提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
dacky 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 10762
漁樂幣: 2181445 元
貢獻值: 123 點
娛樂金幣: 100 元
150樓  發表於: 2007-01-18   
引用第148樓gilsonli2007-01-18 01:27發表的“”

去魚場只是練習... 野場才是挑戰...
有好少post野場... 因為有人認到個位... 下次去就冇晒生物...

d 魚會游個喎 , 又點會無哂生物呢
一人行一步, 地球低兩度!!
光頭死神 離線

發帖: 3843
漁樂幣: 1167401 元
貢獻值: 536 點
娛樂金幣: 500 元
151樓  發表於: 2007-01-18   
引用第143樓gilsonli2007-01-18 01:19發表的“”

你係shimano 迷?exist2506 stella c3000 都用過...
我會覺得exist 高分dd

每個人既感覺唔同 la , exist 都叫玩過下 , 只不過係輕量版既 certate , 機械係一樣
係空搞既時候 , exist 無疑好似係順過 stella , 唔須要用力咁搞 , 但當拖住假餌個時 , 感覺又唔係個回事 , 而且會有間隙 , 其次 , 個線眶實在好易彎 ... 我唔係指個眶既部份彎 , 而係兩頭接住個眶既位 , 只要輕輕撞下 , 就會斜左落黎 , 呢個情況係絕大部份既 daiwa 鉸都會出現 , 再者 , 用得耐之後 , 入面份機械會更加之 " 鬆 " , 戈種 " 鬆 "既感覺係好似 d 齒輪函接得唔緊密個種 " 鬆 " , 超討厭呢種感覺 ... 雖然佢輕又輕過 stella , function 又好似好過 stella , 但用得耐你就會發現佢 d 缺點

stella 既緊密度 , 完全係 daiwa鉸無得比較既 , 而且拖住假餌都唔會點減低佢搞個時既順滑度 , 慳好多力 , 而且講持久性 , 好過 exist 同 certate 好多 ..... 價錢仲要平過 exist , 咁你話揀邊個好
dacky 離線

152樓  發表於: 2007-01-18   
引用第149樓gilsonli2007-01-18 01:29發表的“”

如果計bearing 順暢外表一定係 stella
不過反應..力度.. 重量... 配件 就用exist

of course 啦 , 有字睇傢嗎  
光頭死神 離線

153樓  發表於: 2007-01-18   
反應 ........ 係指咩反應先 .... ??
力度..... stella 實用5 kg 破壞 7kg , exist 破壞同樣係 7 kg , 我唔覺得有咩分別 , 就算俾你用到咁大 drag 又點... 咁細個鉸 , 根本用唔到 , 我用個 twinpower 8000pg , set 7kg 拉力 係枝 jigging 竿度 , 都夠拉郁個人 ... 如果係枝適合用係個咁細個鉸度既竿 ... 而用到咁大既 drag ... 邊枝竿負荷得起 ?? 所以根本無分別
dacky 離線

154樓  發表於: 2007-01-18   
每一個級數ge絞都有佢ge長短處比人發現 , 可能g 兄係一個熱烈ge daiwa迷都唔定
dacky 離線

155樓  發表於: 2007-01-18   
就好似e+係我手上暫時都未有一個絞可以有機會用盡到佢 , 人圍test唔計 ^^
gilsonli 離線
發帖: 433
漁樂幣: 1823425 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
156樓  發表於: 2007-01-18   
Re:20/21香港拖鲈鸭仔购物两天团
其實我都不是 流daiwa血 或 shimano血...
我都因應實際用途... 其實我覺得用 twinpower/certate 都夠有餘...
光頭死神 離線

157樓  發表於: 2007-01-18   
這並不是夠唔夠用既問題 , 如果係咁 , 你求祈搵個 navi 或者再低班 d 既鉸一樣可以夠用 , 你睇 d 阿叔 , 咪又係用 d 平鉸 , 一樣可以釣到大魚 , 照樣係咁釣 ~ 如果講夠唔夠釣既 , 根本無意思討論落去 ~ 而家講緊既係邊幾款同級既鉸之間既差別 與 好壞

stella 同 twinpower 已經有好大差別 , 完全係兩回事既感覺 ~
gilsonli 離線
158樓  發表於: 2007-01-18   
我們應該討論 exist vs stella
其實我覺得手感好重要... 數字上的力度只作參考...
exist 用上手反而更加實在... 停就停... 去就去...
exist 同一個body 可以配上不同杯... 有深有淺...
不過我好同意stella真的順...
耐用度比較我就投 daiwa 啦... 雖然exist是新產品... 但舊的daiwa reel 都可以用多5年以上...
shimano reel... 用到3年就開始有毛病...

其實新的twinpower 已經用上 stella 的body...
shimano stella 3年一新款的習慣... 今年應該有新stella
光頭死神 離線

159樓  發表於: 2007-01-18   
一向都係講緊 stella 同 exist ~ ^^
我之前都講緊手感問題 , exist 係手感上從來都無實在既感覺 , 點解 ? 細心慢慢搞個時 , 輕輕俾少少力回轉方向黎向前搞 , 你就會發覺並唔緊密 , 空搞既時候 , 只有覺得虛浮 ~ 但你話停就停 , 去就去 ... 呢點我就真係要問清楚你 ... 乜 stella 搞個下唔去既咩?? 停個下佢仲會轉 ???

講配套 ... 真係好心你 ... 幾年前已經感覺到釣具商係玩無可玩 , 已經搵唔到咩新花臣野出既時候 , 就轉玩 parts 配套 , 出埋一系列既唔同深淺既杯 , 仲要賣到鬼死咁貴 , 淨係 rcs 杯黎講 , 同原裝杯有咩唔同 ? 咪淨係換左令到回轉個時發聲個份金屬 , 令到出線聲更加清脆 law , 但係同原裝杯既價格就差得遠 , 我唔知呢樣究竟係變相呃錢定係點呢 ?? daiwa show 曬 d parts 杯同手柄 , 膠把作為一系列 , 明係俾你睇到有 d 咁既野換 , 咁就可以覺得配套好 ??? 唔通 shimano 無得你配 ?? 定係唔知有得配 ?? 先唔講夢屋 , 呢樣又係呃錢既 , 所以淨係講返原裝杯 , 由1000~4000 , 深淺杯一樣有 , 2000s ,2500s , 1000s , 唔通呢 d 又唔係 parts ?? 要配個杯返黎好難 ?? rcs 訂返黎既折頭還要貴過乜 , 仲要難訂 , 咁即係擺明係呃錢 , 但 shimano 要訂個原裝杯返黎有幾難 ?? 價錢又靚 , 我真係唔知你點揀 law.... ^^

耐唔耐用...... 你有冇搵個 daiwa 拉過大物 ?? 我個 certate r custom 釣十鬆斤懵仔而已 , 玩完十幾分鐘之後 , 返黎我已經覺得個鉸有唔同感覺 , 再用多一排 , 更覺明顯個 body 已經唔係個回事 , 完全對個鉸另眼相看 ... stella 暫時黎講 , 機械上既感覺完全未有任何問題 , 用左兩年幾黎計 , 同我新買返黎個時相比 , 只覺得磨合更好左 , 兩個鉸相比 ..... 我就真係點都唔會揀 exist 好過 stella ...
小小強 離線

發帖: 8019
漁樂幣: 1938304 元
貢獻值: 1348 點
160樓  發表於: 2007-01-18   
引用第144樓gilsonli2007-01-18 01:21發表的“”

我怕你中左隻大野... 會申請來港長玩... ^^

邊度好玩我就會去邊度,當然要睇自己既經濟情況啦.....香港的確係一個很好玩的地方

遲d要去更多地方釣魚,最快計劃過馬來揾犬兄

正所謂讀萬卷書不如行萬里路,增廣見聞,擴闊自己視野
懶理世間煩塵事,宏願擬餌釣天下!

我的釣旅部落格 http://blog.sina.com.cn/sskfishingworld
小小強 離線

161樓  發表於: 2007-01-18   
引用第146樓Honfer2007-01-18 01:22發表的“”

你驚他新手技術吾好會勾到你???仲要長玩???
你放心le....小小強仿家進步左好多架le......

多謝康師父稱讚,但係我地要實是求是,呢方面我地無經驗,就要向人請教,呢樣係事實

希望到時唔好手忙腳亂,勾到g兄啦

我的釣旅部落格 http://blog.sina.com.cn/sskfishingworld
小小強 離線

162樓  發表於: 2007-01-18   
引用第150樓dacky2007-01-18 01:31發表的“”

d 魚會游個喎 , 又點會無哂生物呢

都叫咗你唔好post野場(媽閣)d鱸出黎架啦,你又唔聽.......

不過睇返個個都有魚中,個個破晒龜就開心返晒.......

gilsonli 離線
163樓  發表於: 2007-01-18   
引用第159楼光头死神2007-01-18 13:26发表的“”
一向都系讲紧 stella 同 exist ~ ^^
我之前都讲紧手感问题 , exist 系手感上从来都无实在既感觉 , 点解 ? 细心慢慢搞个时 , 轻轻俾少少力回转方向黎向前搞 , 你就会发觉并唔紧密 , 空搞既时候 , 只有觉得虚浮 ~ 但你话停就停 , 去就去 ...
... 2000s ,2500s , 1000s , 唔通呢 d 又唔系 parts ?? 要配个杯返黎好难 ?? rcs 订返黎既折头还要贵过乜 , 仲要难订 , 咁即系摆明系呃钱 , 但 shimano 要订个原装杯返黎有几难 ?? 价钱又靓 , 我真系唔知你点拣 law.... ^^

.......

多谢你的意见... 我可以专心等新stella... ^^... 好彩
光头兄... 如果不计价钱... 你会如何选择如何排位呢...?
stella/twinpower/biomaster/exist/certate/calida
gilsonli 離線
164樓  發表於: 2007-01-18   
引用第162楼小小强2007-01-18 14:07发表的“”

都叫咗你唔好post野场(妈阁)d鲈出黎架啦,你又唔听.......

不过睇返个个都有鱼中,个个破晒龟就开心返晒.......

你地有冇出现一些如果知道那里中完鲈... 过两日就用尽方法钓走晒d 鱼既钓手呢...?
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交