提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
李四 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 651
漁樂幣: 20618 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
45樓  發表於: 2006-03-14   
引用第40樓fatfatfat2006-03-14 15:02發表的“”:
李四兄,你釣的都是怪獸級,淺線杯未必適合你哦~等光頭幫你判斷吧^^

谢谢肥肥.
有事没事常爱到水边溜达溜达...
光頭死神 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 3843
漁樂幣: 1167401 元
貢獻值: 536 點
娛樂金幣: 500 元
46樓  發表於: 2006-03-15   
淺杯適合用黎裝布線 , 1,2 號既布線最o岩 , 因為厚杯裝布線的話 , 一來布線貴, 入得多又未必有用, 二來厚杯入布線如果入線個時唔係拉得好緊黎入線的話, 會有"食線" 情況, 就係魚魚絲食左落內層既線, 造成鎖杯....咁就.....^^ , 不過你用普通尼龍線就無乜呢個情況出現既 , 所以淺杯都幾好用我覺得 ~~ 但淺杯普遍都有釣力值比較低既情況 , 如果你唔係咁鍾意玩魚的話 , 咁就未必適合 la
不過我見你用 d 架生都唔輕 , 所以我比較建議你買個 daiwa 2500 或者 3000 size 既 , 裝3 號尼龍150 米就夠用有突 ga la , 太大就唔好用 la , 留返釣巨物先 la
fatfatfat 離線
級別: VIP會員
發帖: 764
漁樂幣: 21594 元
貢獻值: 530 點
47樓  發表於: 2006-03-15   
高手一出手,便知有沒有
光頭死神 離線

48樓  發表於: 2006-03-15   
肥肥 你又玩我 la
李四 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 651
漁樂幣: 20618 元
貢獻值: 0 點
49樓  發表於: 2006-03-15   
引用第46樓光頭死神2006-03-15 12:20發表的“”:
淺杯適合用黎裝布線 , 1,2 號既布線最o岩 , 因為厚杯裝布線的話 , 一來布線貴, 入得多又未必有用, 二來厚杯入布線如果入線個時唔係拉得好緊黎入線的話, 會有"食線" 情況, 就係魚魚絲食左落內層既線, 造成鎖杯....咁就.....^^ , 不過你用普通尼龍線就無乜呢個情況出現既 , 所以淺杯都幾好用我覺得 ~~ 但淺杯普遍都有釣力值比較低既情況 , 如果你唔係咁鍾意玩魚的話 , 咁就未必適合 la
不過我見你用 d 架生都唔輕 , 所以我比較建議你買個 daiwa 2500 或者 3000 size 既 , 裝3 號尼龍150 米就夠用有突 ga la , 太大就唔好用 la , 留返釣巨物先 la

谢谢,现在明白晒,我原来选淺杯是为了出线快,扔得远点,因为站在岸边,很多时的鱼在离岸较远的地方的(常见的鱼在远处稳食,故认为的鱼在远处,不知对否),不知道里面有这么多学问。我原来是用个1000个绞,也是3号尼龙线,只是个绞搅起来不顺,才想买个好点的。
daiwa3000要多少钱呀?
有事没事常爱到水边溜达溜达...
肥仔 離線

發帖: 7474
漁樂幣: 898609 元
貢獻值: 51 點
50樓  發表於: 2006-03-15   
引用第38樓李四2006-03-14 14:05發表的“”:

谢谢,珠海好像也有间碧水哦,是同一个老板吗?(李老板的?)

冇錯 , 就係李老闆!
dacky 離線

發帖: 10762
漁樂幣: 2181445 元
貢獻值: 123 點
娛樂金幣: 100 元
51樓  發表於: 2006-03-16   
肥仔無教壞人啊  
一人行一步, 地球低兩度!!
dacky 離線

52樓  發表於: 2006-03-16   
引用第49樓李四2006-03-15 14:13發表的“”:

谢谢,现在明白晒,我原来选淺杯是为了出线快,扔得远点,因为站在岸边,很多时的鱼在离岸较远的地方的(常见的鱼在远处稳食,故认为的鱼在远处,不知对否),不知道里面有这么多学问。我原来是用个1000个绞,也是3号尼龙线,只是个绞搅起来不顺,才想买个好点的。
.......

都係1000多d傢炸.... ^^
光頭死神 離線

53樓  發表於: 2006-03-16   
引用第49樓李四2006-03-15 14:13發表的“”:

.......

唔係咁o岩 , 因為淺杯同深杯 對於拋得遠係無關既 , 因為拋投範圍所用到既線都係係個杯既面層好少部份 , 所以根本唔存在淺杯拋得遠 d , 深杯拋得近 d 既情況 , 拋得遠與近 , 取決於1. 假餌重量或者假餌既重心移動設計以及外形 2. 竿同鉸是否配合( 配合係指個鉸會唔會過大, 枝竿既導線環太細 , 兩者不相符 , 或者個鉸的線杯直徑太細 , 呢 d 都有關 ) 3. 拋投手法是否洽當

所以用淺杯既鉸 , 主要係為左唔駛入過量既線以及為左使用布線 , 因為正常情況下 , 用來用去都係頭個50米左右 , 當個杯度剩返三分二既線量就通常都會唔要 , 係呢個情況下如果線杯既儲線量太多 , 就會造成浪費 , 所以用淺杯都有好處既 , 特別係對於鍾意用幼線既釣手就真係好好用 , 當然深杯亦都可以唔將全部線都打曬出黎 , 留返一半係個杯度 , 然後再入過半杯新線 , 咁樣亦都可以達到差唔多既效果 , 但底部既線一定要定時打返出黎洗乾淨個杯 , 因為鹹水積在係個杯度係會腐蝕個杯既金屬

你個鉸咁細 , 如果唔係質量比較好既 , 當然係會唔順 ga , 貴鉸之所以會順 , 就係因為同平價鉸既內部機械傳動方式唔同 , 而且啤呤亦比較多 , 所以係使用既時候 , 拖住條假餌都唔會太過哂力 就係因為咁 la ; 而且我覺得....你個鉸咁細仲入 3 號咁粗既線 ..... 真係會更加吃力 ..... 1000鉸最好係入1號至2 號線 , 咁就會好 d ~~
狼來了 離線

發帖: 5361
漁樂幣: 1889921 元
貢獻值: 544 點
54樓  發表於: 2006-03-16   
頂呀..~

鱼子酱 離線
級別: VIP會員

發帖: 6315
漁樂幣: 273953 元
貢獻值: 58 點
55樓  發表於: 2006-03-16   
引用第53樓光頭死神2006-03-16 12:09發表的“”:

唔係咁o岩 , 因為淺杯同深杯 對於拋得遠係無關既 , 因為拋投範圍所用到既線都係係個杯既面層好少部份 , 所以根本唔存在淺杯拋得遠 d , 深杯拋得近 d 既情況 , 拋得遠與近 , 取決於1. 假餌重量或者假餌既重心移動設計以及外形 2. 竿同鉸是否配合( 配合係指個鉸會唔會過大, 枝竿既導線環太細 , 兩者不相符 , 或者個鉸的線杯直徑太細 , 呢 d 都有關 ) 3. 拋投手法是否洽當

所以用淺杯既鉸 , 主要係為左唔駛入過量既線以及為左使用布線 , 因為正常情況下 , 用來用去都係頭個50米左右 , 當個杯度剩返三分二既線量就通常都會唔要 , 係呢個情況下如果線杯既儲線量太多 , 就會造成浪費 , 所以用淺杯都有好處既 , 特別係對於鍾意用幼線既釣手就真係好好用 , 當然深杯亦都可以唔將全部線都打曬出黎 , 留返一半係個杯度 , 然後再入過半杯新線 , 咁樣亦都可以達到差唔多既效果 , 但底部既線一定要定時打返出黎洗乾淨個杯 , 因為鹹水積在係個杯度係會腐蝕個杯既金屬

.......

学习了~谢谢!
狼來了 離線

56樓  發表於: 2006-03-16   

犬齒鮪 離線

發帖: 28454
漁樂幣: 1269293 元
貢獻值: 351 點
57樓  發表於: 2006-03-16   
果然是丁SIR啊~

菩提本非樹,明鏡亦非台,
本來無一物,何處惹塵埃?

http://scl1019.blogspot.com/
狼來了 離線

58樓  發表於: 2006-03-16   
無錯無錯~^^~

dacky 離線

59樓  發表於: 2006-03-16   
丁sir 教假餌.......   想唔毒發都難啦 .....  
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交