提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
白立 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 1703
漁樂幣: 1494255 元
貢獻值: 505 點
娛樂金幣: 500 元
15樓  發表於: 2008-12-23   

FM 在線
級別: 事務管理

發帖: 11407
漁樂幣: 420009926 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
16樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  13  樓  財叔  於  2008-12-23 01:23  發表的 :

唔該,唔好再計那,月計我月驚,客到我以後唔釣魚

patricklui 離線
級別: VIP會員
發帖: 895
漁樂幣: 1819 元
17樓  發表於: 2008-12-23   

高比 離線

發帖: 14416
漁樂幣: 1191032 元
貢獻值: 500 點
18樓  發表於: 2008-12-23   
惡性對抗的競爭不是好事,只會出現俱傷的現象,不只老細們有失著,就連釣魚客也遭殃.現在已經是世界大同的時代,思維應該開放向遠的地方看,沒有生意人不想得到理想的利潤,反而一些短線的操作只會做壞信譽,得不償失!盡量去了解客戶的需要從而提升自己競爭力,新潮書仔咁講,現在要做生意無非創新,服務和膽色,別人沒有有自已先有!客人開心老細又搵到錢,這就是所謂的雙羸的局面
TW入來我的blog交流下吧!
HK入來我的blog交流下吧!

故事尚未完結!好戲必在後頭!
路過... 離線

發帖: 8042
漁樂幣: 1182312 元
貢獻值: 330 點
19樓  發表於: 2008-12-23   
   大多數釣魚佬都係想品嚐一下自己釣ga魚獲,所以最好緊係直場釣直場食啦!
~big game中~
ymtchris 離線

發帖: 17480
漁樂幣: 36068 元
貢獻值: 510 點
20樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  2  樓  海狗  於  2008-12-22 23:36  發表的 :
其實釣魚佬通常都係邊度平就去邊度架啦......

好似某個釣友話....[有奶就是娘]....         

又不是千篇一律的, 平的地方固然多人去, 不過就要同廣大釣友爭一杯羹, 可能又要為一條魚(價錢不貴, 食用價值不高), 展開你爭我奪, 鬥智鬥力..... 又有其他不知名的釣友, 國藉, 藉貫都不願提了(可能是澳門釣友, 又有可能是大陸釣友), 為求釣到魚就不太理會其他釣友們的感受....
平就一定多人去, 一多人去就會比較亂, 一亂就比較難控制......怕怕啦......
未釣過粗嘢!!!!!!!!
做人要圓滑, 不一定要蠱惑!!!!!!
做人要正直, 說話唔一定要硬直!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
高比 離線

21樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  20  樓  ymtchris  於  2008-12-23 10:18  發表的 :

又不是千篇一律的, 平的地方固然多人去, 不過就要同廣大釣友爭一杯羹, 可能又要為一條魚(價錢不貴, 食用價值不高), 展開你爭我奪, 鬥智鬥力..... 又有其他不知名的釣友, 國藉, 藉貫都不願提了(可能是澳門釣友, 又有可能是大陸釣友), 為求釣到魚就不太理會其他釣友們的感受....
平就一定多人去, 一多人去就會比較亂, 一亂就比較難控制......怕怕啦......

您似乎乃過好多次野.而且大人物都係乃大野咁....

想釣魚 離線
級別: 資深會員
發帖: 2413
漁樂幣: 6228 元
22樓  發表於: 2008-12-23   

ymtchris 離線

23樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  21  樓  高比  於  2008-12-23 10:29  發表的 :

您似乎乃過好多次野.而且大人物都係乃大野咁....

我乃嘢就乃到慣, 我乃嘢就當食生菜.....
不過我每次出發前都會有好大期望........結果唔使講啦.....
我是小人物, 小腳色, 微不足道, 不值一提.....咁自然就會乃嘢...

庸人自困, 杞人憂天
ymtchris 離線

24樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  7  樓  路亞添  於  2008-12-23 00:04  發表的 :

計計數...4蝦$80+3粉$90+船錢$1300/5+車錢$100/5
               =$80+$90+$260+$20=mop$170+$280*1.17=$500了
再加買青虫呀...蟹仔呀...乜餌...幾個面包..飲料等等...
釣.線......等等萬一蕉左

我同你讀書果陣時, 你d數科好我就知....
估唔到你真你攞盤數出嚟計.........
真係數據派......

庸人自困, 杞人憂天
高比 離線

25樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  24  樓  ymtchris  於  2008-12-23 11:23  發表的 :

我同你讀書果陣時, 你d數科好我就知....
估唔到你真你攞盤數出嚟計.........
真係數據派......

條數係咁就好~
蝦$80+3粉$90+船錢$1300/5+車錢$100/5
               =$80+$90+$260+$20=mop$170+$280*1.17=$0

ymtchris 離線

26樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  18  樓  高比  於  2008-12-23 08:16  發表的 :
惡性對抗的競爭不是好事,只會出現俱傷的現象,不只老細們有失著,就連釣魚客也遭殃.現在已經是世界大同的時代,思維應該開放向遠的地方看,沒有生意人不想得到理想的利潤,反而一些短線的操作只會做壞信譽,得不償失!盡量去了解客戶的需要從而提升自己競爭力,新潮書仔咁講,現在要做生意無非創新,服務和膽色,別人沒有有自已先有!客人開心老細又搵到錢,這就是所謂的雙羸的局面

在橫琴, 我相信沒有惡性競爭是不可能的, 因為他們做的行業整體是一樣的, 大家也是經營釣魚場, 而大家也是硬"掘"落橫琴三寶架啦, 也許他們會加多廿蚊"油菜" (加條黃立鯧).  你試想想大家也是賣著同一樣的東西, 可以說是沒有得選擇, 你會怎樣的去考慮.....
從廣大的釣友心中, 當然是要又平又多魚釣為最佳.  如果是這樣的話, 塘主就自然只得兩個方法去做, 一是以平為招徠,  但是長此下去, 條數就真係有排計, 有機會虧本.  二是以魚為招徠, 的確能有打響招牌之作用, 但又是一句 - 長期大量放魚, 可能有圍唔到"皮"之可能.....
至於如何去提升本身之競爭能力, 做到人無你有, 人有你精, 而人精你奇呢?  這方面恐怕要各塘主自己去睇位, 最主要的是中國廣大釣友需多, 但是各有其特性與口味....., 有些是"陀地"心態, 付了入場費, 當然是要釣到你盡啦, 有些是抱著為興趣有魚則好, 無魚亦能打發了一整天, 可享受悠閒釣魚樂, 有的更是更高的層次, 一心去試吓自己果支頂班魚竿, 夠唔夠炭, 有無腰力, 擺出各樣有型姿勢, 表演吓其精湛技術....
一般來說, 市場得果一個, 要想盡辦法去迎合各有要求既顧客, 真係少D腦汁都唔掂呀, 最後只會無人問津, 關門大吉收場.
不過我看見巳經有一少撮有腦既朋友巳開始改革起來, 為生存也好, 為營利也好...., 巳看到了釣友們口味之改變而作出適當之調整, 如看準了釣友釣厭橫琴四, 五寶, 同埋魚毛仔的問題.  要大物, 要搏鬥, 要過足手癮......
不過善用力量及效果無法估計的電子媒介也是其成功突圍之有效途徑(如貴網), 有效地針對年輕及新潮釣友.  或是主攻針對釣友之聚腳地, 以合作社或合伙經營模式出發......也能成功增取生意.....
以上純是本人看到的, 絕無新意.....勿插......多謝
[ 此帖被ymtchris在2008-12-23 14:43重新編輯 ]
清空我的評分動態本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄
高比 威望 +10 2008-12-23 你應該開一個釣魚場!
隱藏評分記錄

庸人自困, 杞人憂天
ymtchris 離線

27樓  發表於: 2008-12-23   
引用第  25  樓  高比  於  2008-12-23 11:25  發表的 :

條數係咁就好~
蝦$80+3粉$90+船錢$1300/5+車錢$100/5
               =$80+$90+$260+$20=mop$170+$280*1.17=$0
.......

高比兄, 果條數的確是這樣計出來的, 不過是過份理想, 同時沒有將期望值($)算在裡面.....

庸人自困, 杞人憂天
康渔 離線
級別: VIP會員
發帖: 1417
漁樂幣: 136 元
28樓  發表於: 2008-12-23   

1魚 離線
級別: 資深-會員

發帖: 27284
漁樂幣: 4329061 元