提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
muito 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 2280
漁樂幣: 108442 元
貢獻值: 500 點
娛樂金幣: 500 元
樓主  發表於: 2008-08-28   

中“頭”獎

華僑報──法律資訊站
中“頭”獎
(文章內容以見報日的法例為依據)

NO.472 ── 2008.08.27見報

以下是真人真事。某位同事一天在街上閒逛時,忽然天降異物,雖然沒有受傷,還是嚇煞人的,定過神後,發現擲地有聲的異物,竟然是一袋垃圾。貪一時方便,隨手將物件或垃圾拋出窗外,行為極度自私,無論有心或無意,又或是否有人因此而受傷,擲物者均須負上不同程度的法律責任。

以上述事件為例,有人貪順手從窗戶拋擲垃圾出街,即使沒有擊中途人,擲物者的行為即可構成行政違法,根據《公共地方總規章》,經窗戶或露台拋擲物件或傾倒液體,可被罰款六百元。

同一例子,假如從天而降的垃圾,內藏殘羹菜汁,飛墮時汁液亂濺,弄髒了途人的衣衫,這樣,擲物者的責任便不單只是六百元的行政罰款。受害者的衣服,不論價值高低,都屬於他的財物,權利受到損害時當然有權要求賠償。這時,擲物者須設法將受損衣服返回原狀(例如支付乾洗的費用)或按被損毀衣服的價格賠償。

同樣是高空擲物,最嚴重的情況是造成人命損傷。繼續上述例子,假設垃圾包內藏有玻璃瓶且擊中途人而導致受傷。此時,擲物者除了可能被科處六百元行政罰款以及被追討民事賠償(支付受害人的醫療費用開支、賠償衣服等財物損失)以外,更可能被控過失傷人罪,最高可被判監兩年,或科處最高二百四十日罰金(每日的罰金金額由五十元至一萬元不等,視乎被判刑者的經濟狀況而定)。

貪一時之快,隨手將廢物丟出窗外,除了影響環境衛生之外,更可能對街上行人構成財物損失甚至身體損傷。多數高空擲物的肇事者,在作出行為時都只是抱?僥倖心理,而非存心害人,卻未想到一念之差,可能禍及無辜,到頭來除了須承擔法律責任之外,更會受到良心責備。正所謂,己所不欲,勿施於人,須三思為妙。

註:本文內容主要參閱《刑法典》第142條;第79/85/M號法令第7條、66條;《公共地方總規章》第十二條及《違法行為清單》第二條。
評價一下你瀏覽此帖子的感受

讚一個

好收獲

可憐喲

真攪笑

好犀利

又食蕉

冇意見

又灌水
~~法律知識學得好, 就是一代宗師, 學得唔好, 唔緊要, 可以明哲保身.~~
http://www.fishingmacau.com/bbs/thread.php?fid=114
ymtchris 離線

發帖: 17480
漁樂幣: 36068 元
貢獻值: 510 點
1樓  發表於: 2008-08-28   
我覺得貪一時之快而做出亂擲垃圾(高空擲物)之舉動者,. 雖說無論有心或無意,的確相當缺德. 他們不會理會對途人所作之影響,  更不會在乎甚麼需要付上的法律責任。
重要的是, 澳門整體市民的公民意識距離合格還是相差很遠,很遠(Far  away).  作為澳門的一份子我也覺無面, 因為在舉証上有難度, 很難對此行為作出檢舉.  就算真是發生不幸事情, 你認為他們會勇敢地企出來承認責任嗎?  他們絕對不會.  你認為他們會受良心責備而後悔一生嗎?  我看未必(如果他們知道出事了, 或者有可能)……政府在這方面的教育力度不足, 另外市民貪方便的習慣又根深柢固, 在澳門你可以經常看到看似受過教育的人在隨地亂擲垃圾, 甚至表演給自己子女睇, 這樣就叫做拋垃圾, 父母做了”正確”的事, 孩子們又怎會做不對呀, 莫說是老一輩的.
在今天的澳門不合理, 不合法的事隨處可見, 彼彼佳是.  
你可以看到幾乎所有大廈都有僭建, 都有改建, 嚴重影響大廈本身之結構, 危害往客.  政府雖然有政策去禁止, 但是坐而不見, 冷眼旁觀.  助長市民的膽子.
不如就這樣說吧------政府無心理, 市民便可放心做了………….
在此希望政府嚴厲執法, 一視同仁………..
做好本份, 至力教育, 提高公民意識, 打造美好澳門.

未釣過粗嘢!!!!!!!!
做人要圓滑, 不一定要蠱惑!!!!!!
做人要正直, 說話唔一定要硬直!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
FM 離線
級別: 事務管理

發帖: 11407
漁樂幣: 420009926 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
2樓  發表於: 2008-08-28   

高比 離線

發帖: 14416
漁樂幣: 1191032 元
3樓  發表於: 2008-08-28   
有次我洗完車打完臘,停在合法咪錶車位,樓上唔知做咩成盆水淋落黎....唔止一次....我有無得追佢賠返洗車打臘d錢呢?     
TW入來我的blog交流下吧!
HK入來我的blog交流下吧!

故事尚未完結!好戲必在後頭!
ymtchris 離線

4樓  發表於: 2008-08-28   
引用第3樓高比於2008-08-28 16:45發表的  :
有次我洗完車打完臘,停在合法咪錶車位,樓上唔知做咩成盆水淋落黎....唔止一次....我有無得追佢賠返洗車打臘d錢呢?     

唔係當打完臘, 幫部車沖沖水喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
免費架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
高比 離線

5樓  發表於: 2008-08-28   
引用第4樓ymtchris於2008-08-28 16:52發表的  :

唔係當打完臘, 幫部車沖沖水喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.......

真係火都黎埋!d水仲好污漕!有沙有石仔咁!我望上去時條肥婆眼望望!

sang 離線

發帖: 12201
漁樂幣: 1756827 元
貢獻值: 10 點
6樓  發表於: 2008-08-28   
溢Re:中“頭”獎
引用第4樓ymtchris於2008-08-28 16:52發表的  :

.......

講得好免費架
清空我的評分動態本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄
高比 威望 -10 2008-08-28 太可惡了!扣你十分!!!
隱藏評分記錄
ymtchris 離線

7樓  發表於: 2008-08-28   
引用第5樓高比於2008-08-28 17:07發表的  :

真係火都黎埋!d水仲好污漕!有沙有石仔咁!我望上去時條肥婆眼望望!

污漕水, 唔緊要!
有沙有石, 都唔緊要, 無問題喎!
最頂癮就係條肥婆眼望望.....
唔怪得知你屎都滾啦!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
高比 離線

8樓  發表於: 2008-08-28   
引用第7樓ymtchris於2008-08-28 17:42發表的  :

污漕水, 唔緊要!
有沙有石, 都唔緊要, 無問題喎!
.......

俾你唔火滾呀!
等我仲一申手指想指住佢鬧佢戈時...佢仲係眼望望扮無事好似唔關佢事咁...明明隻手仲攞住個盆!邊有D咁的人架!!!真係想問問律師版大我可唔可以告下佢!

ymtchris 離線

9樓  發表於: 2008-08-28   
引用第8樓高比於2008-08-28 17:49發表的  :

俾你唔火滾呀!
等我仲一申手指想指住佢鬧佢戈時...佢仲係眼望望扮無事好似唔關佢事咁...明明隻手仲攞住個盆!邊有D咁的人架!!!真係想問問律師版大我可唔可以告下佢!

唔使咁火滾, 告呀肥婆就無謂啦, 事關佢係肥婆一個, 教育程度有限.
這個不是重點, 最主要因為告嬴無錢, 告輸就相當無面呀.....哈哈哈,,,,,
萬事以和為貴, 放過個肥婆啦............
清空我的評分動態本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄
高比 威望 +10 2008-08-28 無錯!以和為貴!
隱藏評分記錄

庸人自困, 杞人憂天
海狗 離線

發帖: 15965
漁樂幣: 612002 元
貢獻值: 502 點
10樓  發表於: 2008-08-29   
梗係你樣狗衰啦....成隻西咁................         
tong9 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 751
漁樂幣: 22202 元
11樓  發表於: 2008-08-29   
引用第9樓ymtchris於2008-08-28 17:58發表的  :

唔使咁火滾, 告呀肥婆就無謂啦, 事關佢係肥婆一個, 教育程度有限.
這個不是重點, 最主要因為告嬴無錢, 告輸就相當無面呀.....哈哈哈,,,,,
萬事以和為貴, 放過個肥婆啦............
.......

係唔係你屋企個工人呀...(^^)(^^)都幾肥喎<**><**>
??????????????
tong9 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 751
漁樂幣: 22202 元
12樓  發表於: 2008-08-29   
引用第10樓海狗於2008-08-29 01:24發表的  :
梗係你樣狗衰啦....成隻西咁................         

??????????????
ymtchris 離線

13樓  發表於: 2008-08-29   
引用第11樓tong9於2008-08-29 01:41發表的  :

係唔係你屋企個工人呀...(^^)(^^)都幾肥喎<**><**>

唔係呀, 佢洗車洗到上嚟我個停車場???????
相當本事喎!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
ymtchris 離線

14樓  發表於: 2008-08-29   
引用第12樓tong9於2008-08-29 01:42發表的  :

小事化大, 無事生非,
好明顯就係你個人強項啦!!!!!!(你係中國金牌運動員呀)

庸人自困, 杞人憂天
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交