提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
saczhx 離線
級別: *
發帖: *
漁樂幣: * 元
貢獻值: * 點
娛樂金幣: * 元
樓主  發表於: 2005-10-31   

寻人-傻佬

輝仔肥仔偉洛康師傅水哥春春健尼同保哥哥

想问下买支100元左右的路亚杆有咩牌子推介?

我是新手,平时都是玩两用杆和手杆的,想问下有咩杆好啊?
評價一下你瀏覽此帖子的感受

讚一個

好收獲

可憐喲

真攪笑

好犀利

又食蕉

冇意見

又灌水
Ar保 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 3836
漁樂幣: 1614584 元
貢獻值: 92 點
娛樂金幣: 0 元
1樓  發表於: 2005-10-31   
E~連傻佬既排名次序你都知WO~HAHA

100元路亞竿就肯定只有國貨了,吾緊要,中到魚就得啦,新手釣塘都是以最基本為據啦,SPINNING(直攪用竿),5-7尺(長度),4-16LB(絲磅數)最佳用絲泛圍,5-20g(克)假餌的泛圍,都是識合新入行者選用,以上數據都是參考,市面上林林種種既竿或偏多DD或偏小DD都是可以的,我就會介紹你一支雜牌貨,5尺半,4-10LB,3-16克假餌既SPINNING假餌竿,竿身紫紫地色的,80元人民幣,配個1000或1500型攪就OK了,我初玩都是用它釣塘,都中過吾小盲鰽,沒有問題,竿身軟得來也夠韌,80元算係咁啦,買時最主要對清楚導環夠吾夠成一直線或有沒其它問題就OK了,地點我都吾知街名,在拱北,有一條巷子同時有三間靠得很近的漁具店的其中一間,應該知邊度吧,其它的就有請其它傻佬介紹了
光頭死神 離線

發帖: 3843
漁樂幣: 1167401 元
貢獻值: 536 點
娛樂金幣: 500 元
2樓  發表於: 2005-10-31   
100 蚊左右真係無乜選擇 , 大陸個 d 唔係唔得既 , 只係價錢都百五左右 , 再平個 d 真係用唔落 ga , 拋到你手斷兼無興趣都可以 ..... 所以不如你加多少少 , 買枝兩百蚊多少少既 , 咁仲好 la , 工具既野 , 始終都係方便返你自己既o者 ~
上面保哥哥介紹左枝大陸竿俾你, 我就介紹枝兩百鬆少少既日本竿俾你la , 話曬都日本做, 枝竿紅色既, d 圈既質量係成千蚊既竿所用既圈黎 ga , 絕對信得過 , 牌子係 taniyama , 漁獵人有售 ~~
四眼妹 離線

發帖: 8014
漁樂幣: 1881228 元
貢獻值: 128 點
3樓  發表於: 2005-10-31   
哦~~我知個支竿呀~我見到....輝仔講個支好似係6呎..

大便的離去, 是馬桶的追求? 還是肛門的不挽留?
saczhx 離線
4樓  發表於: 2005-10-31   
下面是引用光頭死神於2005-10-31 12:00發表的:
100 蚊左右真係無乜選擇 , 大陸個 d 唔係唔得既 , 只係價錢都百五左右 , 再平個 d 真係用唔落 ga , 拋到你手斷兼無興趣都可以 ..... 所以不如你加多少少 , 買枝兩百蚊多少少既 , 咁仲好 la , 工具既野 , 始終都係方便返你自己既o者 ~
上面保哥哥介紹左枝大陸竿俾你, 我就介紹枝兩百鬆少少既日本竿俾你la , 話曬都日本做, 枝竿紅色既, d 圈既質量係成千蚊既竿所用既圈黎 ga , 絕對信得過 , 牌子係 taniyama , 漁獵人有售 ~~

有没中文名啊?
我想睇下在中山稳唔稳到~
saczhx 離線
5樓  發表於: 2005-10-31   
下面是引用攻略王於2005-10-31 11:47發表的:

100元路亞竿就肯定只有國貨了,吾緊要,中到魚就得啦,新手釣塘都是以最基本為據啦,SPINNING(直攪用竿),5-7尺(長度),4-16LB(絲磅數)最佳用絲泛圍,5-20g(克)假餌的泛圍,都是識合新入行者選用,以上數據都是參考,市面上林林種種既竿或偏多DD或偏小DD都是可以的,我就會介紹你一支雜牌貨,5尺半,4-10LB,3-16克假餌既SPINNING假餌竿,竿身紫紫地色的,80元人民幣,配個1000或1500型攪就OK了,我初玩都是用它釣塘,都中過吾小盲鰽,沒有問題,竿身軟得來也夠韌,80元算係咁啦,買時最主要對清楚導環夠吾夠成一直線或有沒其它問題就OK了,地點我都吾知街名,在拱北,有一條巷子同時有三間靠得很近的漁具店的其中一間,應該知邊度吧,其它的就有請其它傻佬介紹了

thanks

有没巨体一点的资料?
我想在中山叫人拿货阵拿多支,因为坐车落来都差不多要成够水了。
四眼妹 離線

6樓  發表於: 2005-10-31   
下面是引用攻略王於2005-10-31 11:47發表的:

意...拱北有架?得我得閒去睇下先......

Ar保 離線

7樓  發表於: 2005-10-31   
下面是引用saczhx於2005-10-31 18:05發表的:

thanks

有没巨体一点的资料?
我想在中山叫人拿货阵拿多支,因为坐车落来都差不多要成够水了。

SORRY,具體資料要問其它人了,因為我不知鋪名,問一問漁樂網既人”拱北出面,一條有3間漁具店既小巷”應該有人知個名
Ar保 離線

8樓  發表於: 2005-10-31   
下面是引用saczhx於2005-10-31 18:01發表的:

有没中文名啊?
我想睇下在中山稳唔稳到~

就算在中山出現,都會是英名吧,其實我都見議你來一敞澳門漁獵人,有專家介紹配合你的所有漁具,有基本知識可以詳解,你索性一次過買適合你的,好過盲目買到些不合適的又要晒錢嘛
Ar保 離線

9樓  發表於: 2005-10-31   
下面是引用leia於2005-10-31 19:56發表的:

意...拱北有架?得我得閒去睇下先......

吾好自己一個女仔出拱北呀,叫你3個老公仔陪你啦
jackie 離線
級別: VIP會員

發帖: 6133
漁樂幣: 73738 元
貢獻值: 88 點
10樓  發表於: 2005-10-31   
一出關一路直行~~過左萬徍繼續行到大家樂...(即係麥當勞對面)
咁就會見到啦~~我成日都去果度買野架~~
我呢一生人最失败,就系钟意左个海。佢令我唔可以脚踏实地

四眼妹 離線

11樓  發表於: 2005-10-31   
下..冇啦啦點解會有三個老公仔呀????我老公咪係我自己落~~

光頭死神 離線

12樓  發表於: 2005-11-01   
英文名就要搵肥仔幫你影張相然後貼上黎先得 la ~~~~ 但肯定既係 , 國內一定無可能搵到
dacky 離線

發帖: 10762
漁樂幣: 2181445 元
貢獻值: 123 點
娛樂金幣: 100 元
13樓  發表於: 2005-11-01   
錯左啦 , 我同 健尼調轉 先岩呀...
一人行一步, 地球低兩度!!
光頭死神 離線

14樓  發表於: 2005-11-01   
你咁講人地唔明你講乜 ga ....
你只可以話 , 你係傻七 , kenny 係傻佬六號 ~~~
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交