長遠咁做好生意既話. 你發呢張帖就系向成功邁進既第一步. 至於第二, 三, 四步....就要靠你地自己貫徹實行. 我活大夫又口痕亂講一下先:

1. 代入釣魚佬既角度心態去睇最希望得到既服務. 例如: 方便 (試問邊個想長途跋涉帶一大堆誘餌上上落落, 開粉, 買補給?)
2. 分析同評估銅鼓現時大部份船家提供既服務水準 - 優點及缺點.
3. 同時了解自己能力範圍可以提供到既服務(唔得就唔好勉強已免弄巧反拙). 改善現有缺點同時亦提升優點. 要贏人就先要贏自己.
4. 提供獨特及穩定既口碑服務.
5. 最後當然價錢要合理. 釣魚佬都系人, 大部份都知道艇佬辛苦都系要搵食. 但系就唔好搵苯. 老實講, 出得去釣魚就預左用錢ga啦.  

精神病院中醫大夫
高比 離線

發帖: 14416
漁樂幣: 1191032 元
85樓  發表於: 2010-01-23   
Re:Re:回 59樓(高比) 的帖子
引用第  84  樓  活活  於  2010-01-23 16:28   發表的 Re:回 59樓(高比) 的帖子 :

樹大有枯枝, 呢個情況度度都有ga啦. 不過其實想一下, 無左果d唔負責任既船佬又點會特顯到其他肯負責任而又好服務既船家同鋪頭wor. 呢d就系商機啦, 如果阿vivian同撈仔真系想用心及長遠咁做好生意既話. 你發呢張帖就系向成功邁進既第一步. 至於第二, 三, 四步....就要靠你地自己貫徹實行. 我活大夫又口痕亂講一下先:

1. 代入釣魚佬既角度心態去睇最希望得到既服務. 例如: 方便 (試問邊個想長途跋涉帶一大堆誘餌上上落落, 開粉, 買補給?)
2. 分析同評估銅鼓現時大部份船家提供既服務水準 - 優點及缺點.
.......

見到靚女即時由生誘活變成才子活
TW入來我的blog交流下吧!
HK入來我的blog交流下吧!

故事尚未完結!好戲必在後頭!
高比 離線

86樓  發表於: 2010-01-23   
引用第  81  樓  藍玫瑰  於  2010-01-23 15:46   發表的  :

初戀

87樓  發表於: 2010-01-23   
回 84樓(活活) 的帖子
真是好多谢活大夫宝贵的意见,你讲得好有道理,我们一定会接受会改进的,希望吾会令大家失望!但虾粉价格方面一定会比珠海有多少出入啦!因为运费等方面我们可能会比出边的多出佐点,所以贵1.2蚊系好正常的!希望大家能体量!!
活活 離線

88樓  發表於: 2010-01-23   
引用第  86  樓  高比  於  2010-01-23 16:38   發表的  :

初戀

阿皮條高經理肯定系初戀無限Fun啦.
精神病院中醫大夫
高比 離線

89樓  發表於: 2010-01-23   
引用第  88  樓  活活  於  2010-01-23 16:41   發表的  :

阿皮條高經理肯定系初戀無限Fun啦.

戈條粗心大意的道路...戈個濕滑的司機......

描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交